Τουρκία: Επίθεση στην Συρία εν μέσω σεισμών εξαπέλυσε ο Ερντογάν – Το σχόλιο του Σάββα Καλεντερίδη

Αποτροπιασμό προκαλεί  η επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην Συρία εν μέσω των επιχειρήσεων διάσωσης, ενώ ο Ερντογάν απειλεί τους Τούρκους που διαμαρτύρονται και περιορίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τουρκία αποδέχτηκε τελικά τη βοήθεια της Κύπρου για τον σεισμό

Οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν χθες στην πόλη Τελ Ριφαάτ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο North Press από την Συρία.

Η επίθεση

Το Τελ Ριφαάτ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό. Ο Ερντογάν προτίμησε αντί να στείλει τον στρατό στους σεισμοπαθείς;, να τον χρησιμοποιήσει για επίθεση στην Συρία. Η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί καταφύγιο εκτοπισμένων από το Αφρίν, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους, για να γλιτώσουν από την τουρκική εισβολή στην Συρία.   Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο North Press, οι οβίδες έπληξαν κατοικίες και δύο μονάδες του συριακού στρατού. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι γκρεμίστηκαν σπίτια που είχαν γλιτώσει από τον σεισμό. Το τουρκικό τουρκικό κανάλι TRT μετέδωσε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα επιθέσεων κατά της τουρκικής μεθοριακής πόλης Κιλίτς από Κούρδους αντάρτες, επιθέσεων που εξαπολύθηκαν από το Τελ Ριφαάτ. Στην πόλη ζουν 1662 οικογένειες από το Αφρίν, και 35 οικογένειες από το Ιντλίμπ. Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν την ώρα που και η Τουρκία και η Συρία αντιμετωπίζουν την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Με C-27 πέταξε η δεύτερη αποστολή της ΕΜΑΚ για Τουρκία

Ωστόσο σύμφωνα με το  Middle East Eye, η βρετανίδα βουλευτής Αλίσια Κιρνς η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, της βρετανικής Βουλής, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε μια «πραγματικά αποτρόπαιη επίθεση» στη Μαρέα, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία που λίγο νωρίτερα είχε πληγεί από τον σεισμό. Στρατιωτική πηγή που βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο Middle East Eye, λέγοντας ότι «δεν υπήρξαν υλικές ή ανθρώπινες απώλειες». «Όλοι ήταν απασχολημένοι με την καταστροφή του σεισμού», πρόσθεσε.

«Με σεισμό ήρθε με σεισμό θα φύγει»

Την κατάσταση στην Τουρκία, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ!, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Σεισμός στην Τουρκία: Οι διασώστες της ΕΜΑΚ έβγαλαν ζωντανή την 20χρονη

«Οι άνθρωποι είναι διπλά χτυπημένοι από την αναλγησία του τουρκικού κράτους. Το τουρκικό κράτος δεν αλλάζει και το απέδειξε με αυτή την επίθεση», είπε ο κ. Καλεντερίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι  η τουρκική αιτίαση πως η επίθεση έγινε σε απάντηση κουρδικής επίθεσης είναι ψευδής.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά του Ερντογάν για την καθυστερημένη κρατική ανταπόκριση και για το γεγονός ότι κατέρρευσαν πολυκατοικίες που είχαν κτίσει εργολάβοι του προεδρικού περιβάλλοντος, ο κ. Καλεντερίδης είπε ότι ο σεισμός  του 1999, και τα προβλήματα που είχε τότε η τουρκική οικονομία «διευκόλυναν την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία. Ωστόσο τώρα στα σχόλια που αναρτώνται στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει άνθρωπος που να τον επαινεί πλέον. Έχουν τελειώσει αυτά. Είναι πολύ βαρύ πλέον το Twitter. O Ερντογάν δέχτηκε καταιγισμό κριτικής και έκανε αυτό που θα έκανε κάθε αυταρχικός ηγέτης. Πήρε κατασταλτικά μέτρα.  Το «έκλεισε» περιορίζοντας την πρόσβαση. Και μετά απείλησε τους Τούρκους πολίτες που διαμαρτύρονται λέγοντας: Τώρα, όταν τελειώσουμε με τους σεισμούς, Θα ανοίξω το τεφτέρι με όλους όσους διαμαρτύρονται», είπε ο κ. Καλεντερίδης και συνέχισε:

«Το πρόσωπό του ήταν γεμάτο μίσος. Σε μια χώρα με δέκα εκατομμύρια σεισμόπληκτους, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, να κάθεσαι και να απειλείς τους πολίτες να μην διαμαρτύρονται; Αυτό δείχνει ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν. Στον Ερντογάν τηλεφωνούν όλοι οι ηγέτες της Δύσης, αλλά κανένας δεν τηλεφώνησε στον Άσαντ, ο οποίος είναι αρνάκι μπροστά στον Ερντογάν και σ’ αυτά που κάνει και στον δικό του λαό, αλλά και στους γειτονικούς λαούς», είπε ο κ. Καλεντερίδης.

Ο ίδιος  σχολίασε θετικά την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει βοήθεια στην Συρία, όπου, όπως είπε, «υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο ελληνορθόδοξοι που χτυπήθηκαν στο Χαλέπι, από τους σεισμούς». Ο κ. Καλεντερίδης πρόσθεσε ότι «είναι 100% αρνητικές οι αντιδράσεις στις αναρτήσεις που αφορούν την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να δεχτεί σωστικό συνεργείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικώς απόψε η Τουρκία δέχτηκε την μετάβαση του κυπριακού συνεργείου, που σημαίνει οργή λαού φωνή Θεού, ακούνε ακόμα και οι Τούρκοι (ηγέτες) την φωνή του λαού τελικά», κατέληξε

Οι επιθέσεις

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ