Τι είπαν Μέρκελ – Ρέντσι για τους μετανάστες

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισαν χθες βράδυ μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρούν απαραίτητο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για την επιτάχυνση του επαναπατρισμού των μεταναστών οι οποίοι δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.

«Πρέπει όλοι στην Ευρώπη να εργαστούμε για τον επαναπατρισμό αυτών που δεν έχουν δικαίωμα» να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια, είπε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ στο Μαρανέλο, την πόλη της βόρειας Ιταλίας που αποτελεί έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι. «Είναι αδιανόητο να φιλοξενήσουμε τους πάντες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Μέρκελ υπερθεμάτισε: «δεν μπορούν να μείνουν όλοι, και η Ιταλία έχει το ίδιο πρόβλημα (με τη Γερμανία), έτσι έχουμε κοινή ατζέντα».

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών μοιάζουν να σηματοδοτούν περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι των παράτυπων μεταναστών.

«Όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν πρέπει να επαναπατριστούν», επέμεινε η καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς η Ιταλία είδε να φθάνουν στις ακτές της 12.500 μετανάστες από την Κυριακή ως χθες.

Ερωτηθείσα για άλλη μια φορά σχετικά με τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πριν από έναν χρόνο – «θα τα καταφέρουμε» – ανακοινώνοντας την απόφασή της η Γερμανία να υποδεχθεί όλους τους σύρους πρόσφυγες που έφθαναν στο έδαφός της, η Μέρκελ επέμεινε πως ήταν «σωστή». «Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η φράση ήταν σωστή».

Επανερχόμενη στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων για να «εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση» η Μέρκελ αναφέρθηκε στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και στην ανάγκη οι επίδοξοι μετανάστες να μένουν στις πατρίδες τους χάρη σε συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

«Είναι σημαντικό να συνάψουμε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης», εξήγησε η γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη σε ένα σχέδιο συνεργασίας της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με το Μαλί και τον Νίγηρα. Η Μέρκελ εξέφρασε εξάλλου τη θλίψη της για τους 292 νεκρούς του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ιταλία, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση, ανεγείροντας για παράδειγμα ένα σχολείο, ή με άλλα μέσα.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Ο σκύλος που έκλεψε την καρδιά της Μέρκελ – ΦΩΤΟ

Η Μέρκελ για το προσφυγικό: Αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ