Τουρκικές εκλογές – Τα ευτράπελα της κάλπης: Με άλογα, φορεία και τραπέζια πήγαν να ψηφίσουν – Ξύλο σε εκλογικό κέντρο

Έκλεισαν οι κάλπες  στην Τουρκία. Από το πρωί της Κυριακής, εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους.

Τουρκία: Οι εκλογές μέσα από τα «μάτια» δύο Ελλήνων ομογενών στην Κωνσταντινούπολη

Η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων που θα αναδείξει την έκβαση μιας από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει από τις 9 το βράδυ

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν έχουν λείψει οι εντάσεις, τα νεύρα και τα… ευτράπελα.

Τουρκικές εκλογές: «Αμπαρωμένοι» σε ειδικό δωμάτιο με 5 κλειδαριές οι σάκοι με τις ψήφους από το εξωτερικό

Πήγε να ψηφίσει με το άλογο και ντυμένος γενίτσαρος

Εικόνα από μια άλλη εποχή στις τουρκικές εκλογές. Ένας ψηφοφόρος πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με… άλογο και ντυμένος γενίτσαρος.

Ο 33χρονος Bişgin, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu, πήγε στο Δημοτικό σχολείο όπου ήταν εγγεγραμμένος για να ψηφίσει με το άλογό του. Έδεσε το χαλινάρι του αλόγου του στα κάγκελα της σκάλας του σχολείου και κατευθύνθηκε προς τις κάλπες.

Εκλογές στην Τουρκία: «Μια κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στις ΗΠΑ» – Γράφει ο Γ. Τζογόπουλος

Ο Bişgin είπε στο Anadolu ότι επέλεξε να πάει να ψηφίσει με το άλογο για να επιστήσει την προσοχή στη σημασία των εκλογών και είπε: «Οι πολίτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο δρόμο. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα των εκλογών. Οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας. Ήθελα να το γιορτάσω. Αυτές οι εκλογές θα είναι μια ώθηση για εμάς και την Τουρκία».

Ο Bişgin, ο οποίος είπε ότι είναι και προπονητής της Εθνικής Ομάδας,  πρόσθεσε ότι πήγε στην κάλπη με το άλογο λόγω της αγάπης του για την ιππασία.

Τουρκικές εκλογές: Πήγε με άλογο να ψηφίσει
Φωτογραφία: Anadolu Agency
Τουρκικές εκλογές: Με στολή γενίτσαρου για να ψηφίσει
Φωτογραφία: Anadolu Agency

Με φορεία και φιάλες οξυγόνου στις κάλπες

Χαρακτηριστικό για την τεράστια συμμετοχή στις εκλογές είναι ότι στις κάλπες προσέρχονται ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια ή φορεία

Η η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στην επαρχία Γκουμουσάν στη Μαύρη Θάλασσα, η 112 ετών Γκουλού Ντογκάν, δεν ήθελε να ψηφίσει μέσω εφαρμογής στο κινητό και επιθυμούσε να ρίξει η ίδια το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Άλλη ηλικιωμένη γυναίκα πήγε στο εκλογικό κέντρο με τον γιό της να κουβαλάει μία τεράστια φιάλη για την παροχή οξυγόνου.

Μάλιστα για έναν 84χρονο επιστρατεύτηκε ασθενοφόρο για να τον τον μεταφέρει στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσει.

Φωτογραφίες μαρτυρούν ότι μέλη εφορευτικών επιτροπών πήγαν τις κάλπες σε σπίτια ηλικιωμένων ή κατάκοιτων, για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Πήγε να ψηφίσει με δικό του τραπέζι

Ο ψηφοφόρος της φωτογραφίας πήγε στο εκλογικό κέντρο με το τραπέζι του, καθώς επιθυμούσε να χτυπήσει δυνατά τη σφραγίδα.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση των ψηφοφόρων του Κιλιτσντάρογλου. Ο συγκεκριμένος άνδρας φοβόταν ότι θα προκαλέσει φθορά στο εκλογικό κέντρο και για αυτό πήγε να ψηφίσει με το δικό του τραπέζι.

Ξύλο σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Σιρνάκ

Ξύλο «έπεσε» στην επαρχία Σιρνάκ, όταν μέλη του AKP προσπάθησαν να ανοίξουν την κάλπη. Ο περιφερειάρχης και μέλος του AKP, Λατόφ Οζέλ, συνοδευόμενος από τους μπράβους του, μπήκε στο εκλογικό κέντρο στην πόλη Νίσιβι και παρενόχλησε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, φαίνεται ένας άνδρας να κρατά σφιχτά την κάλπη με τα δυο του χέρια, ενώ ο Οζέλ τον πλησιάζει και του δίνει μια μπουνιά.

Οι σφραγίδες στον Ερντογάν

Σε βίντεο που ανέβηκε στα social media φαίνεται ένας άνδρας να σφραγίζει δεκάδες ψηφοδέλτια και να βάζει την ειδική σφραγίδα μόνο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής επιχείρησαν να τον απομακρύνουν από το εκλογικό κέντρο, αλλά εκείνος τους επιτέθηκε και τους χτύπησε.

Λίγη ώρα αργότερα ο άνδρας συνελήφθη και η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ