Τουρκικές εκλογές: Ποιον ευνοεί η απόσυρση του «χορευταρά» Ιντζέ μετά τις φήμες για ροζ βίντεο

Ο άνθρωπος που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, παραιτήθηκε σήμερα από την κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της χώρας, και μάλιστα κάτω από νεφελώδεις συνθήκες, αφού τα όσα του αποδόθηκαν δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί. Ωστόσο, όπως φαίνεται, στάθηκαν αρκετά, και μόνον σε επίπεδο καταγγελιών, για να τον θέσουν εκτός μάχης.

Σάλος στην Τουρκία: Φήμες για ροζ βίντεο του υποψηφίου Μουχαρέμ Ιντζέ – Η πρώτη αντίδρασή του

Η εξέλιξη αυτή μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, αλλάζει άρδην το σκηνικό στην Τουρκία, καθώς τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν σε δύο κατευθύνσεις.  Στο μέτρο που οι υποψήφιοι είναι πλέον τρεις, δεν αποκλείεται να έχουμε αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο, δηλαδή να μην πάει η Τουρκία σε δεύτερο γύρο.

Η επόμενη ημέρα

Ο ηλικίας 58 ετών Ιντζέ, είναι σαρξ εκ της σαρκός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Κιλιτσντάρoγλου. Θεωρείται βέβαιο ότι η αποχώρησή του  ευνοεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Ερντογάν, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, σε μια εποχή που η νεολαία της Τουρκίας διψά για αλλαγή.

Τουρκία: «Η ένταση των εκλογών και η επόμενη ημέρα»

Ο Ιντζέ ήταν ο άνθρωπος που προσέγγιζε πολύ την νεολαία. Τώρα που ζητεί από τον Λαό να τον υποστηρίξει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, οι νέοι δεν έχουν πολλά περιθώρια πέραν του Κιλιντσάρογλου, στις προεδρικές. Άλλωστε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης έχει δείξει μεταρρυθμιστική διάθεση. Σε αυτόν αναμένεται να στραφούν και οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 50,5% του εκλογικού σώματος. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στο παρελθόν είχε φέρει πέρσι την Βουλή σχέδιο που επέτρεπε στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους να φορούν μαντήλα. Ο Ερντογάν απάντησε με πρόταση το  νόμου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα, το οποίο όμως με αυτόν τον τρόπο ξεχάστηκε σε κάποιο «ράφι».

Η δημοσκόπηση στη Konda τώρα δίνει 44% στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, στις βουλευτικές εκλογές και, 39,9% στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αν στην Βουλή δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, ενός κόμματος, τότε το κουρδικό κόμμα HDP θα έχει ρόλο ρυθμιστή και μέχρι στιγμής έχει ταχθεί στο πλευρό του Κιλιντσάρογλου. Η δημοσκόπηση της Konda που θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες, δίνει ένα 12,3% στο κόμμα, με την σημαία του οποίου κατεβαίνει το κουρδικό HDP στις εκλογές, για να παρακάμψει την απειλή της δικαστικής απαγόρευσης, αν κατέβει αυτόνομο.

 

@mkmmusiic İzmir Gibi Adam Muharrem İnce #muharremince #muharremincebaşkan #arabadagazpedal #remix #fyp #foryoupage ♬ Muharrem İnce Gaz Pedal – mkmmusiic

Ο χορευταράς Ιντζέ

Η ουσία είναι ότι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έγιναν κούρσα για τρεις, ενώ ήταν αγώνας δρόμου για τέσσερις. Ο παραιτηθείς Ιντζέ που εντυπωσίαζε με τις χορευτικές του φιγούρες, είναι ο πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας, και ο ίδιος για να γίνει υποψήφιος είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 111.000 υπογραφές.

Ο  Ιντζέ συγκέντρωνε ποσοστό ανάμεσα στο 6% και το 8%.  Ο παραιτηθείς Ιντζέ προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου. Ίδρυσε το κόμμα του το 2021, ενώ και το 2018 ήταν υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Δύο χρόνια μετά την ήττα του, επιχείρησε να ρίξει τον Κιλιτσντάρογλου από την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν τα κατάφερε και αποχώρησε. Με την ίδρυση του Κόμματος Πατρίδας, τρεις βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσχώρησαν στις τάξεις του. Έχει ερείσματα στις μικρές ηλικίες με ισχυρή παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κυρίως στο TikTok, όπου χορεύει σε κάθε ευκαιρία. Αν και τώρα μετά τις εναντίον του καταγγελίες για ροζ σκάνδαλα με σεξουαλικές κακοποιήσεις και με πολυτελή βίο με ακριβά SUV, μπορεί όλα να αλλάξουν.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ