Τουρκία: Πώς θα επηρεάσουν οι εκλογές τις σχέσεις με ΗΠΑ και Ελλάδα

Αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια η παντοδυναμία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επηρεάσει το «παιχνίδι» στη διπλωματική σκακιέρα. Ο Τούρκους ηγέτης πολλές φορές, παρά το γεγονός πως αποτελεί ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ, έκλεινε το… μάτι στη Ρωσία, με την οποία έκατσε αρκετές φορές στο τραπέζι.

Μετά τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, ποιες αλλαγές αναμένονται στην εξωτερική πολιτική της χώρας; Πώς θα κινηθεί η Τουρκία και πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής; Τις απαντήσεις δίνει στο enikos.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Τζογόπουλου.

του Μίλτου Σακελλάρη

«Η διαφαινόμενη νίκη του Ερντογάν στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών θα σηματοδοτήσει συνέχεια στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Δηλαδή η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ αλλά και να κοιτάει προς την Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, με ιδιαίτερη βαρύτητα», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσονται πλέον στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τζογόπουλος, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους. «Οι διμερείς σχέσεις θα συνεχίσουν να βελτιώνονται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτό, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αμερικανική επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά την ίδια στιγμή διανοίγονται ευκαιρίες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τζογόπουλος.

Η «μάχη» της Κυριακής και η στήριξη Ογάν

Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ότι ο τρίτος υποψήφιος της προεδρικής κούρσας στην Τουρκία, Σινάν Ογάν θα στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον 2ο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

«Μετά από τις εσωτερικές διαβουλεύσεις μας θέλω να ανακοινώσω ότι θα στηρίξω τον προεδρικό υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο. Καλώ, επίσης, τους ψηφοφόρους μου να στηρίξουν τον κ. Ερντογάν», είπε ο Σινάν Ογάν.

Ο Ερντογάν βρίσκεται ήδη μπροστά στην εκλογική κούρσα καθώς εξασφάλισε το 49,40% και πάνω από 27 εκατ. ψήφους στον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε το 44,96% και 24,5 εκατ. ψήφους και ο Σινάν Ογάν το 5,2%. Έτσι αναμένεται ότι τα περισσότερα από 2,8 εκατ. ψηφοφόροι του Ογάν θα στηρίξουν τον Ερντογάν.

Τα παζάρια

Μέχρι σήμερα το στρατόπεδο του Σινάν Ογάν βρισκόταν σε σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το «αγκάθι» για συμφωνία Κιλιτσντάρολγου-Ογάν φαίνεται ότι αποτέλεσε η στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Ο Ογάν ανήκει στο συντηρητικό Ισλάμ και ήθελε ο Κιλιτσντάρογλου να πάρει αποστάσεις από τους Κούρδους.

Ταυτόχρονα διαφωνούσε και με το κυβερνητικό στρατόπεδο για την διαχείριση της οικονομίας αλλά και την μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, σε συνέντευξη του στο CNN, ότι δεν αναγνωρίζει τον Σινάν Ογάν ως ρυθμιστή αυτών των εκλογών. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα των επιτοκίων.

«Έχω μια θέση ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συσχετίζονται θετικά. Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πληθωρισμός», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ