Τεράστια μπλε τρύπα ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού: «Παράθυρο» για νέες μορφές ζωής

Οι ερευνητές κατέπληξαν την επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη της δεύτερης μεγαλύτερης μπλε τρύπας στον κόσμο στο Μεξικό, η οποία μάλιστα θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ένα παράθυρο στη ζωή σε άλλους πλανήτες.

Η τεράστια καταβόθρα με τα εκπληκτικά χρώματα ανακαλύφθηκε αρχικά το 2021, αλλά τεκμηριώθηκε μόλις πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers In Marine Science.

Είναι πιθανότατα «η βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στην περιοχή», σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι συνεργάζονταν με το δημόσιο ερευνητικό κέντρο El Colegio de la Frontera Sur (Ecosur).

Γνωστοί στους επιστημονικούς κύκλους ως σχηματισμοί καρστ, οι μπλε τρύπες είναι στην πραγματικότητα κάθετες θαλάσσιες σπηλιές που λαξεύτηκαν για χιλιάδες χρόνια από παγετώδεις απορροές κατά την Εποχή των Παγετώνων, σύμφωνα με το Discovery.com.

Αυτοί οι εκτεταμένοι υδρόβιοι σχηματισμοί εκτείνονται συχνά εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Αυτό το πιο πρόσφατο σύστημα σπηλαίων κοβαλτίου ανακαλύφθηκε έξω από τον κόλπο Chetumal της χερσονήσου Γιουκατάν, όπου έγινε έρευνα και δειγματοληψία από δύτες, με υποθαλάσσιο σόναρ και άλλες μεθόδους.

Με το όνομα Taam ja’ – που σημαίνει «βαθύ νερό» στη διάλεκτο των Μάγια – αυτή η γαλάζια λιμνοθάλασσα εκτείνεται σε μια περιοχή 147.000 τετραγωνικών ποδιών με βάθος 900 ποδιών, ανέφερε το Live Science.

Αυτό «την καθιστά τη δεύτερη βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στον κόσμο», μετά τη Dragon Hole στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία πιστεύεται ότι εκτείνεται κάτω από περίπου 980 πόδια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι απότομες πλαγιές του Taam Ja’ Blue Hole σχεδόν 80 μοιρών που σχηματίζουν μια «μεγάλη κωνική δομή».

Τα τοιχώματα του κρατήρα indigo προστατεύουν το νερό από τις παλίρροιες, καθιστώντας το ρεύμα του εντελώς ακίνητο, σαν κάποια υδρόβια ανωμαλία που έχει κολλήσει εκτός χρόνου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ