Τουρκικές εκλογές – Bloomberg: Η δυνατή «μηχανή» των ΜΜΕ βοήθησε τον Ερντογάν να κλειδώσει την νίκη

Στον ρόλο που έπαιξαν τα τουρκικά ΜΜΕ στην ενίσχυση της εθνικιστικής, συντηρητικής ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία φαίνεται ότι του εξασφαλίζει προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg.

Τουρκικές εκλογές – Financial Times: Πελατειακό κράτος και μίζες πίσω από την δημοτικότητα Ερντογάν

Με τίτλο «Ο Ερντογάν επιδιώκει να σφραγίσει τη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση για την τουρκική προεδρία» το δημοσίευμα αναφέρεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει να πετύχει μία εκλογική νίκη για να επεκτείνει την εξουσία του στην τρίτη δεκαετία και να διατηρήσει το μείγμα στην εξωτερική και οικονομική πολιτική που έχει ξεχωρίσει την χώρα στην παγκόσμια σκηνή, σημειώνει το Bloomberg.

Αψήφησε τις δημοσκοπήσεις

Ο Ερντογάν, 69 ετών, αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ισχνή νίκη του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου για την προεδρία πριν από δύο εβδομάδες, στέλνοντας το νόμισμα σε νέα βουτιά και τα εταιρικά ομόλογα και τις μετοχές σε πτώση.

Ο Ερντογάν δεν κάνει τις εκλογές για να κερδίσει…

Οι δύο τους αντιμετωπίζουν τώρα ο ένας τον άλλον στον επαναληπτικό γύρο της Κυριακής, με τη δυναμική να βρίσκεται πίσω από τον εν ενεργεία πρόεδρο, αφού η κυβερνητική συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματός του AKP διατήρησε την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 π.μ. τοπική ώρα και οι κάλπες κλείνουν στις 5 μ.μ., ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται λίγες ώρες αργότερα.

Ο Κιλιτσντάρογλου εστίασε την εκστρατεία του στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Τουρκίας μεταξύ των διεθνών επενδυτών, στον τερματισμό του αυταρχικού στυλ ηγεσίας και στην εξάλειψη της διαφθοράς από τους κρατικούς θεσμούς. Μια νίκη του θα σημάνει το τέλος της ντιρεκτίβας του Ερντογάν ότι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η μείωση και όχι η αύξηση των επιτοκίων. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται τώρα λιγότερο πιθανό και οι χρηματοπιστωτικές αγορές προετοιμάζονται για περισσότερο πόνο.

Τουρκικές εκλογές: Ξυλοκοπήθηκε βουλευτής μας στην κάλπη, καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Η δύναμη του προέδρου φαίνεται να μην έχει μειωθεί από τη χειρότερη συμπίεση του κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες και τις κατηγορίες για αμέλεια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους τον Φεβρουάριο. Κέρδισε επίσης τα εύσημα των ψηφοφόρων για την ηγετική του θέση στην εξασφάλιση των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία και για το γεγονός ότι στάθηκε απέναντι σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ενίσχυσε την εθνικιστική ρητορική του

Σύμφωνα με το Bloomberg, με τη βοήθεια μιας κρατικής μηχανής μέσων ενημέρωσης, ο Ερντογάν έσπειρε τη διαίρεση μεταξύ της συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας διπλασίασε την εθνικιστική, θρησκευτική ρητορική για να κινητοποιήσει τη βάση του και να φλερτάρει τους περιθωριακούς ισλαμιστές και τη δεξιά, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποτυγχάνει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Έπαιξε επίσης με την αποστροφή του εκλογικού σώματος προς τους ευρείς συνασπισμούς μετά την κατάρρευση των κυβερνήσεων τη δεκαετία του 1990.

«Αυτό έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και ο Ερντογάν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εμπιστοσύνη όντας στην εξουσία για 20 χρόνια», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Istanbul Economics Research, Τζαν Σελτζούκι.

Ο ηγέτης της Τουρκίας άσκησε μεγαλύτερο έλεγχο στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, με τα κύρια δίκτυα να αφιερώνουν χρόνο στον αέρα κυρίως σε συνεντεύξεις και συγκεντρώσεις του. Κυριάρχησε επίσης στις πόλεις με πανό και τις φωτογραφίες του συνοδευόμενες από το προεκλογικό σύνθημα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): «Η σωστή στιγμή, ο σωστός άνθρωπος».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ