Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη – Η περίπτωση της Σουηδίας και ο κίνδυνος για την Ιταλία

Με τρία δεξιά κόμματα στην Ιταλία να συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% των ψήφων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σαφές ότι μετά τη Σουηδία και στην Ιταλία τα συντηρητικά κόμματα, με επικεφαλής τους  ακροδεξιούς “Αδερφούς της Ιταλίας” θα πρωτεύσουν στις εκλογές.  Με τον αέρα του νικητή η αρχηγός των ακροδεξιών  Τζόρτζια Μελόνι καλεί τους ψηφοφόρους να ανοίξουν το δρόμο για νίκη των συντηρητικών δυνάμεων και στην Ισπανία, ενώ ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι αποκήρυξε τον Πούτιν. 

Καθώς οι  δημοσκοπήσεις να δίνουν φαβορί για την πρωτιά στο ακροδεξιό κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας, η αρχηγός του, Τζόρτζια Μελόνι θέλησε να εκμεταλλευτεί την προεκλογική ορμή και αναφέρθηκε σήμερα στις ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις που, σύμφωνα με την άποψή της, θα έχουν οι ιταλικές γενικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.  «Εύχομαι η ιταλική συντηρητική παράταξη, υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας, να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και το γεγονός αυτό να μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο σε παρόμοια εξέλιξη και στην Ισπανία, σε λίγους μήνες. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η συγκεκριμένη προσέγγιση των συντηρητικών δυνάμεων είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από τις ιδεολογικές συνταγές της αριστεράς», δήλωσε η Μελόνι σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.  «Με το ισπανικό κόμμα Vox μας συνδέει εκτίμηση, φιλία και αμοιβαία αφοσίωση. Μας κάνει να χαμογελάμε το ότι στην Ιταλία η αριστερά χρησιμοποιεί το Vox για να επιτίθεται στα Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ στην Ισπανία επιτίθεται στο Vox χρησιμοποιώντας το κόμμα μας», πρόσθεσε η Μελόνι, η οποία θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η αρχηγός των ακροδεξιών «Αδερφών της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι

Ο Σαλβίνι

Στα μάτια όλου του κόσμου, είναι ξεκάθαρο ότι τα δεινά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών τα προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο κάποτε ο ηγέτης της Ρωσίας προκαλούσε ρίγη συγκίνησης σε πολύ κόσμο. Στην Ιταλία το ομολόγησε ο γραμματέας της δεξιάς Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος όμως πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές φρόντισε να τον αποκηρύξει.  Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο δεξιός Σαλβίνι αναφέρθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η άποψή μου για τον Πούτιν άλλαξε ειλικρινώς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όταν κάποιος εισβάλλει, βομβαρδίζει, στέλνει τανκς σε μια άλλη χώρα, αλλάζουν τα πάντα», υπογράμμισε ο Σαλβίνι.  «Για το άμεσο μέλλον, η Κίνα είναι ο κύριος ανταγωνιστής μας. Πρέπει να την φοβόμαστε, διότι δεν είναι δημοκρατική χώρα και είναι έτοιμη να γεμίσει την ευρωπαϊκή αγορά με τα προϊόντα της, αρχίζοντας από την αυτοκινητοβιομηχανία και τα ηλεκτρικά οχήματα», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό χρησιμοποιώντας τους γνωστούς τόνους του: «Η αριστερά ζητά δικαιώματα για τους μετανάστες που την ώρα αυτή αποβιβάζονται στην Λαμπεντούζα. Προσωπικά μπορώ να πω ότι οι μετανάστες, που αποβιβάζονται συνεχώς στην χώρα μας, μου τα έχουν ζαλίσει. Τα δικαιώματα θέλω να τα δώσω στους Ιταλούς που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να βγάλουν το μήνα», τόνισε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Ο Πιζάνο και η συγγνώμη

Ο υποψήφιος βουλευτής της άκρας δεξιάς στον Ακράγαντα της Σικελίας, ο Καλότζερο Πιζάνο, βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης, πέντε ημέρες πριν από τις ιταλικές γενικές εκλογές. Σύμφωνα με ανάρτηση του κεντροαριστερού υποψήφιου Πέπε Προβεντσάνο και με άρθρο της εφημερίδας La Repubblica, o Πιζάνο στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει στο διαδίκτυο τον Αδόλφο Χίτλερ «ένα μεγάλο πολιτικό», ενώ είχε επίσης γράψει ότι «στηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν».  «Τι θα πούνε τώρα; Πρόκειται για αστεία; Η φασιστική φλόγα στο σύμβολο του κόμματος, οι φασίστες στα ψηφοδέλτια. Πράγματι, είναι αλήθεια ότι “οι βαθιές ρίζες δεν παγώνουν ποτέ”», έγραψε ο κεντροαριστερός Προβεντσάνο. Η πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρώμης Ρουθ Ντουρεγκέλο αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο, να επιτραπεί να γίνει μέλος του επόμενου κοινοβουλίου ένα άτομο το οποίο υμνεί τον Χίτλερ». «Το είπα στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω: δεν μπορεί να δίνονται ευκαιρίες σε όσους εξυμνούν το μίσος», πρόσθεσε η Ντουρεγκέλο.

Το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, που θεωρείται το φαβορί, απάντησε με διαγραφή. «Ο Πιζάνο παύεται των καθηκόντων του. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και αφορά και τον ρόλο του ως περιφερειακού συντονιστή στην περιοχή του Ακράγαντα και ως μέλους της εθνικής διεύθυνσης του κόμματος», ανέφερε η ανακοίνωση.  Η διαγραφή είναι από τα κομματικά αξιώματα όχι από το κόμμα. Το κόμμα της Μελόνι ανακοίνωσε επίσης ότι «ο Πιζάνο δεν εκπροσωπεί τα Αδέλφια της Ιταλίας σε κανένα επίπεδο, ενώ του απαγορεύθηκε και να χρησιμοποιεί το κομματικό σύμβολο». «Πριν από χρόνια έγραψα εντελώς λανθασμένα πράγματα. Ζητώ συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν να προσβάλλονται από τις αναρτήσεις μου, τις οποίες τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, θεωρώ αναξιοπρεπείς», απάντησε ο ίδιος ο Καλότζερο Πιζάνο.

Δεν είναι πάντως τυχαία η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Οι εκλογές έφεραν ήδη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Σουηδίας, όπου τη δεύτερη θέση πήραν οι Σουηδοί Δημοκράτες, ένα κόμμα με ναζιστικές/νεοναζιστικές ρίζες,  ο αρχηγός του οποίου εμφανισιακά δείχνει ένας καλοβαλμένος, συνηθισμένος, μέσος Σουηδός.  Οι δεξιοί Μετριοπαθείς, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εξασφάλισαν 176 από τις  349 έδρες της Βουλής, ενώ ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς συγκεντρώνει μόνο 173 έδρες.

Όπως συνέβη στη δεκαετία του 1930 με την Γερμανία ή ακόμα και πιο πρόσφατα στην Ελλάδα με την άνοδο της Χρυσής Αυγής στα χρόνια των μνημονίων, είναι σχεδόν κανόνας ότι η οικονομική δυσπραγία, η φτώχια, η απελπισία λόγω των οικονομικών δυσκολιών, οι καταστάσεις κρίσης, όπως η έλλειψη ενέργειας και η άνοδος των τιμών στον ενεργειακό τομέα, όπως  και η επακόλουθη εκτόξευση του πληθωρισμού σήμερα,  αποτελούν το πλέον πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη λαϊκιστικών και ακραίων ιδεολογιών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ