Χάος στο Αφγανιστάν: 60 ημέρες αγωνίας για να αποτραπεί η προσφυγική κρίση

Σε αγώνα δρόμου με ορίζοντα 60 ημερών αποδύονται η ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν και, αν είναι δυνατόν, να αποτρέψουν ένα νέο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Β. ΑΡΕΤΑΙΟΥ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ

Παρά τις συγκλονιστικές εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αυτοί που προσπαθούν να φύγουν τώρα από τη χώρα είναι οι πλέον εκτεθειμένοι σε κίνδυνο και πως το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα θα ακολουθήσει από τον Οκτώβριο και μετά, όσο εδραιώνεται η εξουσία των Ταλιμπάν και η χώρα αρχίσει να διολισθαίνει στον Μεσαίωνα.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν, επίσης, τη διάρρηξη των δεσμών των Ταλιμπάν με τους συμμάχους τους από άλλες φατρίες και εθνότητες, κάτι που θα επαναφέρει τις συνθήκες εμφυλίου και θα διογκώσει το προσφυγικό ρεύμα.

Αφγανιστάν Καμπούλ

Την πραγματική πίεση από το αφγανικό προσφυγικό ρεύμα θα την αισθανθούμε σε δύο μήνες, αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Εκκληση Αν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών προσφύγων, διαβεβαιώνοντας τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ότι θα λάβουν οικονομική βοήθεια, η τάση που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι διαφορετική.

Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., όπως και η Ελλάδα, θα προτιμούσαν να παραμείνουν οι πρόσφυγες σε χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και να υποστηριχθούν οικονομικά από την Ε.Ε. Αυτό το έχει προτείνει ευθέως ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει την υποστήριξη πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Το σχήμα αυτό το υποστηρίζει και η Ελλάδα, άλλωστε σε αυτό το σημείο συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Αφγανιστάν Καμπούλ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ