Τιτανικός – Εξαφάνιση υποβρυχίου: Οι θόρυβοι κρατούν τις ελπίδες ζωντανές αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος

Οι επαναλαμβανόμενοι θόρυβοι στα βάθη του Ατλαντικού κρατούν ζωντανές τις ελπίδες ότι μπορεί να εντοπιστεί το υποβρύχιο Titan, που αγνοείται από την Κυριακή, όταν επιχείρησε να καταδυθεί εκεί που είναι βυθισμένος ο Τιτανικός. Όμως ο χρόνος περνά και το οξυγόνο στο σκάφος εξαντλείται.

Περισσότεροι υποβρύχιοι ήχοι “κρότου” εντοπίστηκαν το πρωί της Τρίτης καθώς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς  οι έρευνες για το εντοπισμό του μικρού υποβρυχίου στην περιοχή που ναυάγησε ο Τιτανικός, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν μπορεί ακόμη να συμπεράνει με σιγουριά αν οι κρότοι προέρχονται από το υποβρύχιο.

Το Titan, ένα τουριστικό σκάφος που διαχειρίζεται η OceanGate Expeditions, βρίσκεται κάτω από το νερό (κάτι που έχει σημασία για το οξυγόνο που του απομένει), από τις 8 το πρωί της Κυριακής με πέντε άτομα στο κήτος του. Έχασε την επαφή με το σκάφος εξερεύνησης, το Polar Prince, στις 9.45 π.μ., αλλά δεν αναφέρθηκε ως αγνοούμενο στην ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ..
Έκτοτε, είναι σε εξέλιξη μια αγωνιώδης, πολυεθνική προσπάθεια να βρεθεί για να σωθούν οι πέντε άνδρες που είναι παγιδευμένοι μέσα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της OceanGate, το Titan μπορεί να παρέχει οξυγόνο έως και 96 ώρες, το οποίο θεωρητικά εξαντλείται το πρωί της Πέμπτης, ή ενδεχομένως λίγο αργότερα.

Titan
Επίδειξη λειτουργίας του Titan

Μια αχτίδα ελπίδας ήρθε χθες όταν αναφέρθηκε ότι ένα καναδικό αεροσκάφος έρευνας P3 εντόπισε ήχους που προέρχονταν από τα βάθη του ωκεανού. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο συντονιστής αντιμετώπισης της πρώτης περιφέρειας της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζέιμι Φρέντερικ επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν ξανά περισσότεροι από τους ήχους. Δεν επιβεβαίωσε ότι είχαν διαφορά 30 λεπτών μεταξύ τους, όπως είχε αναφερθεί στην αρχή, ούτε είπε αν οι ήχοι είναι το σήμα SOS, όπως ισχυρίστηκαν άλλοι.  Ωστόσο, ο Φρέντερικ δήλωσε ότι οι ήχοι και η συνεχιζόμενη έρευνα σήμαιναν ότι υπήρχε ακόμη λόγος «να ελπίζουμε».

Σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας πάντως είπε: «’Αρκετές πτήσεις άκουσαν θορύβους χθες… Το P-3 άκουσε θορύβους και σήμερα. Δεν ξέρουμε τι είναι οι θόρυβοι, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας… έχουν περιγραφεί ως θόρυβοι κρότου, αλλά δεν είναι πειστικοί. Τα καλά νέα είναι ότι ψάχνουμε στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι θόρυβοι», είπε.

Οι ήχοι που ακούστηκαν αναλύονται τώρα από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι θόρυβοι είναι πολύ περίπλοκοι και στον ωκεανό, πρέπει να είσαι σε ακουστική ανάλυση και να έχεις πλαίσιο. Μπορεί να έχουν περιγραφεί ως θόρυβοι από κρότους, αλλά πρέπει να συνθέσουμε  την συνολική εικόνα και να αποκλείσουμε τις ανθρωπογενείς πηγές θορύβου εκτός από τον Τιτάνα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ψάχνουμε στην περιοχή των ήχων», είπε.

Οι έρευνες στο όριο

Τα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη (ρομπότ) που ψάχνουν έχουν όριο βάθους 13.000 πόδια. Ο Τιτανικός είναι βυθισμένος σε βάθος 12.500 πόδια. «Πρόκειται για μια αποστολή έρευνας και διάσωσης, 100 τοις εκατό. Είμαστε ακριβώς στη μέση της έρευνας και διάσωσης. Μερικές φορές, δεν βρίσκουμε αυτό που ψάχνουμε και πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά όλους τους παράγοντες και να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Αν συνεχίσουμε να ψάχνουμε, τότε ενδεχομένως θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», είπε ο Φρέντερικ και κατέληξε:  «Όταν βρίσκεσαι στη μέση της έρευνας και διάσωσης, πρέπει πάντα να ελπίζεις».

Ο Frederick δεν θέλησε να σχολιάσει το όριο οξυγόνου του χαμένου υποβρυχίου, που σύμφωνα με την OceanGate είναι 96 ώρες. Όπως είπε πρόκειται απλώς για «ένα σημείο δεδομένων» από τα πολλά, και αποκάλυψε επίσης ότι οι πέντε άνθρωποι στο υποβρύχιο έχουν «περιορισμένες» μερίδες φαγητού και νερού.

Η περιοχή της έρευνας έχει πλέον επεκταθεί σε περίπου 14.000 τετραγωνικά μίλια που είναι έκταση διπλάσια από την πολιτεία του Κονέκτικατ, ενώ θηριώδη αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν εξοπλισμό για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Καναδά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ