Τουρκία: Ένα αποτυχημένο καθεστώς που βασίζεται πλέον μόνο στα fake news – ΧΑΡΤΗΣ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η αδιέξοδη εξωτερική πολιτική – κι όχι μόνο – του τουρκικού καθεστώτος έχει αρχίσει πλέον να φαίνεται ξεκάθαρα. Εγκλωβισμένη στην ρητορική του μεγαλοϊδεατισμού, από το αφήγημα που με συνέπεια υπηρετεί εμφανώς από το 2012 κι ένθεν αντιμετωπίζει τις αποτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Όχι, η Τουρκία δεν έχει μετανιώσει για την ρητορική της αλλά ίσως από τον υπέρμετρο ζήλο με τον οποίο έκανε εμφανείς τις απώτερες επιδιώξεις της, που όλα τα κόμματα υπηρετούν.

Απομονωμένη από τον διεθνή παράγοντα προσπαθεί να ξαναχτίσει γέφυρες επικοινωνίας με κράτη που στο παρελθόν είχε στενές σχέσεις. Η διαφορά είναι ότι δεν το κάνει αυτό με ορθολογικό τρόπο, αλλά προσπαθεί να πιαστεί από κάθε ευκαιρία που υποτίθεται ότι βρίσκει μέσω της προπαγάνδας και της διασποράς fake news.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού από τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες της Αιγύπτου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και το επίμαχο “οικόπεδο” με την κωδική ονομασία EGY-MED-W18. Αρχικά η περιοχή που καθόριζε η προκήρυξη εκτεινόταν πέραν του 28ου μεσημβρινού που αποτελεί και το ανατολικό όριο της πρόσφατης μερικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020. Είναι γεγονός ότι βάση της συμφωνίας αυτής, η ολοκλήρωση της οριοθέτησης πέραν του 28ου μεσημβρινού πρέπει να γίνει με κοινή διαβούλευση και στη βάση του διεθνούς δικαίου καθώς η επέκταση του “οικοπέδου” W18 ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έθιγε τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ φαινόταν να ακολουθεί την γραμμή οριοθέτησης που έχει προτείνει η Τουρκία στην Αίγυπτο στο παρελθόν.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς και η ταχύτατη διευθέτηση του ζητήματος μετά και από την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, με την αλλαγή των ορίων του επίμαχου οικοπέδου. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα που προέκυψε λύθηκε γρήγορα και εντός του πλαισίου των εξαιρετικών σχέσεων που έχουν διαμορφώσει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.

Αυτό όμως που έχει σημασία στην όλη υπόθεση είναι η στάση της “φίλης” και “συμμάχου” Τουρκίας. Την ίδια στιγμή που συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές με σκοπό να επιλύσουμε τις διαφορές μας με πολιτισμένο και εποικοδομητικό τρόπο, η γείτονα δεν χάνει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και να προπαγανδίσει ακόμα και με την πιο μικρή αφορμή. Στην προκειμένη περίπτωση, και μετά την αρχική δημοσιοποίηση της προκήρυξης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου έσπευσε να δηλώσει ότι “Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο έπειτα από διαπραγματεύσεις για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στη βάση της πορείας των σχέσεών μας”, μία δήλωση που προκάλεσε εντύπωση αφού είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο, με αποκλειστική ευθύνη της τελευταίας. Την σκυτάλη της προπαγάνδας πήρε ακολούθως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ, που δήλωσε ότι αυτήν ήταν μία σημαντική εξέλιξη και ότι η Τουρκία περιμένει και συνέχεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις κοινές πολιτιστικές και ιστορικές αξίες Τουρκίας-Αιγύπτου. Τόνισε μάλιστα ότι “τo υπουργείο Εξωτερικών κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα”, δηλώσεις που καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα! Προσπάθησαν δηλαδή να παρουσιάσουν το καθεστώς Ερντογάν σε τροχιά προσέγγισης με τον αραβικό κόσμο και ειδικότερα με την Αίγυπτο.

Η προπαγάνδα

Το κουβάρι αυτής της προπαγάνδας άρχισε να ξετυλίγεται λίγες μέρες μετά, με τις διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου να ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε έγιναν συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. Επίσης, τόνισαν πως το Κάιρο παραμένει δεσμευμένο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, και απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επιβεβαίωση των παραπάνω ήταν η επικοινωνία των δύο πλευρών και η άμεση επίλυση του ζητήματος.

Τι καταλαβαίνουμε από όλα τα παραπάνω; Την αγωνία του τουρκικού καθεστώτος να “πιαστεί” από κάθε ευκαιρία για να πλήξει τις καλές σχέσεις που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Ένα παιχνίδι που το έχουμε δει πολλές φορές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: δημιουργία ψεύτικου κλίματος από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας και διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Ενέργειες και πράξεις ενός περιθωριοποιημένου καθεστώτος που αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους προπαγάνδας. Σε αντίθεση με όλα αυτά, οι δικές μας σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου έχουν οικοδομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιου τύπου παρανοήσεις λύνονται γρήγορα και χωρίς επιπτώσεις.

Η αντίδραση

Τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας ήταν για μία ακόμη φορά ταχύτατα. Καταφέραμε μέσα από την άμεση διευθέτηση ενός τεχνικού, όπως φάνηκε, ζητήματος να αποδείξουμε στον διεθνή παράγοντα την αξία και την ποιότητα των σχέσεων που οικοδομούμε στην περιοχή από τη μία, και το βρώμικο παιχνίδι που παίζει η Τουρκία από την άλλη. Έτσι όπως και στην άλλη περίπτωση της ελληνικής πρωτοβουλίας του Φόρουμ Φιλίας, οι επιτυχίες της Ελλάδας ενοχλούν και ωθούν την γείτονα να χρησιμοποιεί τις γνωστές ανατολίτικες πρακτικές της για να προωθήσει τα συμφέροντα της. Πλέον όμως είναι συνεχώς έκθετη απέναντι στις ίδιες τις ενέργειες της, αφού για μία ακόμη φορά αποτελεί τον μόνο και αδιαμφισβήτητο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή!​

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.