Τραμπ: Επιμένει στα προκλητικά σχέδιά του για τη Γάζα – «Σκεφτείτε την ως μια μεγάλη περιοχή ακινήτων»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν αστειεύεται όταν αναφέρεται στα αμφιλεγόμενα σχέδιά του για τη Λωρίδα της Γάζας και το μέλλον των Παλαιστινίων. Χθες δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες να αγοράσουν και να κατέχουν τη Γάζα» και ότι ενδέχεται να επιτρέψει σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της.

Τραμπ: Ρώτησε πέρσι τον Νετανιάχου τι ξενοδοχεία μπορούν να χτιστούν στην Γάζα – «Είναι απόλυτα σοβαρός» για το σχέδιο του

«Σκεφτείτε το ως μια μεγάλη τοποθεσία ακινήτων, και οι ΗΠΑ θα την κατέχουν και θα την αναπτύξουν αργά, πολύ αργά», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, την Κυριακή.

«Όσον αφορά την ανοικοδόμηση, μπορεί να τη δώσουμε σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, να κατασκευάσουν τμήματά της. Μπορεί να το κάνουν υπό την αιγίδα μας», πρόσθεσε.

Γάζα: Το όραμα του γαμπρού του Τραμπ πίσω από την ιδέα της «Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής» – Τα εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου

Ο Τραμπ είπε επίσης στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατρέψουν τη Γάζα «σε μια πολύ καλή τοποθεσία για μελλοντική ανάπτυξη από κάποιον… Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα μπορούν να έρθουν και να ζήσουν εκεί».

Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Πρόσθεσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε κάποιους Παλαιστίνιους να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, κατά περίπτωση.

Αντιδράσεις

Η αρχική πρόταση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, να περάσει στα χέρια των ΗΠΑ η Γάζα και να εκτοπίσουν όλους τους κατοίκους της σε άλλες χώρες, προκάλεσε την άμεση απόρριψη της πρότασης από τη Σαουδική Αραβία και οργισμένες αντιδράσεις σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, που φιλοξενεί ήδη εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας πρόκειται να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

Φωτογραφία: Reuters

Το σχέδιο του Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε επίσης άμεση ανησυχία στον ΟΗΕ και άλλους φορείς, οι οποίοι επεσήμαναν ότι θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

«Κάθε αναγκαστική εκτόπιση πληθυσμού ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, όταν ρωτήθηκε για τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου.

Στη Γερμανία, στο προεκλογικό ντιμπέιτ που διεξήχθη την Κυριακή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την πρόταση του προέδρου Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποκτήσουν την κυριότητα της Λωρίδας της Γάζας, να μετεγκαταστήσουν τον πληθυσμό της και να την αναπλάσουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

«Η μετεγκατάσταση πληθυσμών είναι απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Ο Τζος Ρούμπνερ, λέκτορας στο πρόγραμμα Δικαιοσύνης και Ειρήνης του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, κατηγόρησε τον Τραμπ στο Al Jazeera ότι με τις «εντελώς εξωφρενικές και παράλογες εκκλήσεις του για εθνοκάθαρση περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα, υπονομεύει σοβαρά τις πιθανότητες συνέχισης της εκεχειρίας».

«Φυσικά, η εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων δεν περιλαμβανόταν σε καμία συμφωνία εκεχειρίας, και με το να βάζει ο Τραμπ αυτήν την επιλογή στο τραπέζι, κινδυνεύει να καταστρέψει τη συμφωνία», τόνισε.

Φωτογραφία: AP

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, σχολίασε το σχέδιο του Τραμπ λέγοντας: «Είναι παράξενο που βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η διπλωματία φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από τις αγοραπωλησίες ακινήτων».

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, μετά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε συζήτησης για το μέλλον της Γάζας. «Ρώτησα πολλούς ανθρώπους τι σκέφτονται και κάθε ένας από αυτούς μου είπε: “Δεν πάμε πουθενά. Θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας ξανά και ξανά, όπως κάναμε πάντα”».

Ο Χαλίλ αλ Χάγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, χαρακτήρισε «καταδικασμένα» τα σχέδια της Δύσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα. «Θα τα ανατρέψουμε, όπως ανατρέψαμε τα προηγούμενα σχέδιά τους», είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 46η επέτειο της Ιρανικής Επανάστασης στην Τεχεράνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ