Τιτανικός: Κολιέ με δόντι από τον εξαφανισμένο καρχαρία Μεγαλόδοντα βρέθηκε στα συντρίμμια του πλοίου

Ο Τιτανικός δεν σταματά να μας εκπλήσσει και αυτή την φορά, το κάνει με ένα μενταγιόν διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση στο κήτος του πλοίου, 111 χρόνια μετά την βύθιση του στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Το κολιέ είναι «φτιαγμένο από το δόντι ενός καρχαρία μεγαλόδοντος» και φαίνεται στις νέες εικόνες από τα συντρίμμια του Τιτανικού στον βυθό. Το εντυπωσιακό τεχνούργημα εντοπίστηκε σε πλάνα που τραβήχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την εταιρεία Magellan Ltd με έδρα το Γκέρνσεϊ. Είναι η εταιρία η οποία σκάναρε το ναυάγιο μέσα και έξω, με την ειδική τεχνική χαρτογράφησης βυθού, που δίνει εικόνες οι οποίες είναι σαν να φωτογραφίζεις ένα αντικείμενο στο βυθό, αλλά χωρίς να υπάρχει το νερό.

Τα πλάνα τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για την αποτύπωση των πρώτων ψηφιακών σαρώσεων του ναυαγίου,  οι οποίες το παρουσιάζουν λεπτομερώς – σχεδόν σαν να έχει ανασυρθεί από το νερό. Άλλα αντικείμενα που περιβάλλουν το περιδέραιο δεν έχουν εντοπιστεί, αν και το κολιέ φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε μια συλλογή από μικρές δακτυλιόσχημες χάντρες κάποιου άλλου περιδέραιου.

Ωστόσο, η Magellan Ltd, απαγορεύεται να τα ανασύρει από τον πυθμένα της θάλασσας, γράφει η Mail Online. Η εταιρία έστειλε υποβρύχια για να ερευνήσει όλα τα μέρη του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, περίπου 350 ναυτικά μίλια από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά.  Τα υποβρύχια πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες το περασμένο καλοκαίρι τραβώντας 700.000 εικόνες από κάθε γωνία του πλοίου για να δημιουργήσουν την τρισδιάστατη ανακατασκευή.

Τιτανικός

Τώρα, η εταιρεία παρατήρησε το χαρακτηριστικό σχήμα ενός δοντιού καρχαρία στα πλάνα και μετά από προσεκτικότερη εξέταση συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα κολιέ. Ο Richard Parkinson, διευθυντής του Magellan, περιέγραψε το εύρημα ως «εκπληκτικό, όμορφο και συναρπαστικό». «Βρήκαμε ένα δόντι μεγαλόδοντος που γίνεται κολιέ – είναι απίστευτο, είναι απολύτως απίστευτο», είπε στο ITV News.

Ο μεγαλόδοντας καρχαρίας

Ο Μεγαλόδων (Μεγαλόδοντας καρχαρίας) είναι ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά ψάρια που έχουν εντοπιστεί στη Γη, μέσω απολιθωμάτων των σπονδύλων τους ή των δοντιών τους. Θεωρείται ως ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοφάγα στην ιστορία των σπονδυλωτών.  Έφτανε σε μήκος τα 18-20 μέτρα και το βάρος του ήταν από 30 έως 100 τόνους, ανάλογα με το μήκος του. Βρισκόταν σε όλον τον κόσμο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μεγαλόδων θα έμοιαζε πολύ με το μεγάλο λευκό καρχαρία.  Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια που εμφανίστηκαν και ως ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ.

Τα δόντια του εξαφανισμένου μεγαλόδοντα είναι γνωστό ότι φτάνουν σε μήκος πάνω από 17 εκατοστά.  Δεν είναι σαφές πώς η Magellan μπόρεσε να αναγνωρίσει το δόντι στο κολιέ ως δόντι από μεγαλόδοντα, αν και η MailOnline επικοινώνησε με την εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες. Η Καταλίνα Πιμιέντο παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Swansea που ειδικεύεται στους καρχαρίες, είπε ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν πρόκειται για ένα δόντι μεγαλόδοντα χωρίς άλλα αναγνωρίσιμα αντικείμενα όπως λέπια ή κάτι άλλο.
«Το δόντι φαίνεται να έχει «λαιμό», που είναι η πιο σκούρα περιοχή μεταξύ της στεφάνης του δοντιού και της ρίζας», είπε η επιστήμονας στην MailOnline. «Αλλά επειδή η εικόνα είναι τόσο χαμηλής ποιότητας, είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν ισχύει αυτό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ