Τζόρτζια Μελόνι: Η «μαύρη κυρία» της πολιτικής σκηνής – Το φλερτ με την φασιστική ιστορία της Ιταλίας

Η ακροδεξιά 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε να βγει νικήτρια στις ιταλικές εκλογές. Η Μελόνι έχει ζητήσει λιγότερη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, χαμηλούς φόρους και παύση της μετανάστευσης. Οι επικριτές της προειδοποιούν ότι φλερτάρει με τη φασιστική ιστορία της Ιταλίας.

Τα νεοφασιστικά κόμματα έχουν τη βάση τους στη Via Della Scrofa 39 από το 1946 — το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, η Εθνική Συμμαχία και τώρα οι Αδελφοί της Ιταλίας. Η αρχηγός του κόμματος είπε ότι διατηρεί το γραφείο στο ιστορικό κτίριο, στο οποίο κάποτε σύχναζαν οπαδοί του πρώην φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι.

Η Μελόνι δεν έχει ξεκάθαρα αποστασιοποιηθεί από τον φασισμό, στην αυτοβιογραφία της του 2021, έγραψε ότι γνωρίζει ότι περιηγείται σε ένα πολιτικό ναρκοπέδιο. “Είμαστε παιδιά της ιστορίας μας. Όλης της ιστορίας μας. Όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα έθνη, το μονοπάτι που διανύσαμε είναι πολύπλοκο, πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι πολλοί θέλουν να κάνουν γνωστό”, έγραψε.

Η Μελόνι έχει διατηρήσει την ψυχραιμία της εν μέσω σκληρής κριτικής από το αριστερό πολιτικό στρατόπεδο. Η Τζινέβρα Μπομπιάνι, συγγραφέας, είπε στην τηλεόραση La7 ότι «η Μελώνη είναι μια αληθινή τρέλα… είναι περικυκλωμένη από Ναζί». Στην οποία η Μελόνι απάντησε στο Facebook ότι έχει βαρεθεί να την παρουσιάζουν ως «η μαύρη κυρία».

Οι αντίπαλοί της, είπε, είναι απελπισμένοι μόνο επειδή είναι τόσο επιτυχημένη. Ο συσχετισμός της με τον Μουσολίνι, τον Χίτλερ ή τον Πούτιν είναι γελοίος, πρόσθεσε.

«Ετοιμάζομαι να γίνω πρωθυπουργός για χρόνια»

Το περασμένο φθινόπωρο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την προεκλογική εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία στις 25 Σεπτεμβρίου, η Μελόνι έστειλε εσωτερικά υπομνήματα σε κομματικές ομάδες δίνοντάς τους εντολή να σταματήσουν να κάνουν ακραίες δηλώσεις, να μην κάνουν αναφορές στον φασισμό και, κυρίως, να απέχουν από τον λεγόμενο ρωμαϊκός χαιρετισμός, μια χειρονομία με τεντωμένο δεξί χέρι που μοιάζει με τον χιτλερικό ή ναζιστικό χαιρετισμό.

Η πορεία της Μελόνι

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1977 και στα 11 της η οικογένειά της έγινε μονογονεϊκή, καθώς ο πατέρας εγκατέλειψε την μητέρα της.

Η Μελόνι εντάχθηκε στη νεολαία του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος όταν ήταν 15 ετών για να πάρει θέση ενάντια στον ακροαριστερό τρόμο που μάστιζε την Ιταλία εκείνη την εποχή. Αργότερα ηγήθηκε του φοιτητικού κλάδου της ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας, εξελέγη στην Βουλή των Αντιπροσώπων του ιταλικού κοινοβουλίου το 2006 και έγινε η νεότερη υπουργός της Ιταλίας δύο χρόνια αργότερα.

Τα πρώτα της βήματα στην πολιτική η Μελόνι τα έκανε μέσα από τις γραμμές της νεολαίας της Εθνικής Συμμαχίας, ενός μορφώματος που προέκυψε από το νεοφασιστικό MSI που ίδρυσαν οι νοσταλγοί του Μουσολίνι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946.

Το 2008, μάλιστα, σε ηλικία μόλις 29 ετών, ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι (που συνεργαζόταν με την Εθνική Συμμαχία) την ανέδειξε διορίζοντάς την υπουργό Νεολαίας.

Τον Δεκέμβριο του 2012, οι Μελόνι, Λα Ρούσα και Κροσέτο ίδρυσαν ένα νέο πολιτικό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), το όνομα του οποίου προέρχεται από τα λόγια του Ιταλικού Εθνικού Ύμνου. Στις γενικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, ήταν μέλος του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι και έλαβε το 2,0% των ψήφων και 9 έδρες. Η Μελόνι επανεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη Λομβαρδία και αργότερα διορίστηκε αρχηγός του κόμματος στη Βουλή. Κράτησε τη θέση της μέχρι το 2014.

Τον Μάρτιο του 2014 έγινε πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας και τον Απρίλιο προτάθηκε για τις ευρωεκλογές του 2014 ως επικεφαλής του κόμματος και στις πέντε εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, το κόμμα της συγκέντρωσε μόνο το 3,7% των ψήφων, χωρίς να ξεπεράσει το όριο 4% και ως εκ τούτου δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, παρότι έλαβε 348.700 ψήφους.

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017 στην Τεργέστη, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο των Αδελφών της Ιταλίας, κατά το οποίο η Μελόνι επανεξελέγη ως προέδρου του κόμματος. Επιπλέον, ανανεώθηκε το λογότυπο του κόμματος

Παρά δε το γεγονός ότι στις εκλογές του 2018 το κόμμα της συγκέντρωσε μόλις 4%, η επιλογή που έκανε να μείνει εκτός της κυβέρνησης Ντράγκι – σε αντίθεση με τους Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι – απέφερε καρπούς. Έτσι, όλο το καλοκαίρι, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στα Αδέλφια της Ιταλίας την πρωτιά, αλλά και τον πρωθυπουργικό θώκο στην αρχηγό τους, τη Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει φροντίσει από χρόνια να χτίσει προσεκτικά το πολιτικό προφίλ και το μέλλον της.  Μένοντας έξω από την κυβέρνηση Ντράγκι η Μελόνι κατάφερε να εισπράξει όλη τη δυσαρέσκεια των μέτρων που υιοθετούσε η κυβέρνηση του «νοικοκύρη» Μάριο Ντράγκι και τώρα να την εξοφλήσει.

Πρακτικά πάντως, όπως σημειώνουν αρκετοί, η Μελόνι αποτελεί ένα «μείγμα» Λεπέν και Ορμπάν. Γι’ αυτό και, παρά την ελεγχόμενη στροφή στο κέντρο που έχει επιχειρήσει κατά καιρούς, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία το σενάριο της παρουσίας της στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ. Έχει ταχθεί εναντίον του γάμου των ομοφυλόφιλων και της υιοθεσίας και ανατροφής παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων.

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει μια κόρη με τον σύντροφό της Andrea Giambruno που είναι δημοσιογράφος και νεότερός της. Είναι ανύπαντρη μητέρα, αλλά δηλώνει σταθερά ότι είναι πρώτα χριστιανή, μητέρα και θεματοφύλακας των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών. Η Μελόνι θεωρεί ότι οι μετανάστες απειλούν την πολιτισμική και εθνική ταυτότητα της Ιταλίας και τις οικογενειακές της αξίες.

(Φωτoγραφίες: Piero Tenagli/Sipa USA-Reuters-AP)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ