Τσαβούσογλου: Μην γυρίσουμε στην εποχή που βγάζαμε τα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο – Τελειωμένη η αγορά των S-400

Σύμφωνα με Αμερικανό εκπρόσωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα από την Τουρκία να απορρίψει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη διεθνή σύμβαση για την προστασία των γυναικών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διατύπωσε το αίτημα αυτό και γνωστοποίησε τις ανησυχίες του στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνομιλία που είχαν στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Νεντ Πράις.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα είναι «μια τελειωμένη συμφωνία», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες χρειάζονται έναν οδικό χάρτη για να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους.

Μετά τη συνομιλία των Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του πρώτου, ο Νεντ Πράις, δήλωσε: «Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην κρατήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε την ανησυχία του για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και υπογράμμισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Τσαβούσογλου: Ας μην γυρίσουμε στην εποχή που βγάζαμε τα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο

Να σημειωθεί πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στους Τούρκους δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα είναι πλέον επικεντρωμένη στη θετική ατζέντα με την Ευρώπη και τους γείτονές της και δεν θέλει να γυρίσει στην περίοδο της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, με την έξοδο και πάλι των πλοίων της. «Επειδή από τη σύνοδο του Οκτωβρίου ήρθαν κάποια αρνητικά μηνύματα, εμείς δώσαμε την απαραίτητη απάντηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε εκείνες τις ημέρες. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ