Τουρκικές εκλογές: «Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να υλοποιήσει την γαλάζια Πατρίδα»

Αναμενόμενη ήταν η επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της τουρκικής αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τι εκτιμούν οι διεθνολόγοι για την επόμενη μέρα στην Τουρκία; Τι μέλλει γενέσθαι στην εξωτερική πολιτική της χώρας; Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Τζογόπουλος, με δηλώσεις του στο enikos.gr ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να περιμένουμε καμία «φιλική ενέργεια» από τον Ερντογάν, μετά την ευρεία επικράτησή του.

«Η επικράτηση Ερντογάν σε συνδυασμό με τη νίκη του κόμματος του (Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) στις βουλευτικές εκλογές πριν από δυο εβδομάδες πρόκειται να σηματοδοτήσουν συνέχεια στην τουρκική εξωτερική πολιτική και ακολούθως στα ελληνοτουρκικά. Ξέρουμε, δηλαδή, σε γενικές γραμμές τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα. Αυτό που περιμένουμε, όμως, δεν θα είναι κάποια φιλική ενέργεια έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η προσπάθεια υλοποίησης της γαλάζιας πατρίδας και η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης», ανέφερε αρχικά ο κ. Τζογόπουλος και συνέχισε:

« Συνεπώς, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη με δεδομένο πως ο Ερντογάν είναι πλέον απολύτως απελευθερωμένος μετά το θρίαμβο του. Δεν υπάρχει διπλωματία των σεισμών ούτε κατάσταση παρεμφερής με αυτή που είχε διαμορφωθεί το 1999, καθώς η Τουρκία πλέον δεν έχει στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μια σχετικά καλή συνεργασία με τις Βρυξέλλες.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που απομένει πάντως να δούμε είναι ο τρόπος «με τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος θα χειριστεί τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα της χώρας του, και αν θα επιλέξει μια κάπως πιο ήπια γραμμή έναντι της Δύσης για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Σχεδόν η μισή τουρκική κοινωνία άλλωστε τον αποδοκίμασε στις χθεσινές εκλογές. Ο προσωπικός πολιτικός του θρίαμβος για ακόμα μια φορά δεν σημαίνει πως οι οικονομικές προκλήσεις εξουδετερώνονται αυτόματα.»

Από την πλευρά του ο Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής , ειδικός στα θέματα ΝΑΤΟ, Αθανάσιος Δρούγος, σχολίασε στο enikos.gr ότι: « Η αντιπολίτευση απέδωσε σχετικά  ικανοποιητικά  στον πρώτο γύρο, αλλά η λατρεία και αδυναμία στην  προσωπικότητα του Ερντογάν οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους να τον θεωρήσουν ως τον μόνο υποψήφιο ικανό να οικοδομήσει μια καλύτερη Τουρκία για τον 21o αιώνα παρά το γεγονός ότι  ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν  υπολογίσιμα προβλήματα στη χώρα. ποσοστό που έλαβε είναι αρκετά “ευέλικτο” συγκριτικά με ένα της τάξης του 50,2% ή κάποιο συντριπτικής επικράτησης (πχ  55% και πάνω).»

Επιπλέον, ανέφερε ότι: «Σίγουρα, τα  χθεσινά αποτελέσματα εξακολουθούν να αποτελούν όμως και  μια «προειδοποίηση» για τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο συγκέντρωσε  προ δυο εβδομάδων τη χαμηλότερη υποστήριξή του συγκριτικά με προηγούμενες  εκλογικές αναμετρήσεις  από το  2002 που το έφεραν τότε  στην εξουσία, αλλά δεν παύει να διατηρεί υπολογίσιμα εκλογικά ποσοστά και μαζί με το Κόμμα Εθνικιστικής δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί  να έχουν την πλειοψηφία στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, το μεγάλο στοίχημα για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι τώρα η οικονομία. «Η ανορθόδοξη πολιτική της ανάπτυξης μέσα από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχει φτάσει στα όριά της, αφού ο πληθωρισμός καλπάζει, τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας έχουν εξανεμιστεί και η λίρα έχει υποτιμηθεί. Πριν από 10 χρόνια, δύο λίρες ήταν αρκετές για να αποκτήσει κανείς ένα δολάριο ΗΠΑ – σήμερα απαιτούνται περίπου 20. To κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας το 2019 ήταν στο 47% της Ελλάδος – σήμερα έχει διολισθήσει κάτω από το 45% και οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημειώνουν από το 2015 σημαντική διολίσθηση, παρά τις κατά καιρούς τονωτικές ενέσεις της Μέσης Ανατολής. Το επόμενο ισχυρό χτύπημα στην τουρκική οικονομία έδωσαν οι πρόσφατοι, μεγάλοι σεισμοί και η αγωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να αποφύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα μεγάλο ανατολίτικο παζάρι. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την θέση του στην Δύση έναντι ρευστού, οπλικών συστημάτων και παγκόσμιας ημι-αυτονομίας. Δεν θα διστάσει να πιέσει ξανά την Ευρώπη με το προσφυγικό, αν κρίνει ότι αυτό θα ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς του Ευρώ και δεν θα σταματήσει να προωθεί το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας και της διχοτόμησης της Κύπρου. Πιθανά να μεταφέρει πρόσκαιρα την πίεση στην διπλωματία, με θεαματικές κινήσεις, όπως προσφυγή στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και προσευχές στο «τζαμί» της Αγίας Σοφίας (πόσο οξύμωρο!), αφήνοντας προσώρας στην άκρη την ακραία ένταση στο πεδίο. Με λίγα λόγια, το μέλλον στην Τουρκία του Ερντογάν θυμίζει επιστροφή στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ