Τζόρτζια Μελόνι: Πέντε δηλώσεις που αποκαλύπτουν το πραγματικό της πρόσωπο

Πολύ πριν από την εκλογική της νίκη, πολύ πριν από την προεκλογική εκστρατεία του καλοκαιριού, στην Ιταλία, η Τζόρτζια Μελόνι είχε φροντίσει να απαλείψει από την εικόνα της τις φασιστικές της ρίζες. Μάλιστα όταν κάποτε την ρώτησαν για τη φασιστική της ιδεολογία-ταμπέλα, απάντησε ότι είναι κάτι που έχει από καιρό απεμπολήσει. Είπε κάτι του τύπου “αυτό είναι ιστορία”.

Αλλά η ιστορία είναι ακριβώς το πρόβλημα σε μια χώρα που δεν βίωσε ακριβώς την κάθαρση όπως επιχειρήθηκε να γίνει με την Γερμανία και το ναζισμό. Τα φασιστικά κόμματα δεν απαγορεύτηκαν στην Ιταλία, τους δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξουν, να πάνε σε μεταρρυθμίσεις. Και το έκαναν. Σήμερα οι «Αδερφοί της Ιταλίας» που έχουν τις πολιτικές τους ρίζες στο φασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (ιδρύθηκε το 1946 από τις στάχτες του φασισμού του Μουσολίνι) τα έχουν αλλάξει όλα ή σχεδόν όλα. Γιατί η Μελόνι έχει κρατήσει το έμβλημα, το λογότυπο των μεταπολεμικών ακροδεξιών κομμάτων: την τρίχρωμη φλόγα, που παραπέμπει στην φωτιά που καίει στον τάφο του Μουσολίνι.
«Η Giorgia Meloni δεν θέλει να αφήσει το σύμβολο γιατί είναι η ταυτότητα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει· είναι τα νιάτα της», σχολιάζει ο Gianluca Passarelli, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Τη γνώμη του την επιβεβαιώνουν αυτά που κατά καιρούς έχει πει η ακροδεξιά πολιτικός.

1. «Ναι στην φυσική οικογένεια, όχι στα λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ, ναι στη σεξουαλική ταυτότητα, όχι στην ιδεολογία των φύλων, όχι στην ισλαμική βία, ναι στα ασφαλή σύνορα, όχι στην ομαδική μετανάστευση, όχι στη μεγάλη διεθνή οικονομία, όχι στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

2. «Είμαι η Τζόρτζια” και βρήκα μια νέα οικογένεια στο Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα», είπε όταν εντάχθηκε στο νεοφασιστικό κίνημα, που δημιουργήθηκε το 1946, από οπαδούς του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

3. Ηταν ακόμα νεαρή όταν είπε ότι «ο Μουσολίνι ήταν ένας καλός πολιτικός και έκανε ότι έκανε για το καλό της Ιταλίας». Σήμερα είπε ότι «προφανώς έχω διαφορετική γνώμη τώρα».

4. Έχει ταχθεί ενάντια στα υποχρεωτικά ποσοστά για την παρουσία ποσοστών στη Βουλή, ή στην αίθουσα συνεδριάσεων.

5. «Όταν είσαι γυναίκα συχνά σε υποτιμούν και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει, είπε.

(Φωτo: Piero Tenagli/Sipa)

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ