Βασίλισσα Ελισάβετ—Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο βασιλικός γάμος που κράτησε για 73 χρόνια

Στην θλίψη βυθίστηκαν η βασιλική οικογένεια και η Βρετανία, καθώς η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022. Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν παντρεμένη με τον Πρίγκιπα Φίλιππο για 73 χρόνια. Παντρεύτηκαν πριν εκείνη γίνει βασίλισσα, ωστόσο ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε μείνει στο πλευρό της για τα 69 χρόνια της βασιλείας της, αφού ο ίδιος πέθανε τον Απρίλιο του 2021. 

“Είναι κάποιος που δεν κάνει συχνά κοπλιμέντα, αλλά ήταν απλά η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια”, είχε δηλώσει για εκείνον η βασίλισσα Ελισάβετ σε μια συνέντευξή της το 1997, με αφορμή την χρυσή τους επέτειο. “Εγώ όπως και όλη η οικογένεια του χρωστάμε περισσότερα από όσα μπορούμε να του δώσουμε” είχε προσθέσει.

Το 1939, ο Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του.

Η Ελισάβετ, που ήταν τότε δεκατριών ετών, ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του.

Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από τον Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ.

Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάττεν, ενώ απέκτησε την βρετανική υπηκοότητα.

Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947. Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στον γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από την Γερμανία, όπως οι τρεις εν ζωή τότε αδελφές του, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο. Μετά τον γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Κλάρενς Χάουζ. Έπειτα από τον μήνα του μέλιτος, ο Φίλιππος επέστρεψε στο ναυτικό, υπηρετώντας αρχικά σε θέση γραφείου στο Ναυαρχείο και αργότερα ως εκπαιδευτής του Βασιλικού Ναυτικού Κολεγίου του Γκρίνουιτς.

Με την υγεία του βασιλιά Γεωργίου να επιδεινώνεται, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος διορίστηκαν στο Ανακτοβούλιο, στις 4 Νοεμβρίου 1951. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 1952, το ζευγάρι ξεκίνησε μια περιοδεία στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Ο Φίλιππος ήταν μάλιστα εκείνος που της μετέφερε την είδηση του θανάτου του βασιλιά.

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ