Τσαβούσογλου: «Yπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αμφισβητούμενο καθεστώς»

Ευκαιρία να λυθούν οι διαφορές με την Ελλάδα θεωρεί ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θετικό κλίμα που προέκυψε στις σχέσεις των δύο χωρών, και επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για νησιά στο Αιγαίο με γκρίζο καθεστώς, αλλά και μια νέα ιδέα, την «λύση πακέτο».

Η φρασεολογία του δεν είναι επιθετική όπως ήταν πριν από τον σεισμό, ωστόσο με σαφή και τεχνική ορολογία επαναφέρει τις θέσεις για αδιευκρίνιστο καθεστώς κάποιων νησιών στο Αιγαίο, το οποίο, όπως λέει είναι ευκαιρία τώρα να αποσαφηνιστεί. Προτείνει μάλιστα οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε μια συνολική λύση πακέτο στις διαφορές τους. Ο Τούρκος υπουργός έδωσε την συνέντευξη στο κανάλι A-Haber, όπου δήλωσε:

«Αυτή η προσέγγιση (με την Ελλάδα) είναι καλή, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις ειδικά στο Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε τις παραβιάσεις.

Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αλλά στην aνατολική Μεσόγειο υπάρχει μόνο η Ελλάδα; Εγώ λέω ότι στην Κύπρο υπάρχουν και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ, υπάρχει η Αίγυπτος, υπάρχει ο Λίβανος, υπάρχει η Συρία, αύριο, όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες, η Λιβύη, υπάρχει επίσης η Παλαιστίνη. Πρέπει να πάμε σε συνεργασία.

Για το Αιγαίο

Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια.

Τώρα, εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε, αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ.

Η Τουρκία και η πίεση

Στο παρελθόν, η Τουρκία ήταν για την ελληνική πλευρά ένα ευαίσθητο θέμα, γιατί η πίεση στην ελληνική πλευρά είναι μεγαλύτερη. Φυσικά, αν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο…, αλλά για να πάμε στο διεθνές δικαστήριο… Αν κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί, δηλαδή αν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο ή αν πρόκειται να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική λύση, δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η σύγκρουση κ.λ.π.

Τελικά, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε με υπονοούμενα:

Και έμμεσα απειλητικός

Μπορεί, Θεός φυλάξοι, να συμβεί ένα ατύχημα. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο. Για να μην εξαφανιστεί, χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κ.λπ. η Ελλάδα τις παραβίασε λίγο. Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών, κάποιες από αυτές ακυρώθηκαν, οι συμφωνίες πρέπει να συνεχιστούν, είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά, δηλαδή να μην πραγματοποιήσει την άσκηση. Άρα, η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν βλάπτει κανέναν, αντίθετα θα συμβάλει στην συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος».
«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως προς τα ελληνοτουρκικά.

Ο Ακάρ

Κατά την τελετή παράδοσης της νέας ναυαρχίδας της Τουρκίας στην ενεργό υπηρεσία, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει πλέον θετικό κλίμα το οποίο  η Τουρκία θέλει να διατηρηθεί, είπε.
«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα την Ελλάδα, με τρόπο φιλικό και διαλογικό. Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα με Ελλάδα, και θέλουμε να το διατηρήσουμε αυτό. Μιλάμε πάντα για ένα πλοίο κατάλληλο για να αντιμετωπιστούν φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πιθανώς θα συμβούν σε φιλικές χώρες, τόσο ανθρωπιστικές όσο και υγειονομικές. Το τζίνι είναι πια έξω από το μπουκάλι, η Τουρκία είναι μια μεγάλη Τουρκία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ