Τι ζήτησε το Ιράν από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Το Ιράν ζήτησε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν να πείσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παραβιάζουν την ασυλία του κράτους αφότου το ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν αξίας 2 δισ. δολαρίων (1,76 δισ. ευρώ) θα κατασχεθούν και θα μοιραστούν στις οικογένειες των Αμερικανών θυμάτων επιθέσεων, οι οποίες αποδίδονται στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε επιστολή του στον Μπαν μια εβδομάδα μετά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, κάλεσε τον γενικό γραμματέα να χρησιμοποιήσει “τις καλές του υπηρεσίες για να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να συμμορφωθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της”.

Η έκκληση του Ζαρίφ αποτελεί μέρος της αυξανόμενης ανυπομονησίας των Ιρανών, οι οποίοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για αποτυχία στην τήρηση της υπόσχεσής τους να άρουν τις κυρώσεις στις οποίες δεσμεύτηκαν σε μια ιστορική πυρηνική συμφωνία που συνήψε πέρσι η Τεχεράνη με έξι παγκόσμιες δυνάμεις.

Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, ό Ζαρίφ ζήτησε τη βοήθεια του Μπαν ώστε να αποδεσμευτούν τα περιουσικά στοιχεία του Ιράν σε αμερικανικές τράπεζες και να πείσει την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παρεμβαίνει στις διεθνείς εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Μπαν και η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού για την επιστολή ή τις κατηγορίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί την περασμένη εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή “κλοπή” και “μεγάλη ντροπή” για την αμερικανική δικαιοσύνη, δηλώνοντας, “Είναι μια εντελώς παράνομη ενέργεια, αντίθετη ως προς τους διεθνείς κανόνες και την ασυλία των κεντρικών τραπεζών”. Είναι “παραβίαση και πρόδηλη εχθρότητα εκ μέρους των ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού λαού” η οποία “θα έχει συνέπειες”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζαρίφ συναντήθηκε επανειλημμένως με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη ώστε να συζητήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Ιράν στην έξοδό του προς τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Τεχεράνη έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν περισσότερα για να αρθούν τα εμπόδια στον τραπεζικό τομέα ώστε να νιώσουν οι ξένες επιχειρήσεις ότι μπορούν να επενδύσουν στο Ιράν χωρίς φόβο αντιποίνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συρία-ΟΗΕ: Ο ειδικός απεσταλμένος καλεί τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διασφαλίσουν την εκεχειρία

Την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ εξήρε ο ΟΗΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ