Τουρκία: «Προβοκάτσια» η συμπλοκή

Τουρκία: «Προβοκάτσια» η συμπλοκή

 

Η αιματηρή συμπλοκή η οποία σημειώθηκε χθες στην περιοχή Λίτζε της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ με ένα νεκρό και δύο σοβαρά τραυματίες αποδόθηκε σήμερα από τις τοπικές αρχές σε «προβοκάτσια» και ο νομάρχης του Ντιάρμπακιρ Καχίτ Κιράτς διέταξε έρευνα για να αποκαλυφθεί ποιος την οργάνωσε.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν για τις επισκευές σε φυλάκιο των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν με πυρά και δακρυγόνα. Ένας 18χρονος, ο Μεντενί Γιλντιρίμ, έχασε τη ζωή του ενώ τραυματίσθηκαν τραυματίστηκαν 9 άτομα, εκ των οποίων τα 2 σοβαρά.

Αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος BDP, καθώς επίσης και του Συμβουλίου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), μετέβη στο Λίτζε μετά τα επεισόδια.

Παράλληλα, στην περιοχή εστάλησαν επίσης ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες.

Οι μολότοφ των διαδηλωτών προκάλεσαν πυρκαγιά στον κήπο του φυλακίου ενώ κάηκαν επίσης σκηνές των εργατών που κάνουν τις επισκευές.

Ο νομάρχης Κιράτς διευκρίνισε ότι ανεγειρόταν νέο φυλάκιο της στρατοχωροφυλακής, στη θέση του παλαιού.

Στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στη συνοικία Κατίκιοϊ, έγινε διαδήλωση για το επεισόδιο, κατά την οποία μια ομάδα πολιτών φώναζε συνθήματα όπως «αντιστάσου Λίτζε, το Κατίκιοϊ είναι μαζί σου», «Το κυβερνών κόμμα θέλει πόλεμο, αλλά οι λαοί θέλουν ειρήνη», «Τούρκοι και Κούρδοι είναι αδέλφια. Μην πειράζεις τον αδελφό μου». Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στο Λίτζε έγινε και στην περιοχή Μπεσίκτας στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και εκεί με συνθήατα όπως «Αντιστάσου Λίτζε, το Μπεσίκτας είναι μαζί σου».

Ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, μιλώντας στο κουρδικό δίκτυο Νούτσε, που απηχεί το αυτονομιστικό αυτό κουρδικό κίνημα, είπαν ότι τα επεισόδια στο Λίτζε αποτελούν πλήγμα στη διαδικασία λύσης του Κουρδικού.

«Το βλέπουμε ως προβοκάτσια. Πρέπει να θυμίσουμε στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ότι δε πρέπει να χρονοτριβεί», είπαν.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ, συνέδεσε τα επεισόδια στο Λιτέ με τα επεισόδια στο Πάρκο Γκεζί, και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται από σκληρούς εθνικιστικούς κύκλους, που ενδεχομένως να κρύβονται και πίσω από την οργάνωση του ΡΚΚ. «Θέλουν να παρουσιάσουν τώρα την κουρδική έκδοση αυτής της ιστορίας», είπε. «Έγινε αμέσως διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για κάποιον που έχασε τη ζωή του στο Λίτζε!».

«Η διαδικασία λύσης του Κουρδικού ενοχλεί τους βαρόνους του πολέμου και αυτούς οι οποίοι θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους με το αίμα των παιδιών αυτής της χώρας», ανέφερε ο κ Τσελίκ.

Κάνοντας λόγο για «προεκτάσεις της υπόθεσης Εργκενεκόν», υποστήριξε ότι «οι ρατσιστές εθνικιστές προσπαθούν να υποστηρίξουν το μεγάλο παιχνίδι τώρα από το Λίτζε».

Ο κ. Τσελίκ δήλωσε επίσης ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ομάδα της οργάνωσης ΡΚΚ πίεσε κατοίκους της περιοχής για να επιτεθούν στο φυλάκιο της στρατοχωροφυλακής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ