Βασιλιάς Κάρολος: «Σπάει» την παράδοση αιώνων στην τελετή στέψης του

O βασιλιάς Κάρολος είναι αποφασισμένος να εκμοντερνίσει τον θεσμό της μοναρχίας και ήδη έχει κάνει βήματα προς αυτό. Ο 74χρονος μονάρχης θέλει η τελετή στέψης του στις 6 Μαΐου να αντικατοπτρίζει μια «μοντέρνα μοναρχία του 21ου αιώνα» .

Έτσι, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να «σπάσει» τη μακραίωνη παράδοση που θέλει τον βασιλιά ή τη βασίλισσα να φορά παραδοσιακή βασιλική ενδυμασία στη στέψη του, με τον ίδιο να επιλέγει τη στρατιωτική του στολή, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα. Σύμφωνα με αναφορές, θα ήθελε να φορέσει τα ίδια ρούχα με τον παππού του ή τον προπάππου του, ωστόσο, ανώτεροι σύμβουλοί επιμένουν ότι θα ήταν καλύτερα να μην τα φορέσει.

Ο μονάρχης θα στεφθεί επίσημα στις 6 Μαΐου, ενώ ανέβηκε στον θρόνο τον Σεπτέμβριο, μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ – της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας.

Και ενώ οι βασιλιάδες έμεναν πάντα πιστοί στις αιωνόβιες παραδόσεις τους, φαίνεται ότι ο Κάρολος Γ’ θέλει να αλλάξει τα πράγματα για να συμβαδίσει με την εποχή. Ο μονάρχης φέρεται να φορέσει τη στολή του Ναυάρχου του Στόλου, την οποία φόρεσε στη διάρκεια της επίσημης έναρξης των εργασιών της βρετανικής Βουλής πέρυσι.

Λέγεται πως κάποια σημεία της τελετής θα εκσυγχρονιστούν, ενώ, σύμφωνα με ανώτερους συμβούλους, φαίνεται παρωχημένη να εμφανιστεί ο βασιλιάς με κάλτσες και παντελόνι που θυμίζουν άλλον αιώνα. Έτσι, θα εμφανιστεί με στρατιωτική στολή και αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον εκσυγχρονισμό της τελετής στέψης.

Παράλληλα, ο Κάρολος Γ’ θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο δημιουργήθηκε το 1661 για τη στέψη του βασιλιά Κάρολου Β’. Είναι κατασκευασμένο από μασίφ χρυσό και διαθέτει περισσότερους από 400 πολύτιμους λίθους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται έξι ζαφείρια και 12 ρουμπίνια. Ζυγίζει σχεδόν 5 λίβρες, δηλαδή 2,23 κιλά.

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου αντικατέστησε το πρωτότυπο που ήταν μεταξύ των κοσμημάτων του Στέμματος τα οποία λιώθηκαν και πουλήθηκαν όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1649.

Σε αντίθεση με τη στέψη της Βασίλισσας, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Mail on Sunday, η τελετή θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα, αντί για περισσότερες από τρεις. Η λίστα των καλεσμένων μπορεί, επίσης, να μειωθεί από 8.000 σε 2.000 και έχουν γίνει συζητήσεις για έναν πιο χαλαρό ενδυματολογικό κώδικα.

Κάποιες παραδόσεις που παρουσιάστηκαν το 1953 πρόκειται να καταργηθούν, όμως, η εξαιρετικά ιερή στιγμή που αποδίδεται το χρίσμα στον μονάρχη θα διατηρηθεί. Ο Κάρολος θα ορκιστεί ότι θα είναι ο «υπερασπιστής πίστης», και όχι «υπερασπιστής της πίστης» – μια αλλαγή για την οποία υπήρχαν εικασίες ότι θα γίνει. Επίσης, ο Βασιλιάς θα καθίσει στην καρέκλα της στέψης, η οποία χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα.

πηγή: instyle.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ