Τελ Αβίβ: Κλινική αναλαμβάνει τη σεξουαλική εκπαίδευση άπειρων ή ψυχικά τραυματισμένων

Αμφιλεγόμενο ζήτημα θεωρείται η “υποκατάστατη” σεξουαλική θεραπεία, αλλά στο Ισραήλ έχει γίνει ζωτικό εργαλείο για να βοηθήσει στην αποκατάσταση όσων τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα και υπηρετούν στον στρατό.

“Παρένθετος” στο σεξ είναι ένας εκπαιδευμένος ερωτικός παρτενέρ που βοηθά τους πελάτες να εξασκούν στενή σωματική επαφή ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τους εμποδίζουν να έχουν φυσιολογικές και υγιείς σεξουαλικές σχέσεις. Πολλοί ασθενείς, γυναίκες και άνδρες- έχουν υποστεί κάποιο σεξουαλικό ή στρατιωτικό τραύμα ή μία σωματική αναπηρία. Μία πρωτοποριακή κλινική στο Τελ Αβίβ, τη διεύθυνση της οποίας έχει η ψυχολόγος δρ Ρόνιτ Αλόνι, τους βοηθά στην αποκατάστασή τους.

Οι ασθενείς ταιριάζουν με κάποιον συμβατό “παρένθετο” με τον οποίο συνεργάζονται για περίοδο πέντε μηνών μαζί με τη θεραπεύτρια δρ. Αλόνι, μαθαίνοντας κάθε λεπτομέρεια αλληλεπίδρασης και συσχέτισης: πώς να μιλούν, να αγγίζουν, να περπατούν δίπλα σε κάποιον από το αντίθετο φύλο και αργότερα όλες τις σωματικές πτυχές. Η διαδικασία εκτείνεται σε περίοδο 21 εβδομάδων και κοστίζει περίπου 12.770 ευρώ και ολοκληρώνεται όταν η κλινική θεωρεί πως ο ασθενής είναι λειτουργικός, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Έπειτα από ένα έτος lockdown, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση στη ζήτηση και η δρ. Αλόνι έπρεπε να ενισχύσει την ομάδα της, από 10, σε περισσότερα από 15 άτομα, αφότου ήρθησαν οι περιορισμοί.

Όπως τόνισε η ψυχολόγος στο FEMAIL, της Daily Mail, “ξέρεις όταν υπάρχει ένα τραύμα, μερικές φορές φέρνει στην επιφάνεια παλαιό τραύμα που συνήθως προσπαθούσες να αγνοήσεις ή να το αποφύγεις με κάποιον τρόπο και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Αυτό το τραύμα του lockdown, κανείς δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτό και ήταν σαν τραύμα μακράς διαρκείας. Η σύγκρουση που έχουμε τώρα, είμαστε με πολλούς τρόπους συνηθισμένοι σ’ αυτήν, και πάντα περνά, ή ένα τροχαίο τελειώνει γρήγορα και μετά αρχίζει η δουλειά της επιδιόρθωσης. ο Covid δεν ήταν καθόλου σαν αυτά” πρόσθεσε η ψυχοθεραπεύτρια, που ξεκίνησε το έργο της σεξουαλικής θεραπείας το 1985 και τη δημοσιοποίησε το 1991. Η κλινική μοιάζει με ένα άνετο διαμέρισμα με ωραία έπιπλα, λαμπερά χρώματα, κεριά και ερωτικά έργα Τέχνης στους τοίχους καθώς και βιολογικές εικόνες για να βοηθήσουν τη διαδικασία της σεξουαλικής θεραπείας.

Κάποιοι πελάτες έχουν φόβους και ψυχολογικά ζητήματα που σημαίνει ότι έχουν μεγάλο τραύμα. Κάποιοι φθάνουν ως τα 40 τους και παραμένουν παρθένοι, προτού ζητήσουν βοήθεια. Η διαδικασία η ίδια είναι σχεδόν η ίδια με τη δημιουργία μίας ρομαντικής σχέσης: συναντήσεις για καφέ, ταινία, παραλία, γνωριμία, αν και υπάρχουν αυστηρές οδηγίες. Οι συνεδρίες διαρκούν 90 λεπτά και οι “παρένθετοι” συμπληρώνουν αναφορά αμέσως μετά με όλες τις παρατηρήσεις και τα συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στη συνεδρία, ώστε να τα στείλουν στη θεραπεύτρια.

“Όταν αισθάνονται άνετα μεταξύ τους θα μετακινηθούν σε ιδιωτικό δωμάτιο όπου θα αρχίσουν να κάνουν όλες τις ασκήσεις που τους έχουμε δώσει. Έξω, μαθαίνουν κοινωνικές δεξιότητες και την οικειότητα, αλλά στο εσωτερικό τις σωματικές” σημείωσε η ψυχολόγος.

Οι περισσότεροι “παρένθετοι” είτε σπουδάζουν είτε έχουν δύο δουλειές, όπως η ηθοποιός Σεραφίνα Άρντεν που είναι “παρένθετη” για περισσότερα από δέκα χρόνια και έχει βοηθήσει περισσότερους από 40 ασθενείς. Βλέπει τον ρόλο της ως “αποστολή”.

“Το βασικό είναι ότι οι άνθρωποι που πάνε στις ιερόδουλες, μπορούν να λειτουργήσουν σωματικά και έρχονται εδώ για εντελώς διαφορετικό σκοπό. Οι πελάτες που έρχονται σ’ εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δεν μπορούν να πάνε σε ιερόδουλες. Αντιθέτως, έρχονται σ’ εμάς μερικές φορές αφού έχουν πάει σε ιερόδουλη και έζησαν μία καταστροφή εκεί” διευκρίνισε η δρ Αλόνι. “Επικοινωνούμε, διδάσκουμε, πηγαίνουμε βήμα βήμα και μερικές φορές έπειτα από περίπου τρεις μήνες. έχουμε σεξουαλική σχέση”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ