Τουρκικά ΜΜΕ: Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στη Ρώμη

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν θα έχει στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το TRT Haber, η συνάντηση αυτή θα γίνει στο περιθώριο της ης Συνόδου των G20, στη Ρώμη και θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των δηλώσεων του «σουλτάνου» που εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την αμερικανική στάση απέναντι στη χώρα του. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν».

ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΜΠΑΪΝΤΕΝ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

«Θέλω εμείς (Τουρκία και ΗΠΑ), ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να είμαστε φίλοι και όχι αντίπαλοι. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πολύ καλή. Με βάση τα σχεδόν 19 χρόνια εργασίας μου ως πρωθυπουργός και πρόεδρος, μπορώ να πω ότι, δυστυχώς, τώρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δούλεψα καλά με τους Μπους, Ομπάμα και Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν» είχε πει ο Ερντογάν.

Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να σταμάτησε τις τελευταίες μέρες την επιθετική ρητορική εναντίον των ΗΠΑ, όμως ο κυβερνητικός εταίρος του, Ντεβλέτ  Μπαχτσελί συνεχίζει, καθώς σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν είναι ούτε αποικία ούτε η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ».

Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν την Τετάρτη

Να θυμίσουμε πως ο Ερντογάν πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πέρα από τις διμερείς σχέσεις, στη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν που θα γίνει στο Σότσι, προβλέπεται να συζητηθούν κυρίως οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν καθώς επίσης και οι επίκαιρες περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, με αφορμή την αυριανή συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν και τις προθέσεις του πρώτου να αγοράσει νέο ρωσικό εξοπλισμό προκάλεσαν την αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έγραψε στο twitter ότι «ήμασταν ξεκάθαροι όταν συντάξαμε τη νομοθεσία CAATSA ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται σε κάθε οντότητα που συναλλάσσεται με τον αμυντικό κλάδο και τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας». Πρόσθεσε δε ότι κάθε νέα αγορά από την Τουρκία πρέπει να σημαίνει και νέες κυρώσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ