Τουρκία: Αναφορές για εγκλωβισμένους και ζημιές από τον νέο σεισμό – «Νόμιζα ότι η γη θα άνοιγε κάτω από τα πόδια μου»

Πανικός επικράτησε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας από τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην Αντιόχεια, με τον αντιπρόεδρο της χώρας Φουάτ Οκτάι να δηλώνει ότι από την νέα δόνηση τραυματίστηκαν οκτώ άτομα.

Νέος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε ένταση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως μεταδίδει το reuters, ο νέος σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές κτίρια στην Αντιόχεια, στην επαρχία Χατάι, δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι επρόκειτο για έναν ισχυρό σεισμό και ότι προκάλεσε περαιτέρω ζημιές σε κτίρια στο κέντρο της Αντιόχειας, όπου βρίσκεται το επίκεντρο. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters.

Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι τουρκικές ομάδες διάσωσης έτρεχαν στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπήρξαν τραυματίες.

Η Muna Al Omar, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε ότι βρισκόταν σε μια σκηνή σε ένα πάρκο στο κέντρο της Αντιόχειας, όταν έγινε ο σεισμός. «Νόμιζα ότι η γη θα άνοιγε κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας, καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. «Θα υπάρξει άλλος μετασεισμός;» ρώτησε η ίδια.

Ο ισχυρός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, που συγκλόνισε την Τουρκία και την γειτονική Συρία, άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγους και προκάλεσε τον θάνατο 46.000 ανθρώπων και στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, υπάρχουν αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων σε ορισμένες γειτονιές στην επαρχία Χατάι και για εγκλωβισμένους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Στην Αλεξανδρέτα, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το κρατικό νοσοκομείο.

Anadolu: Δύο σεισμοί μέσα σε λίγα λεπ

τά

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κάνει λόγο για δύο σεισμούς που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, με διαφορά λίγων λεπτών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο πρώτος σεισμός έγινε στις 20:04 στο Χατάι και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών. Στις 20:07 ακολούθησε σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην πόλη Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων.

Δείτε βίντεο από την στιγμή του σεισμού:

Οκτάι: Μείνετε μακριά από κτίρια με ζημιές

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές.

«Οι έρευνές μας για τους σεισμούς στο Χατάι συνεχίζονται. Ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές», έγραψε ο Οκτάι στο Twitter.

Ο κυβερνήτης του Χατάι, ανέφερε ότι υπάρχουν αναφορές μετά τον σεισμό. «Λάβαμε ορισμένες αναφορές, εξαιτίας του σεισμού που έγινε στην πόλη και τις αξιολογούμε. Οι έρευνες συνεχίζονται», έγραψε.

Αισθητός σε πολλές χώρες

Σύμφωνα με το Anadolu, οι σεισμοί στο Χατάι έγιναν αισθητοί και σε πολλές περιοχές της Συρίας. Όπως αναφέρουν ανταποκριτές, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά τους σεισμούς, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ορισμένα κτίρια.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε πόλεις του Λιβάνου, ιδιαίτερα στην Βηρυτό. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν έξω από τα κτίρια. Επίσης, έγινε αισθητός στη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Κύπρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ