«Τυφώνας Ερντογάν» στην τουρκική οικονομία: «Ξήλωσε» στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας – Βουτιά της λίρας

«Τυφώνας Ερντογάν» σαρώνει την τουρκική οικονομία. Στο «ξήλωμα» τριών μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Κεντρικής Τράπεζας και στον διορισμό δύο νέων στη θέση τους προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας να πέσει σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Κεντρική Τράπεζα-Τουρκία-Ερντογάν

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αυτοί που απολύθηκαν είναι οι αναπληρωτές διοικητές Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, καθώς και ένα άλλο μέλος της MPC, ο Αμπντουλάχ Γιαβάς.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Ταχά Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τουνά ως μέλος της MPC, προστίθεται στην ίδια πηγή.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά το «ξήλωμα» από τον Ερντογάν και η βουτιά της λίρας

Αναλυτές βλέπουν την κίνηση αυτή ως μια νέα απόδειξη πολιτικής ανάμιξης από τον Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων και ζητεί συχνά τη μείωσή τους.

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, χάνοντας 1% μέσα στην ημέρα. Μέχρι στιγμής φέτος η ισοτιμία της έχει μειωθεί κατά 19%, εξαιτίας ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική.

Αργότερα ανέκτησε κάποιες από τις απώλειες της ημέρας και στις 08:33 (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία της ήταν 9,1325 για ένα δολάριο.

Οι αλλαγές στην MPC έγιναν αφού η προεδρία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ πως ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο Ερντογάν και δίπλα του ο διοικητής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πηγή δήλωσε στο Reuters πως τόσο ο Γιαβάς όσο και ο Κιουτσούκ είχαν αντιταχθεί τελευταία σε μερικές αποφάσεις που είχε λάβει η MPC ενώ ο Κιουτσούκ είχε επίσης ταχθεί τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της πώλησης συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ