Τσαβούσογλου: Στο στόχαστρο η Ελλάδα για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Ευκαιρία να αφήσει υπαινιγμούς εναντίον της Ελλάδας, βρήκε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σε συζήτηση που είχε για τη στάση της χώρας του απέναντι στη Σουηδία και στη Φινλανδία και την ένταξή τους, στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με την “Μακεδονία”, όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, επειδή απαιτούσε από τη χώρα να αλλάξει το όνομά της. «Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά χρειάστηκαν 11 χρόνια.
Επομένως, εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα, από καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται τώρα από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα “εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι”. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε και επέστρεψε στα του ΝΑΤΟ.

«Το αίτημά μας είναι απολύτως θεμιτό, σαφές και ξεκάθαρο. Αυτές οι χώρες (Σουηδία Φινλανδία) υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Και πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς εναντίον μας στην αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις εναντίον φίλων και συμμάχων. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται μόνο εναντίων εχθρών, αλλά ούτε κι εναντίον εχθρών.

Είμαστε αρκετά σαφείς και ακριβείς. Ελπίζω η Φινλανδία και η Σουηδία να μας κατάλαβαν πολύ καλά. Τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν αυτές τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, ελπίζουμε ότι αυτές οι προσδοκίες θα εκπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο Τσαβούσογλου, για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διευκρίνισε: “Η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ”.

Η διεύρυνση

Η Τουρκία έθεσε βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK καθώς και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
“Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χθες, Τετάρτη, αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία επισκέφτηκαν την Αγκυρα για συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους. Αργότερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα παρατήρησε μια θετική διάθεση ως προς την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων. Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ότι ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός και θα συνεχιστεί.
Η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ