Τιτανικός: Τι είναι η «ενδόρρηξη» που σκότωσε τους 5 επιβαίνοντες του υποβρυχίου

Από τα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan που εντοπίστηκαν χθες οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε μία εσωτερική κατάρρευση ή «ενδόρρηξη», που οδήγησε στον θάνατο τους 5 επιβαίνοντες.

Υποβρύχιο Titan: Πώς… σώθηκαν την τελευταία στιγμή 5 υποψήφιοι επιβάτες

Τι είναι σημαίνει, όμως, αυτό; Η εσωτερική κατάρρευση είναι το αντίθετο της έκρηξης. Δηλαδή ένα αντικείμενο ξαφνικά καταρρέει βίαια μέσα του. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορούμε να το φανταστούμε όπως αυτό που συμβαίνει σε ένα κουτάκι αναψυκτικού εάν το πιέσουμε με τα χέρια.

Το υποβρύχιο είχε φτάσει σε μεγάλα βάθη που η πίεση είναι τεράστια. Έτσι ειδικοί υποστηρίζουν στο αμερικανικό δίκτυο CNN ότι οποιαδήποτε αστοχία ή ελάττωμα στο υποβρύχιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Υποβρύχιο Titan: Δέχθηκε πίεση ίση με το βάρος του Πύργου του Άιφελ – Δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τίποτα οι επιβάτες

Θα συνεχιστούν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Oι έρευνες θα συνεχιστούν καθώς οι ειδικοί θέλουν να καταλάβουν τι συνέβη και υπήρξε αυτή η τραγωδία. Θέλουν να δουν αν πρόκειται για δομική αστοχία, ενώ θα γίνει μια έρευνα όπως αυτές που γίνονται και σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει μαύρο κουτί, αλλά τα δυο ρομπότ που βρίσκονται στην περιοχή, ο «Victor» και ο «Οδυσσέας» θα παραμείνουν στον πυθμένα του Ατλαντικού και θα προσπαθήσουν να συλλέξουν κι άλλα συντρίμμια – εκτός από αυτά που έχουν ήδη βρεθεί – προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες. Στόχος να καταλάβουν που έγινε αυτή η ρήξη στη δομή του βαθυσκάφους.

Μια άλλη πιθανή πηγή πληροφοριών θα μπορούσαν να είναι τα υδρόφωνα, τα υποβρύχια μικρόφωνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να εντοπιστούν ήχοι από παράνομες δοκιμές ατομικών όπλων. Τα υδρόφωνα είχαν χρησιμοποιηθεί το 2017 όταν είχε εξαφανιστεί υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Με αυτά κατάφεραν και άκουσαν ότι είχε γίνει έκρηξη. Αν έχει καταγραφεί έκρηξη στο βαθυσκάφος θα γίνει γνωστό πότε ακριβώς έγινε κι αυτό το στοιχείο να δώσει απαντήσεις.

Aυτό που είναι βέβαιο για τους ειδικούς είναι ότι το υποβρύχιο στο βάθος που ήταν διαλύθηκε ακαριαία. Στην ουσία εξαϋλώθηκε προς τα μέσα από την τεράστια υδροστατική πίεση η οποία ισούται, όπως λένε οι ειδικοί, με το βάρος του Πύργου του Άιφελ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι επιβάτες του Titan δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τίποτα, καθώς όλα έγιναν σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ