Τουρκικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για την τελική αναμέτρηση – Το φαβορί Ερντογάν και η τελευταία ευκαιρία του Κιλιτσντάρογλου

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία και με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ο Ερντογάν φαίνεται να είναι το ακλόνητο φαβορί. Μάλιστα, τα προγνωστικά είναι υπέρ του στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, όχι μόνο επειδή τερμάτισε στον πρώτο γύρο μπροστά από τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αλλά κι επειδή ενισχύθηκε επιπλέον τη Δευτέρα έπειτα από την ανακοίνωση της υποστήριξης του Σινάν Ογάν που είχε έρθει τρίτος στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Τουρκικές εκλογές: Δωρεάν αγώνες από την δημόσια τηλεόραση υπόσχεται ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει στόχο να παρατείνει την κυριαρχία του για μια τρίτη δεκαετία στις εκλογές της Κυριακής, με τον Κιλιτσντάρογλου την ίδια ώρα να καταγγέλλει την απαγόρευση προώθησης των προεκλογικών του SMS και να χαρακτηρίζει δειλό τον Ερντογάν, ο οποίος στρέφεται και πάλι εναντίον της Αμερικής και της Ευρώπης.

Mάλιστα, καθώς βρισκόμαστε μία ανάσα από το δεύτερο γύρο ο Ερντογάν προχώρησε σε μία συμβολική κίνηση κι επισκέφθηκε ως ένδειξη θαυμασμού τον τάφο του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος πριν από 63 χρόνια ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα και λίγο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο.

Τουρκικές εκλογές: Εξουθενωμένος ο Ερντογάν – Τον πήρε ο ύπνος σε τηλεοπτική συνέντευξη

Με τον αέρα της νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν και με την πλειοψηφία στη βουλή, καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για το καλό της Δημοκρατίας. Το καλό της πατρίδας επικαλείται και ο Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την οικονομική κρίση και την δραστική υποτίμηση της λίρας, πολλοί πολίτες δεν ξεχνούν τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν. Μέλη όμως της κυνηγημένης στη χώρα κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ φοβούνται το μέλλον. Την ίδια ώρα. τον γύρο του διαδικτύου κάνει αυτό το βίντεο στο οποίο φαίνεται πως ο Ερντογάν αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, με την κάμερα να γυρίζει γρήγορα προς το μέρος της δημοσιογράφου.

Τουρκικές εκλογές: Το πάνω χέρι ο Ερντογάν, παλεύει για την ανατροπή ο Κιλιτσντάρογλου

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια την ΕΡΤ, αν και ο Ερντογάν είναι το μεγάλο φαβορί για τις αυριανές εκλογές, ωστόσο ανησυχεί για το πόσοι θα πάνε αύριο να τον ξαναψηφίσουν. Και πόσοι ψηφοφόροι του ΑΚΡ, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Ανατολίας και του Πόντου, θα θεωρήσουν δεδομένη την νίκη του προέδρου τους και δεν θα μπουν στον κόπο

Πάντως, οι αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν, μάλιστα κάποιοι ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 60% αφού υπολογίζουν διαρροές από τους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η τελευταία ευκαιρία του Κιλιτσντάρογλου

Αύριο φαίνεται πως είναι η τελευταία του ευκαιρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να κάνει την έκπληξη  , ο οποίος προσπαθεί εδώ και δεκατρία χρόνια να ανατρέψει την εξουσία του Ερντογάν και δεν τα καταφέρνει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως κατάφερε για πρώτη φορά να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης γύρω από τον κοινό στόχο την εκθρόνιση του Ερντογάν. Για πρώτη φορά απειλείται (ή απειλήθηκε) ο Ερντογάν να χάσει την εξουσία με δημοκρατικά μέσα.

Η επιτυχία όμως αυτή είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» της αντιπολίτευσης. Οι αριστεροί, οι Κούρδοι, οι κεμαλικοί, οι ισλαμιστές, οι εθνικιστές δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν και ως εκ τούτου δεν έχουν μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμής η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης είναι επίσης στα χέρια του Ερντογάν.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, κάτι που φαίνεται να είναι αρκετά πιθανό, θα αρχίσουν οι αμφισβητήσεις, θα διαλυθεί η συμμαχία και θα δρομολογηθεί το πολιτικό του τέλος. Ήδη μετά τον πρώτο γύρω οι διεργασίες τόσο μέσα στο CHΡ, όσο και στη Συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισαν. Τέλος σημειώνει ότι υπάρχει και ένας μικρότερος αγώνας ρεβάνς, που θα παιχτεί του χρόνου τον Μάρτιο στις τοπικές εκλογές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ