Το πρώτο υπερσύγχρονο τρένο υψηλής τεχνολογίας με ταχύτητα 350 χλμ/ώρα – Διασχίζει την ορεινή Guizhou της Κίνας

Ένα υπερσύγχρονο τρένο υψηλής τεχνολογίας, που ταξιδεύει με ενδεικτική ταχύτητα 350 χιλιομέτρων την ώρα, αναχώρησε χθες, Τρίτη, το πρωί από την πόλη Γκουϊγιάνγκ στη Νοτιοδυτική Κίνα, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης του τμήματος Γκουϊγιάνγκ- Λίμπο με σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας, μεταξύ των πόλεων Γκουϊγιάνγκ και Νανίνγκ.

Ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές παγκοσμίως λόγω της γεωμορφολογίας της, η ορεινή επαρχία Γκουϊτζόου, με επαρχιακή πρωτεύουσα την Γκουϊγιάνγκ, φιλοξενεί την αναφερόμενη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που διασχίζει τις οροσειρές, αλλά και τις απότομες κοιλάδες της.

Με το ένα τούνελ μετά το άλλο, τη μια γέφυρα μετά την άλλη, το φως μέσα στην άμαξα τρεμοπαίζει. Έπειτα από περισσότερα από έξι χρόνια κατασκευής, ο σιδηρόδρομος του τμήματος Guiyang-Libo μεταφέρει τους επιβάτες σε ένα αξιοσημείωτο ταξίδι με γρήγορη μετάβαση των σκηνών έξω από το παράθυρο.

Το τμήμα Guiyang-Libo έχει 86 γέφυρες και 62 σήραγγες

Ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας Guiyang-Nanning συνδέει την επαρχία Guiyang και την αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang της Νότιας Κίνας, της οποίας η Nanning είναι η πρωτεύουσα. Το τμήμα Guiyang-Libo έχει 86 γέφυρες και 62 σήραγγες, ενώ τα χιλιόμετρα των γεφυρών και των σηράγγων αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής χιλιομετρικής απόστασης.

Μεταξύ των πρώτων επιβατών του τρένου ήταν ο 74χρονος Xu Jiyou, συνταξιούχος σιδηροδρομικός. Ο Xu και η σύζυγός του έκαναν το ταξίδι για τον εορτασμό της 50ης επετείου του γάμου τους, απολαμβάνοντας μια μοναδική αίσθηση… ρομαντισμού.

«Κάναμε προσπάθεια και ρίξαμε ιδρώτα, για να φτιάξουμε τους σιδηροδρόμους για την νεολαία μας», είπε ο Xu. «Εκείνα τα χρόνια εργασίας, υπήρχαν μόνο τα βαμμένα με πράσινο χρώμα αργά τρένα. Αλλά τώρα, οδηγούμαστε στη σιδηροτροχιά υψηλής ταχύτητας, η οποία είναι βολική και άνετη» τόνισε.

Ένας άλλος επιβάτης, ο 37χρονος Yang Shengquan, έβγαλε το τηλέφωνό του για να τραβήξει φωτογραφίες. «Κοίτα, αυτό είναι το χωριό μας», αναφώνησε με ενθουσιασμό.

 

Μέλη του προσωπικού με παραδοσιακή εθνική ενδυμασία υποδέχονται τους επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό Libo, στην επαρχία Guizhou της νοτιοδυτικής Κίνας, στις 8 Αυγούστου 2023. (Xinhua/Liu Xu)

 

Ο Yang, κάτοικος του χωριού Lianmeng στην Αυτόνομη Νομαρχία Bouyei-Miao του Qiannan του Guizhou, απαθανάτισε αυτή τη στιγμή με περηφάνια. «Ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας περνάει από το κατώφλι μας και το χωριό μας έχει κάνει το μερίδιό του», είπε. Πολλοί συγχωριανοί του δούλεψαν στο κατασκευαστικό έργο, ενώ άνοιξαν και δρόμο για τον σιδηρόδρομο με επιτάξεις γης και κατεδαφίσεις σπιτιών.

Αντιμετωπίζοντας περίπλοκες γεωλογικές συνθήκες στις νοτιοδυτικές ορεινές περιοχές και υψηλό βαθμό καρστικής ανάπτυξης, η κατασκευαστική ομάδα ξεπέρασε πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής προστασίας και της διατήρησης των τουριστικών αξιοθέατων.

Στεκόμενος μπροστά σε έναν χάρτη, ο Long Zongming, επικεφαλής σχεδιαστής του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Guiyang-Nanning, είπε στο Xinhua ότι ο σιδηρόδρομος διασχίζει την περιοχή του οροπεδίου Yunnan-Guizhou με πολλά βουνά, άφθονα νερά και πολλά αξιοθέατα.

Ο τρέχων τερματικός σταθμός του τρένου είναι η κομητεία Libo, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο εντυπωσιακούς τίτλους, δηλαδή τον τόπο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς του South China Karst και το αποθεματικό στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO Man and Biosphere. Ως μία από τις κομητείες με τους πλουσιότερους τουριστικούς πόρους στο Guizhou, βρίσκονται εδώ 57 αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του γραφικού σημείου Xiaoqikong.

Η οικολογική προστασία είναι το κύριο μέλημα της Long. Όταν διέρχεται από την περιοχή φυσικής κληρονομιάς του κόσμου, η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας διέρχεται μόνο από την ουδέτερη ζώνη του εθνικού φυσικού καταφυγίου Maolan στο Guizhou. Επίσης, έγιναν προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων κατά την κατασκευή.

“Συνήθως χρειάζονταν τουλάχιστον δύο ημέρες για να οργανωθεί ένα ταξίδι, με διανυκτέρευση. Τώρα, μπορεί να γίνει σε μια μέρα”, είπε ο Luo Jia, ξεναγός από το Guizhou. Ο χρόνος ταξιδιού από το Guiyang στο Libo έχει μειωθεί από πάνω από 3 ώρες σε 57 λεπτά.

“Δεν είναι απλώς μια σημαντική αρτηρία μεταφοράς αλλά και ένα χρυσό κανάλι τουρισμού”, δήλωσε ο Ding Yi, εκτελεστικός αναπληρωτής επικεφαλής της Αυτόνομης Νομαρχίας Bouyei-Miao του Qiannan, ο οποίος σημείωσε ότι το άνοιγμα του τμήματος Guiyang-Libo θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ολόκληρου του νομού, ενισχύοντας τη συνολική οικονομική απόδοση, ωθώντας τον περιφερειακό τουρισμό, επηρεάζοντας τον τρόπο μεταφοράς και ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ