Ναυάγια σε Κύθηρα – Λέσβο: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από διασωθέντες και εθελοντές – ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων και εθελοντών από τα ναυάγια με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα.

Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών από το ναυάγιο βάρκας τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Λέσβο ανέρχονται πλέον σε 18 (16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας 15χρονος) με τους διασωθέντες ανέρχονται σε 25 (11 άνδρες και 14 γυναίκες). Στα Κύθηρα, 18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες περιλαμβάνονται μεταξύ των 80 διασωθέντων του ιστιοφόρου σκάφους που συγκρούστηκε στα βράχια στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι. Οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες.

«Φώναζαν “help”, “my father”. Είχε πολλά παιδιά, εγώ έβγαλα 5 κοριτσάκια»

Κάτοικος των Κυθήρων, που συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, στην μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε στο νησί, περιέγραψε μιλώντας στον ΑΝΤ1, τις δραματικές προσπάθειες για την διάσωση δεκάδων μεταναστών.

Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης, ήταν στο λιμάνι των Κυθήρων, για να στείλει εμπόρευμα με το καράβι της γραμμής, όταν μέσα στην νύχτα είδε τα φώτα από το σκάφος με τους δεκάδες μετανάστες, ανοιχτά από το Διακόφτι. Έως τότε, δεν είχε καταλάβει κανείς τίποτα. Όταν όμως το πλοίο της γραμμής έφτασε δίπλα στο ιστιοφόρο, που βούλιαζε χτυπημένο στις βραχονησίδες της περιοχής, με δεκάδες ανθρώπους στοιβαγμένους πάνω σε αυτό, τότε σήμανε συναγερμός.

Ο κ. Πρωτοψάλτης μίλησε με τον ύπαρχο του πλοίου και ειδοποίησε το Λιμενικό και τους κατοίκους του νησιού για να βοηθήσουν τους ναυαγούς. «Ήμουν, δυστυχώς, από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο. Το σκάφος από τα ορμητικά νερά διαμελίστηκε και πέσανε όλοι στο νερό και γαντζώθηκαν στα βράχια» περιγράφει.

Άνθρωποι γαντζωμένοι στα βράχια, ουρλιάζουν για να σωθούν. Ο Δημήτρης μαζί με διασώστες, κρεμασμένοι στην άκρη του γκρεμού, αρχικά τους πετούσαν σωσίβια με σχοινιά, όμως επειδή ο άνεμος δυνάμωνε, έπρεπε να κάνουν γρήγορα, καθώς πολλοί από τους ναυαγούς έχαναν τις δυνάμεις τους, έπεφταν στο νερό και τους παρέσυρε η αγριεμένη θάλασσα.

Τότε σκέφτηκε μια πατέντα και όπως λέει στον ΑΝΤ1, «είπα στις Αρχές ότι η μόνη λύση είναι να φέρουμε γερανό και με καλάθι να τους ανεβάζουμε γρήγορα». «Φώναζαν “help” , “my father”… είχε πολλά παιδιά, εγώ έβγαλα 5 κοριτσάκια», περιγράφει συγκινημένος.

Ανέβασαν 8 μικρά παιδιά, ηλικιωμένους με σπασμένα άκρα από την πρόσκρουση στα βράχια. Οι περισσότεροι σώθηκαν. Υπήρχαν όμως και εκείνοι που βρήκαν την δύναμη να γαντζωθούν σε έναν αυτοσχέδιο σάκο, όμως τελευταία στιγμή τα άγρια κύματα τους παρέσυραν στο θάνατο.

«Βλέπεις έναν άνθρωπο να σε κοιτάει στα μάτια, να προσπαθεί να σωθεί και τελευταία στιγμή να εξαφανίζεται… Ήταν τραγικό. Ήταν ένας που είχε μπλεχτεί με τα σκοινιά του σκάφους. Γαντζώθηκε στον σάκο, αλλά δεν τα κατάφερε. Να μην αντιμετωπίσει άλλος άνθρωπος αυτό που είδαν τα μάτια μου.. σοροί να επιπλέουν στο λιμάνι…» περιγράφει.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία δύο διασωθεισών από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Λέσβο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι δύο γυναίκες ανέφεραν ότι ξεκίνησαν στις 10 το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία και έφτασαν στα παράλια της Λέσβου περίπου τα μεσάνυχτα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές. «Τα κύματα ήταν τεράστια, σαν βουνά» περιγράφουν. Η βάρκα τους έσπασε στα δύο.

Οι δύο διασωθείσες περιέγραψαν ότι έβλεπαν πτώματα, ανάμεσά τους και ένα παιδί 14 ετών, να επιπλέουν δίπλα τους και οι ίδιες φοβούνταν ότι σύντομα θα βρίσκονταν ανάμεσά τους. Οι γυναίκες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας ότι στη χώρα μας νιώθουν ασφαλείς. Αποκάλυψαν ακόμη ότι πλήρωσαν 350 έως 600 δολάρια στους διακινητές, αλλά υποστήριξαν ότι μόνες τους περάσαν τα στενά από την Τουρκία στη χώρα μας.

Κοκκάλας: Bάζουν εγκύους και παιδιά σε υπερφορτωμένα φουσκωτά με θυελλώδεις ανέμους

«Αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Κοκκάλας, «Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, προσέθεσε πως «επίσης, βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ