Το Παρίσι θα ανακαινίσει τα φημισμένα Ηλύσια Πεδία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

Το Παρίσι θα ανανεώσει τα φημισμένα Ηλύσια Πεδία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 φυτεύοντας δέντρα και αυξάνοντας τους πεζόδρομους, δήλωσαν την αξιωματούχοι της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι Γάλλοι την αποκαλούν συχνά «την πιο όμορφη λεωφόρο στον κόσμο», αλλά ακτιβιστές παραπονιούνται ότι η κίνηση και το λιανικό εμπόριο πολυτελείας την έχουν μετατρέψει σε μια θορυβώδη και ελιτίστικη περιοχή που την απέφευγαν οι απλοί Παριζιάνοι.

«Πρέπει να κάνουμε μαγική ξανά την πιο διάσημη λεωφόρο της πρωτεύουσας, η οποία έχει χάσει μεγάλο ποσοστό από το μεγαλείο της τα τελευταία 30 χρόνια», είπε στους δημοσιογράφους η δήμαρχος της 8ης περιφέρειας της πρωτεύουσας Jeanne d’Hauteserre. «Θα έχουμε μια μείωση του χώρου για τα αυτοκίνητα, για να είμαστε ξεκάθαροι, γιατί έτσι πρέπει να οραματιστούμε την πόλη του μέλλοντος», δήλωσε η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo.

Το σχέδιο συνάδει με άλλες προσπάθειες της δημάρχου να μειώσει τα αυτοκίνητα στο Παρίσι και να κάνει την πόλη πιο πράσινη, μια ώθηση που διχάζει τους κατοίκους με τους επικριτές να λένε ότι οι πολιτικές της πηγαίνουν πολύ γρήγορα. Αλλά οι υποστηρικτές επαίνεσαν τις προσπάθειες να μειώσει τη ρύπανση και να αυξήσει τις περιοχές πρασίνου στην πυκνοκατοικημένη πόλη που μπορεί να γίνουν αφόρητες όταν χτυπούν οι ολοένα και συχνότεροι καύσωνες του καλοκαιριού.

Γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, που σκαρφαλώνει στην κορυφή των Ηλυσίων Πεδίων, το σχέδιο είναι να διευρυνθεί ο πεζόδρομος που περιβάλλει το μνημείο. Και στο κάτω μέρος της λεωφόρου μήκους δύο χιλιομέτρων, δίπλα στην Place de la Concorde, το σχέδιο «Κάντε ξανά μαγικά τα Ηλύσια Πεδία» θα ανανεώσει τους κήπους. «Θα δημιουργήσουμε ενάμιση εκτάριο χώρων πρασίνου και θα φυτέψουμε πάνω από εκατό δέντρα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Emmanuel Grégoire.

Το Παρίσι θα δαπανήσει 26 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων για τις εργασίες που πρόκειται να ξεκινήσουν εντός εβδομάδων. Οι βεράντες κοντά στην κορυφή της λεωφόρου που προτιμούν οι τουρίστες θα ανακατασκευαστούν επίσης από τον Βέλγο σχεδιαστή Ramy Fischler, ο οποίος θα προσπαθήσει να «διαφυλάξει την ταυτότητα και την προσωπικότητα» της περιοχής.

Τα Ηλύσια Πεδία κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1670, αλλά ανακαινίστηκαν από τον βαρόνο Haussmann, τον αρχιτέκτονα πίσω από τη μεταμόρφωση του Παρισιού υπό τον Ναπολέοντα Γ’ στα μέσα του 19ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η λεωφόρος ήταν το πεδίο για τις υψηλές και χαμηλές στιγμές της γαλλικής ιστορίας, φιλοξενώντας εορτασμούς και εκδηλώσεις μνήμης καθώς και διαμαρτυρίες, ιδίως το βίαιο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Χρησιμοποιείται επίσης ως η διαδρομή για τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλης, η οποία γιορτάζει τη Γαλλική Δημοκρατία και τις ένοπλες δυνάμεις της στις 14 Ιουλίου, καθώς και ως σημείο τερματισμού για τον ετήσιο ποδηλατικό αγώνα Tour de France.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ