Τουρκία: Ολοσχερής η καταστροφή του Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια – Ομαδικοί τάφοι στην πόλη

Σχεδόν ολοσχερής είναι  στην Τουρκία, η καταστροφή της Αντιόχειας, όπου το καμάρι των ελληνορθόδοξων της περιοχής, ο Ιερός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου έχει διαλυθεί, ενώ στην πόλη έχουν κατασκευαστεί ομαδικοί τάφοι.

Σεισμός στην Τουρκία: Το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ με το «πριν» και το «μετά» στην Αντιόχεια

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στο προφίλ του στο Facebook, δημοσίευσε φωτογραφίες με το πώς ήταν πριν και μετά τον σεισμό ο Ιερός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Συγκινητικές στιγμές στην Αντιόχεια: «Ευτυχώς που υπάρχετε» – Το «ευχαριστώ» Τούρκου στρατηγού στην ΕΜΑΚ

Η πρόσοψη του Ναού πριν από τον σεισμό

 

Σεισμός στην Τουρκία: Καταστράφηκε και ο Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια
Ναός εσωτερικό πλάνο
Το εσωτερικό του Ιερού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου

Μετά τον σεισμό έμειναν μόνον πέτρες. Πέτρες, μπάζα και συντρίμμια υπάρχουν παντού εκεί που μέχρι πρότινος βρισκόταν ο ναός. Το τοπίο μοιάζει λες και έπεσε βόμβα με αποτέλεσμα όλα να ισοπεδωθούν.

 

Η πρόσοψη του Ναού μετά
Η πρόσοψη του Ναού μετά τον σεισμό
Ναός μετά
Το εσωτερικό της πρόσοψης του ναού, μετά τον σεισμό

 

καμπαναριό
Το καμπαναριό ισοπεδώθηκε

Η Εκκλησία της Αντιοχείας ιδρύθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα της Συρίας από τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Θεωρείται η αρχαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, μετά την Εκκλησία Ιεροσολύμων.  Θεωρείται η «μητέρα των «Εκκλησιών». Εδώ ο απόστολος Παύλος «ολοκλήρωσε τη μόρφωσή του» και εδώ φαίνεται ότι ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη χριστιανός.

 

Ο Απόστολος Πέτρος, σύμφωνα με την παράδοση, θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Πριν γίνει ο ναός που γκρεμίστηκε, υπήρχε, τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια, μια  μονόχωρη σπηλιά. Σε αυτήν δίδαξε αρχικά ο Πέτρος . Αργότερα, άγνωστο πότε, χτίστηκε ένας μικρός ναός, στη δυτική όχθη του ποταμού Ορόντη και στους δυτικούς πρόποδες του όρους Χατζ (Hac) ή Σταυρίν (αρχ. Σίλπιον).

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το 2005, το τουρκικό κράτος ανακήρυξε την εκκλησία προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά και το 2011 ο ναός μπήκε στη λίστα των υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σήμερα απλώς δεν υπάρχει.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι το μοναδικό που δεν λειτουργεί στην ιστορική του έδρα. Μεταφέρθηκε από την Αντιόχεια στη Δαμασκό, στα μέσα του 14ου αι. Εδρεύει στο κέντρο της παλαιάς πόλης, στο πρωτοχριστιανικό συγκρότημα της Θεοτόκου.

Η πόλη

Η Αντιόχεια έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Η καταστροφή είναι τόσο εκτεταμένη που δεν υπάρχει χώρος για να τους νεκρούς. Οι αρχές επέτρεψαν κατόπιν αυτών να δημιουργηθούν ομαδικοί τάφοι έξω από την πόλη, σε εκτάσεις που παραχωρούν ιδιώτες.

 

Δορυφορική φωτογραφία από το βορειοανατολικό τμήμα της Αντιόχειας, όπου έχει καθαριστεί περιοχή για να γίνει νεκροταφείο.

Πολλοί από τους νεκρούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό οι αρχές λαμβάνουν δείγματα DNA πριν από την ταφή.
Το άλλοτε λίκνο του πολιτισμού, το σταυροδρόμι των πολιτισμών της Ανατολής δεν υπάρχει πια. Σπίτια , καταστήματα, η εμβληματική αγορά, τα πάντα είναι ερείπια. Ακόμα και τα κτίρια που έμειναν στην θέση τους έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Οι επιζώντες του σεισμού προσπαθούν να επιβιώσουν μένοντας σε αυτοκίνητα, τα οποία όμως είναι κρύα και την νύχτα γίνονται ψυγεία. Και είναι πολύ μικρά για να χωρέσουν οικογένειες. Αν δεν έχουν αυτοκίνητο οι άνθρωποι θα πρέπει να την βγάλουν στα αντίσκηνα. Εκεί το κρύο είναι αι ανυπόφορο το βράδυ. Ανάβουν φωτιές, αλλά ότι κι αν κάψουν το κρύο δεν αντέχεται.
Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό, δεν υπάρχουν τουαλέτες. Πλέον είναι ορατός και εδώ ο κίνδυνος υδρογενών ασθενειών.

Η Αντιόχεια, που θεμελιώθηκε το 300 π.Χ. από τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  Σέλευκο τον Α΄ τον Νικάτορα , ο οποίος  της έδωσε το όνομα του πατέρα του (Αντίοχου)  έχει καταστραφεί και ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Έλληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί την αποκαλούσαν με το ελληνιστικό της όνομα, Αντιόχεια, ενώ στην ακμή της υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σημάδια της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής της ιστορίας βρίσκονταν παντού. Σήμερα είναι παντού ερείπια. Και οι ελπίδες για ανοικοδόμηση είναι ελάχιστες.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου ισλαμικά τεμένη, χριστιανικοί ναοί, κρύπτες Αλεβιτών και η εβραϊκή συναγωγή βρίσκονταν σε αγαστή γειτνίαση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. «Είναι οδυνηρό να βλέπω την οδό Ανεξαρτησίας γεμάτη ερείπια. Ήταν τέλειο μέρος. Θα προτιμούσα αυτό να είχε συμβεί στη δική μου πόλη», λέει ο 34χρονος Κούρδος κτηνοτρόφος Αχμέτ Γιουνές από τη Σανλιούρφα, ο οποίος επισκεπτόταν την Αντιόχεια για τη ζωοπανήγυρη.

Χωρίς ρεύμα

Ακόμα ένα ζήτημα είναι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό  σημαίνει ότι οι επιζώντες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους. Τα τηλεφωνικά δίκτυα υπολειτουργούν, ενώ οι επιζώντες δεν μπορούν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους. Οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από τα αυτοκίνητα της εταιρίας ηλεκτρικού ρεύματος για να τα φορτίσουν από τις γεννήτριες των αυτοκινήτων.  Τις τελευταίες ημέρες πάντως στην πόλη έχουν φτάσει περισσότερες χημικές τουαλέτες. Ωστόσο οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ