Τι είναι το γιγαντιαίο ψάρι κουπί – Οι σπάνιες φορές που πιάστηκε ζωντανό και οι κακοί οιωνοί

Το γιγαντιαίο ψάρι κουπί, φημολογείται ότι είναι σημάδι επικείμενων σεισμών. Είναι ένα άπιαστο πλάσμα βαθέων υδάτων που πιστεύεται ότι αποτελεί προμήνυμα για κάποια καταστροφή και σίγουρα όταν ψαράδες ή δύτες το συναντούν οι θεωρίες… συνωμοσίας φουντώνουν.

Τα κουπιά είναι μεγάλα, επιμήκη, πελαγικά λαμπρίμορφα ψάρια που ανήκουν στη μικρή οικογένεια Regalecidae. Βρίσκεται σε περιοχές που εκτείνονται από τις εύκρατες ωκεάνιες ζώνες έως τις τροπικές, αλλά σπάνια παρατηρείται, η οικογένεια κουπιών περιέχει τρία είδη σε δύο γένη. Ένα από αυτά, είναι το γιγάντιο ψάρι κουπί ( Regalecus glesne), που είναι το μακρύτερο οστεώδες ψάρι, με μήκος έως και 11 μέτρα (36 πόδια).

Η κοινή ονομασία κουπί πιστεύεται ότι αναφέρεται είτε στο εξαιρετικά συμπιεσμένο και επιμήκη σώμα τους, είτε στην απαξιωμένη πλέον πεποίθηση ότι τα ψάρια «κωπηλατούν» μέσα στο νερό με τα πυελικά τους πτερύγια. Το οικογενειακό όνομα Regalecidae προέρχεται από το λατινικό regalis, που σημαίνει “βασιλικός”.

Οι περιστασιακές θεάσεις σε παραλίες έπειτα από καταιγίδες και η συνήθειά τους να παραμονεύουν στην επιφάνεια όταν είναι άρρωστα ή πεθαίνουν, έχουν παρακινήσει διάφορους μύθους και ιστορίες για αυτά. Τα κουπιά σπάνια αλιεύονται ζωντανά. Η σάρκα τους δεν θεωρείται καλή για κατανάλωση λόγω της ζελατινώδους σύστασής της.

Ο χρωματισμός των κουπιών είναι επίσης μεταβλητός. Οι πλευρές καλύπτονται συνήθως με ακανόνιστες γαλαζωπές έως μαύρες ραβδώσεις και μαύρες κουκκίδες. Αυτά τα σημάδια ξεθωριάζουν γρήγορα μετά τον θάνατο. Πιθανολογείται ότι αυτές οι σημάνσεις είναι βιοφωταύγιες στη βαθιά θάλασσα.

Το ψάρι που είναι ο απόλυτος μύθος

Το Oarfish ή ψάρι κουπί στα ελληνικά καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1772. Οι σπάνιες συναντήσεις με δύτες και τα τυχαία αλιεύματα έχουν δώσει τα λίγα στοιχεία που είναι γνωστά για την συμπεριφορά του. Τα κουπιά είναι μοναχικά ζώα και μπορούν να συχνάζουν σε σημαντικά βάθη έως και 1.000 μέτρα (3.300 πόδια).

Ένα κουπί διαστάσεων 3,3 μέτρων (11 πόδια) και 63,5 κιλά (140 λίβρες) αναφέρθηκε ότι αλιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2003 χρησιμοποιώντας ένα καλάμι ψαρέματος δολωμένο με καλαμάρι στο Skinningrove του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ψάρι κουπί που ξεβράστηκε στην ακτή σε μια παραλία των Βερμούδων το 1860: Το ψάρι είχε μήκος 16 πόδια (4,9 μέτρα) και αρχικά είχε περιγραφεί ως θαλάσσιο φίδι

Ταϊβάν: Δέος από το ψάρι κουπί – Οι μυστηριώδεις τρύπες στο σώμα του

Δύτες στα ανοιχτά της Ταϊβάν μαγεύτηκαν, όταν συνάντησαν ένα γιγαντιαίο ψάρι κουπί. Στα εντυπωσιακά πλάνα, που τραβήχτηκαν στα ανοιχτά της ακτής Ρούιφανγκ, οι δύτες φαίνονται να περικυκλώνουν το αστραφτερό ασημένιο πλάσμα, καθώς αυτό αιωρείται κοντά στην επιφάνεια.  Κάποια στιγμή, ένας από τους δύτες απλώνει το χέρι του και αγγίζει τον  θεωρητικά καταδικασμένο κάτοικο του βυθού.

Οι δύτες εκτιμούν ότι το “ψάρι του σεισμού” είχε μήκος περίπου 6,5 μέτρα, το οποίο, αν και μεγάλο, δεν συγκρίνεται με το μέγιστο μέγεθος αυτών των ψαριών, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 56 μέτρα. Στα 56 μέτρα έχει μετρηθεί το μεγαλύτερο ψάρι κουπί που έχει βρεθεί ποτέ στην θάλασσα.  Δυστυχώς, το ταξίδι του στα ρηχά, αν και ήταν ωραίο να το βλέπεις, ίσως δεν προμήνυε τίποτα καλό για το θηρίο, γράφει η ιστοσελίδα. «Πρέπει να πέθαινε, γι’ αυτό κολύμπησε σε πιο ρηχά νερά», δήλωσε ο εκπαιδευτής καταδύσεων Ουάνγκ Τσεμγκ Ρου, για το φιδίσιο θαλάσσιο θηρίο, το οποίο ήταν το πρώτο που συνάντησε σε όλα τα χρόνια καταδύσεων, όπως είπε ο ίδιος.

Το πλάσμα είχε επίσης μυστηριώδεις τρύπες σε όλο του το σώμα, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι έργο ενός συγκεκριμένου είδους καρχαρία, που είναι γνωστός γιατί του αρέσει να δαγκώνει, όχι να κατασπαράσσει.  Για τον συγκεκριμένο καρχαρία λένε ότι δαγκώνει κάθε μεγάλο ψάρι που θα συναντήσει. Του αρέσουν τα μεγάλα κήτη και μία φήμη λέει ότι έχει δαγκώσει ακόμα και πυρηνικό υποβρύχιο. Αλλά αυτή η τελευταία φήμη έχει μείνει φήμη.

Ιούνιος 2022: Ταϊβανέζος ψαράς έπιασε ψάρι κουπί 6 μέτρων

Ψαράς στην Ταϊβάν κατάφερε να πιάσει ένα 6μετρο ψάρι κουπί στα ανοιχτά του Taitung μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Όταν έβγαλε το ψάρι στη στεριά, άλλοι ψαράδες έσπευσαν να τραβήξουν φωτογραφίες του γίγαντα που είχε βάρος 130 κιλά. Ο 31χρονος είπε ότι έδωσε μια μάχη 40 λεπτών για να καταφέρει να το πιάσει.

Το επεισόδιο του Animal Planet το 2016 – Κολύμπησαν με δύο ψάρια κουπιά

Το 2016, το Animal Planet μετέδωσε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς River Monsters με το όνομα “Deep Sea Demon” στο οποίο ο Jeremy Wade κινηματογραφήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ένα ζωντανό κουπί κατά την κατάδυση.

Στη δεύτερη καταδυτική του προσπάθεια, μπόρεσε να κινηματογραφήσει δύο ζωντανά κουπιά καθώς ανέβαιναν σχετικά κοντά στην επιφάνεια. Ο Γουέιντ μπόρεσε ακόμη και να αγγίξει ένα από τα κουπιά με το χέρι του. Τα κουπιά κινούνταν με έναν ομοιόμορφο τρόπο κολύμβησης.

Ιαπωνία: Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 και η εμφάνισή των κουπιών

Από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010, ασυνήθιστοι αριθμοί του λεπτού ψαριού κουπί Regalecus russelii, γνωστοί στην ιαπωνική λαογραφία ως ο αγγελιοφόρος από το παλάτι του θεού της θάλασσας, εμφανίστηκαν στο νερό στις παραλίες της Ιαπωνίας, προκαλώντας αναστάτωση καθώς η εμφάνιση τους λέγεται ότι προμηνύει σεισμούς. Παραδοσιακά γνωστό ως «Ryugu no tsukai» στα Ιαπωνικά ο θρύλος λέει ότι κολυμπούν στις ακτές πριν από υποθαλάσσιους σεισμούς.

Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Tōhoku του 2011 με πάνω από 20.000 νεκρούς, πολλοί απέδωσαν στα κουπιά αυτή την εξέλιξη.

Ψαράδες στο Μεξικό βρήκαν ψάρι κουπί το 2022

Το 2022 ψαράδες στο Μεξικό είχαν βρει το «καταραμένο ψάρι» και το βίντεο έγινε viral αμέσως. Αλιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στα ανοιχτά της Σιναλόα.

Το ασημένιο πλάσμα, που έχει μια πορτοκαλί φούντα κεφαλής και ένα ραχιαίο πτερύγιο που διατρέχει το μήκος του μακριού κορμιού του, φαίνεται στο βίντεο να στριφογυρίζει στην καρότσα ενός φορτηγού. Το φιδίσιο πλάσμα που κατοικεί μεταξύ 656 και 3.200 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, σπάνια εντοπίζεται, έτσι οι θεατές έμειναν έκπληκτοι που κατάφεραν να το απαθανατίσουν.


«Έρχεται σεισμός», δήλωσε ένας μοιρολάτρης, ενώ ένας άλλος έγραψε, «Όλοι θα πεθάνουμε!». «Δεν χρειάζεται να με πιστέψετε, αλλά στη Χιλή αυτό το ψάρι είναι σημάδι κακού οιωνού», είπε ένας άλλος χρήστης. «Γιατί δεν το επιστρέφουν στο νερό, το καημένο το ζώο παλεύει να αναπνεύσει», ρώτησε ανήσυχος πολίτης. «Τότε παραπονιούνται όταν έχουν έναν τεράστιο σεισμό» σχολίασε άλλος χρήστης κάτω από το βίντεο στο Twitter.

Καταδρομείς των ΗΠΑ εντόπισαν το 1996 ένα τεράστιο ψάρι κουπί

Οι άνδρες του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών κρατώντας ένα γιγάντιο ψάρι κουπί μήκους 7 μέτρων, που βρέθηκε ξεβρασμένο στην ακτή κοντά στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, τον Σεπτέμβριο του 1996.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ