Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος

Επαφές με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε στην Αττάλεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκαν το Αφγανιστάν και οι μεταναστευτικές ροές.

Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάας, “η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν.

Εμείς ως Τουρκία, έχουμε εκτελέσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες μας όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Αποκλείεται να αναλάβουμε ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αλλά και οι όμορες χώρες του Αφγανιστάν θα επηρεαστούν αν οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν μετατραπούν σε κρίση και ότι όλοι θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τη συριακή προσφυγική κρίση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι είπε ο Μάας μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο Μάας ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ευγνώμων προς την Τουρκία, επειδή προσφέρθηκε να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Τουρκία οικονομικά και σε τεχνικό επίπεδο.

«Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι η κατάρρευση του Αφγανιστάν δεν θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Μάας πραγματοποιεί περιοδεία στην Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Κατάρ για να εκφράσει τη στήριξη της Γερμανίας στις χώρες που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την κρίση στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία επιθυμεί πλέον να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ θέλοντας να διαδραματίσει ρόλο ανάμεσα σε Δύση και Ταλιμπάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ