Times: «Εφιάλτης στην Πράγα – Κανείς δεν θέλει να καθίσει δίπλα στον “άξεστο” Ερντογάν»

Στην Πράγα βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την εναρκτήρια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με τους Times να παρουσιάζουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως το «μαύρο πρόβατο» της συνάντησης

Οι thetimes.co.uk, επικαλούμενοι ανώνυμη πηγή, υποστηρίζουν ότι κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν ήθελε να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν, λόγω της προκλητικής στάσης του και των απειλών του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και λόγω του βέτο στης ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το άρθρο, βοηθός ενός δυτικοευρωπαίο ηγέτη ανέφερε ότι ο Ερντογάν «είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς».

Πράγα: Η ιστορία μιας οικογενειακής φωτογραφίας

Σαράντα τέσσερις ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και μια απουσία: σε μια φωτογραφία, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, η πρώτη σύνοδος της οποίας διεξάγεται σήμερα στην Πράγα, κατέδειξε το χάσμα που χωρίζει τη Μεγάλη Ευρώπη από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η οικογενειακή φωτογραφία ήταν η στιγμή που περίμεναν οι περισσότεροι, αυτήν την ημέρα που έβριθε από συμβολισμούς: ήταν η συνύπαρξη όλων των ηγετών της Γηραιάς Ηπείρου, των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνων που έφυγαν (Βρετανία), των υποψήφιων προς ένταξη (Ουκρανία, Μολδαβία, Βαλκάνια…), και εκείνων που δεν τρέφουν τέτοιες φιλοδοξίες (Ελβετία, Νορβηγία).

Στο προσκλητήριο, απόντες ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος σύμμαχός του, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που στηρίζει τη Μόσχα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η ΕΠΚ στέλνει «ένα μήνυμα ενότητας» και «στρατηγικής φιλίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αναμφίβολα, είναι ένα σημαντικό μήνυμα» προς το Κρεμλίνο, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

Ο τόπος ήταν επίσης συμβολικός, φορτισμένος από την ιστορία: η Πράγα της Βελούδινης Επανάστασης του 1989 που άνοιξε τον δρόμο για την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ και της ΕΣΣΔ.

Όμως οι διαφορές, ακόμη και οι εντάσεις μεταξύ των ηγετών, δεν κρύβονταν επίσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπήκε πρώτη στο κάδρο, κάτω από τον γοτθικό θόλο της Αίθουσας Βλαντισλάβ, στην καρδιά του επιβλητικού Κάστρου της Πράγας, όπου ο αντιφρονών συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας το 1989. Όπως και ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πήρε τη θέση της στην άκρη, στην μπροστινή σειρά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα «καπελώσει» τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο «πατέρας» της ΕΠΚ, καθώς εκείνος είχε την ιδέα, τον Μάιο, στάθηκε στο κέντρο, στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στον Φιάλα και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Λίγο δεξιότερα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, που επικρίνεται για τις συχνές στρατιωτικές συγκρούσεις με την Αρμενία, έδειχνε να αναζητά με το βλέμμα κάποιον συνομιλητή. Αντάλλαξε μερικές λέξεις με τον Σαρλ Μισέλ, όπως και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που επίσης επικρίνεται από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Μακρόν, που επιδιώκει να βρεθεί μια λύση στην κρίση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, πέρασε δίπλα από τον Αλίγιεφ χωρίς να του μιλήσει και λίγο αργότερα έπιασε συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε και αυτός τελικά στην αίθουσα, παίρνοντας θέση δίπλα στον σύμμαχό του, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, η στάση του οποίου στο ουκρανικό συχνά κρίνεται διστακτική, πήρε διακριτικά τη θέση του στην τελευταία σειρά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ