Τυφώνας Άιντα: Τουλάχιστον ένας νεκρός – Περισσότερα από ένα εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Καταστροφικό είναι το πέρασμα του τυφώνα Άιντα από τη Λουιζιάνα όπου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Διακοπές στην παροχή ρεύματος, πλημμυρισμένοι δρόμοι, ξηλωμένες στέγες.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.US που παρακολουθεί τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Λατόγια Καντρέλ προειδοποίησε ότι ο αριθμός κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης 911 εξακολουθεί να μην λειτουργεί.

Ο Άιντα έπληξε από την Κυριακή τα παράλια της Λουιζιάνας, με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο κυβερνήτης Τζον Μπελ Έντουαρντς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εκτίμησε πως «οι ζημιές είναι πραγματικά καταστροφικές».

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο προάστιο Πρέριβιλ. Όμως, ο κυβερνήτης είπε ότι αναμένει πως ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί «σημαντικά» όσο περνούν οι ώρες. Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και πολλά συστήματα ύδρευσης.

Η υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (FEMA), υποστηριζόμενη από την Εθνοφρουρά, κινητοποίησε περισσότερους από 5.200 διασώστες για να βοηθήσουν τους πληγέντες, διαβεβαίωσε το Πεντάγωνο.

Λουιζιάνα - Άιντα

Σαρώνουν οι άνεμοι

Οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, πόλη, η οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό, ξύπνησαν με τη βροχή να πέφτει ακατάπαυστα και τους ανέμους να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Λουιζιάνα - Άιντα

Παρά τις εκκλήσεις των Αρχών προς τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς μπορεί να κινδυνεύσουν από τις αιφνίδιες πλημμύρες ή να υποστούν ηλεκτροπληξία από κομμένα καλώδια., πολλοί ήταν αυτοί που τις αγνόησαν.

Κλαδιά δέντρων, σπασμένα τζάμια και άλλα συντρίμμια έχουν πέσει στους δρόμους, στο κέντρο της πόλης.

Στα προάστια, οχήματα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας έσπευσαν να βοηθήσουν τις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο. Κάτοικοι της ΛαΠλάς, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Νέα Ορλεάνη, ζήτησαν βοήθεια μέσω των social media, γράφοντας ότι έχουν παγιδευτεί από τα νερά που ανεβαίνουν.

«Ήμουν εκεί πριν από 16 χρόνια, όταν χτύπησε η Κατρίνα», ο τυφώνας που στοίχισε τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους στη Λουιζιάνα, είπε ο 53χρονος Ντέρεκ Τέρι. «Οι άνεμοι φαίνεται ότι ήταν χειρότεροι τώρα. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι ζημιές είναι μικρότερες», πρόσθεσε.

Λουιζιάνα - Άιντα

Άντεξαν τα νοσοκομεία – Μάχη με νέο κύμα πανδημίας

Η Λουιζιάνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 2.450 ασθενείς, πολλοί εξ αυτών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως δείχνουν ότι το σύστημα υγείας άντεξε.

Λουιζιάνα - Άιντα

Σε ένα νοσοκομείο στη Λαφούρς Πάρις, στα νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, την Κυριακή τέθηκε εκτός λειτουργίας μια γεννήτρια και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υποχρεώθηκε να χορηγήσει χειροκίνητα οξυγόνο στους ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι, μέχρι να μεταφερθούν σε άλλον όροφο, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Λουιζιάνας.

Ο Άιντα έχει πλέον υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα και κινείται γρήγορα προς το Μισισίπι, μια από τις φτωχότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, που απειλείται τώρα με πλημμύρες.

Λουιζιάνα - Άιντα

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Πηγή φωτό: Reuters, AP, The Tennessean

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ