Επτά μήνες από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και πέντε μήνες από την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, της οποίας ηγούνταν τα προηγούμενα δέκα χρόνια, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες παρουσίασαν απόψε στη Βιέννη το νέο πρόγραμμά τους, από τη θέση πλέον του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Το νέο Πρόγραμμα Αρχών, το οποίο παρουσίασε στη διοικούσα επιτροπή και στο προεδρείο του κόμματος ο αρχηγός του, ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, και στην κατάστρωση του οποίου φέρεται να συμμετείχαν με προτάσεις τους περί τα 16.000 κομματικά μέλη, φιλοδοξεί να αποτελέσει “Πυξίδα για τον πολιτικό προσανατολισμό”, αναφέροντας στο προοίμιο του πως “Ο κόσμος δεν παραμένει στάσιμος, αλλά χρειάζεται νέες απαντήσεις” .
Με θέσεις απέναντι στις κοινωνικές ανατροπές εξαιτίας της ψηφιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 65 σελίδες και θα τεθεί σε συζήτηση μεταξύ των κομματικών μελών μέσα στον επόμενο μήνα για την τελική μορφή του, που θα ψηφιστεί από το “μεταρρυθμιστικό” Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών τον ερχόμενο Οκτώβριο.
“Όραμα της κοινωνικής δημοκρατίας είναι να ξεπεράσει τις ταξικές αντιθέσεις, να φέρει άνεμο δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της ζωής και να κατανείμει δίκαια τα κέρδη της κοινωνικής εργασίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως ο αγώνας δίνεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την πλήρη ισότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας θέλει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση για μία ανανέωση σε περιεχόμενα και σε οργάνωση, παραμένοντας πιστό στις θεμελιώδεις αρχές του για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
“Η καρδιά της Σοσιαλδημοκρατίας δεν κτυπά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, αλλά στα κεραμοποιία του Βίνερμπεργ”, σημείωσε ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος — μετά από τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων — έχει αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο, τον ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης.
Ήδη, μετά από την αποχώρηση από την διακυβέρνηση, ο Κρίστιαν Κερν είχε διακηρύξει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα εργαστεί από την αντιπολίτευση για να επιστρέψει στην πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές και θα πρέπει να είναι “το κόμμα του 95% των ανθρώπων”, παραμένοντας το κόμμα του προοδευτικού κέντρου.
Ο ίδιος είχε απορρίψει τις φήμες για την ύπαρξη εσωκομματικών αντιπαραθέσεων ως προς τον μελλοντικό προσανατολισμό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, “περισσότερο προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά”, που ωστόσο φαίνεται να κυριάρχησε σε συζητήσεις και τοποθετήσεις ανώτερων στελεχών του, πριν και μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο διάσπασης των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εκδοχή που είχε θέσει υπό συζήτηση η θεωρούμενη “δεξιά πτέρυγα” των Σοσιαλδημοκρατών, τόσο πριν όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παρέμενε πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων και καταδίκαζε την οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως “καταστροφική”.
Εδώ και πολύ καιρό πολιτικοί αναλυτές ασκούν κριτική στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μερική αποξένωσή του από τους ψηφοφόρους του, για επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και για βαθμιαία στροφή του προς το κέντρο και τα δεξιά.
Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων θεωρείται από τους ίδιους, η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των μελών του κόμματος που συνεχίζουν να πληρώνουν τη συνδρομή τους, τα οποία μειώθηκαν μέσα στα προηγούμενα τρία χρόνια κατά 20.000 και σήμερα ο συνολικός τους αριθμός μόλις που υπερβαίνει τις 200.000.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση του την εποχή που ήταν αρχηγός του ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε επί 13 χρόνια με αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαθέτοντας στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% στο χρονικό διάστημα 1971-1983 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του – και αργότερα Σοσιαλδημοκρατικό – αριθμούσε το 1980 πάνω από 730.000 μέλη.
Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες βρέθηκαν δεύτερο κόμμα, χάνοντας την πρώτη θέση που αποσπούσαν σε εκλογές επί σχεδόν μισό αιώνα – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 – με ποσοστό 26,9%, έναντι 26,8% στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.
Πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του νέου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με ποσοστό 31,5% (24% το 2013), ο οποίος προχώρησε στις 18 Δεκεμβρίου στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο απέσπασε ποσοστό 26% (20,5% το 2013).Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ