Το μήνυμα Αναστασιάδη

Το μήνυμα Αναστασιάδη 

Αντιμέτωπος με το κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας έρχεται την επόμενη μέρα της εκλογής του, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον χρόνο να πιέζει για άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Από την ομιλία του ακόμη, στην τελετή ανακήρυξης του ως προέδρου, έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να κλείσει το μνημόνιο το ταχύτερο δυνατόν και ότι η χώρα θα είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Θα συνομιλήσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, με τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη. Θα εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία μας», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ως πρώτη ενέργειά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, προανήγγειλε την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (Partnership for Peace) του ΝΑΤΟ, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για ένταξη στη Συμμαχία, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα θα είναι κορυφαία προτεραιότητα. 

Ο νέος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί το Κυπριακό, λέγοντας ότι η διαχείρισή του θα είναι συλλογική υπόθεση. «Η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν, πλέον, τον “ακρογωνιαίο λίθο” της κοινής προσπάθειας για λύση», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα στους Τουρκοκύπριους για λύση που θα οδηγεί σε μια «πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, που θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ είπε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Η χθεσινή εκλογή

Με ποσοστό 57.48% των ψήφων, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για τη «μεταμακαριακή» περίοδο στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. εξασφάλισε τη νίκη. Το 42.52% των πολιτών προτίμησε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά, ενώ από την κάλπη απείχε το 18,42% των ψηφοφόρων.

Με την εκλογή Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ επιστρέφει στην εξουσία έπειτα από δέκα χρόνια και την διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές του 2003 από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχάρησαν τηλεφωνικώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κάτι ανάλογο έκαναν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφερντ Μαρτένς. Τα συγχαρητήριά του έδωσε και ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα αναλάβει, επισήμως, τα καθήκοντά του, το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκωμοσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: real. gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ