Τα νεότερα για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο

Σε 83 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς το τελευταίο 24ωρο δύο ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 74 έτη και οι ήταν 23 γυναίκες. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 52 νέα κρούσματα κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει ανέλθει σε 1.884.

Τα 509 εξ αυτών σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, 84 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 32.528 δείγματα, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Tι ανέφερε για τις προστατευτικές μάσκες

Στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό αναφέρθηκε σε ακόμη μία ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε ότι τόσο ο ΠΟΥ όσο και Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επανέλαβαν πως η γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό «δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα».

Υπογράμμισε ότι ο «ΠΟΥ επεσήμανε τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από την λάθος χρήση της μάσκας». Υπάρχουν κίνδυνοι, όπως είπε, να μολυνθεί κανείς χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, σημείωσε πως δημιουργείται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση. Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι η μαζική η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Επανέλαβε λοιπόν πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό. Ο λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς.

Τι απάντησε για τον μαζικό έλεγχο με τεστ

Αναφέρθηκε επίσης στον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού με ειδικά τεστ επαναλαμβάνοντας πως για την “επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος” και τονίζοντας ότι τα “ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί”. Υπογράμμισε επίσης πως είναι αδύνατος, αλλά και λανθασμένος ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών με δεδομένο πως θα οδηγούσε σε σπατάλη πόρων σημειώνοντας, ωστόσο, πως η χώρα μας προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό. “Σκοπός είναι τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά.

Η πανδημία έχει σκοτώσει πάνω από 87.000 ανθρώπους – Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. τα κρούσματα

Περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως στον κόσμο ως σήμερα το πρωί στις 07:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η οποία στηρίχθηκε σε επίσημες πηγές. Τουλάχιστον 1.502.478 κρούσματα της Covid-19 και συνολικά 87.320 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 192 χώρες και εδάφη, κυρίως στις ΗΠΑ (432.132 κρούσματα και 14.817 θάνατοι), στην Ισπανία (146.690 κρούσματα και 14.555 θάνατοι) και την Ιταλία (139.422 κρούσματα και 17.669 θάνατοι).

Η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (772.592) και θανάτων (61.118). Ο αριθμός των διεγνωσμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αντανακλά ωστόσο μόνον ένα μέρος του πραγματικού αριθμού τους, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών υποβάλει σε διαγνωστικές εξετάσεις μόνον αυτούς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σχεδόν 2.000 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δείχνουν δεδομένα που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας). Πρόκειται, για ακόμη μια φορά, για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων σε οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη αφότου ξέσπασε η πανδημία. Το νέο θλιβερό ρεκόρ (+1.973 θάνατοι), ελαφρά υψηλότερο από αυτό της προηγουμένης (1.939), αυξάνει σε 14.695 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι στην ισχυρότερη δύναμη του κόσμου ξεπέρασαν αυτούς την Ισπανία (14.555), πάντως ακόμα η χώρα θρηνεί λιγότερα θύματα από την Ιταλία (17.669).

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφεται σχεδόν το ένα τέταρτο των επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στον κόσμο, 429.052 συνολικά, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η βάση δεδομένων του οποίου ανανεώνεται συνεχώς. Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδα, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού που τίθενται προοδευτικά σε ισχύ στη μια πολιτεία πίσω από την άλλη. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, με 6.268 νεκρούς.

Κατέγραψε νέα αύξηση-ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο (+779), αλλά η κατάσταση σε αυτήν μοιάζει να εξομαλύνεται, όπως δήλωσε καθησυχαστικά ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα πως δεν έχει σε καμία περίπτωση «ξεπεραστεί» η κρίση. Ο Λευκός Οίκος προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασθένεια COVID-19 ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα μπορέσει να χειριστεί την κρίση κατά τρόπο που θα φέρει «πολύ καλύτερα» αποτελέσματα.

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοινώνει πως οι πρώτες μελέτες για υποψήφια θεραπεία για τον κορονοϊό δείχνουν αισιόδοξα αποτελέσματα

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc ανακοίνωσε σήμερα πως τα πρώτα δεδομένα μίας έρευνάς της έχουν επιτρέψει να διαπιστωθεί πως ένα υποψήφιο σκεύασμα έχει δυνατότητες να βοηθήσει στη θεραπεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η ίδια τόνισε πως σχεδιάζει να στηρίξει τις έρευνες για να διαπιστωθεί εάν κάποια από τα υπάρχοντα σκευάσματα τηςPfizer , όπως το φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα Xeljanz , μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για όσους νοσηλεύονται με ασθένειες του αναπνευστικού που προκαλεί ο κορονοϊός. Το σκεύασμα που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων JAK αναστολέων και χρησιμεύει επίσης και στη θεραπεία της αυτοάνοσου ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από πνευμονία που προκαλεί ο ιός αυτός, τονίζει η εταιρεία, προσθέτοντας πως δοκιμάζονται ως πιθανές θεραπείες κι άλλα σκευάσματα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα άλλων φαρμακοβιομηχανιών.

Τα στοιχεία από τις προκλινικές έρευνες έχουν δείξει πως ένα σύμπλεγμα φαρμακευτικών ουσιών, που η εταιρεία αρχικά είχε αναπτύξει για την θεραπεία του SARS -ενός διαφορετικού τύπου κορονοϊό που είχε προκαλέσει την μεγάλη επιδημία του 2003– έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει ασθενείς πάσχοντες από τον νέο κοροονοϊό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ερευνών της Pfizer Μίκαελ Ντόλστεν.

Η Pfizer ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει επιπλέον προκλινικές έρευνες και θα αρχίσει να δοκιμάζει το φάρμακο σε ανθρώπους το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η Pfizer ενημέρωσε για το εκ πέντε σημείων σχέδιό της για τις έρευνες, που περιλαμβάνει και συνεργασίες με άλλες εταιρείες και ιδρύματα για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή θεραπειών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργασθεί με τη Σχολή Τροπικών Ασθενειών του Λίβερπουλ, για να γίνει κατανοητή η σχέση μεταξύ του κορονοϊού και της πνευμονίας, που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου ασθενών με τον ιό, ο οποίος προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Επίσης, η Pfizer θα δημοσιεύσει μία σύνοψη των ερευνών για το εάν το αντιβιοτικό αζιθριμυκίνη, που στο εμπόριο κυκλοφορεί υπό την ονομασία Zithromax και χρησιμοποιείται μαζί με την ουσία υδροξυχλωροκίνη, μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη θεραπεία της ασθένειας, έπειτα από δημοσίευση γαλλικής μελέτης που συμπέραινε πως ο συνδυασμός τους μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κορονοϊό.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο αριθμός των νεκρών λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο μειώθηκε στην Ισπανία, έπειτα από διαδοχική αύξηση τις προηγούμενες δύο ημέρες, καθώς καταγράφηκαν 683 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας διαμορφώνεται στους 15.238. Τα κρούσματα της επιδημίας αυξήθηκαν κατά 5.756, στα 152.446.

“Η πυρκαγιά αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο… Αυτός ο πόλεμος κατά του ιού θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτική νίκη”, είχε δηλώσει νωρίτερα μπροστά στα σχεδόν κενά, λόγω των μέτρων προστασίας, έδρανα του ισπανικού κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Οι περί τους 300 παρόντες βουλευτές κλήθηκαν για να ψηφίσουν την παράταση για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου, των μέτρων της καραντίνας.

Η Ισπανία βρίσκεται κοντά στην έναρξη της υποχώρησης της επιδημίας, δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να ενώσει τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του πίσω από ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής ανοικοδόμησης.”Προτείνω ένα μεγάλο σύμφωνο για την οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση της Ισπανίας, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να βάλουν πλάτη” είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

ΡΩΣΙΑ

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν σε όλη τη επικράτεια της Ρωσίας 1.459 νέα κρούσματα της Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να φθάσει τα 10.131 σε 81 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Παράλληλα 698 άτομα έχουν αναρρώσει, ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 76. Τα 857 από τα 1.459 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ συνολικά στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 6.698 κρούσματα.

Οι μισοί νοσούντες από κορονοϊό είναι άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, αλλά μόνο το 3% είναι παιδιά. «Το 47% των νοσούντων είναι άτομα ηλικίας 18-45 ετών, το 35% είναι άτομα ηλικίας από 46- 65 ετών και το 15% άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών εκ των οποίων το 4% είναι άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών. Επίσης το 3% είναι παιδιά»,αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ου κορονοϊού

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τους 938 έφτασαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από την πανδημία στη χώρα είναι τώρα 7.097. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς χθες ο συνολικός αριθμός ήταν 6.159.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι το καθολικό lockdown στην περιοχή αυτή της Βρετανίας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, δήλωσε στην εικονική συνεδρίαση της τοπικής βουλής ότι δεν πρέπει να χαθούν οι μέχρι στιγμής κόποι, τη στιγμή που μόλις άρχισαν να αποδίδουν οι προσπάθειες.Η Ουαλία αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς, και καθώς πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα, υπάρχουν ανησυχίες για αφίξεις ή μετακινήσεις πολιτών, τις επόμενες μέρες.

Τα νεότερα για την υγεία του Μπόρις Τζόνσον

Εξακολουθεί να βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην εντατική όπου πέρασε και το τρίτο βράδυ του, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Είχε μία καλή νύχτα και συνεχίζει να βελτιώνεται στην εντατική του νοσοκομείου St Tomas. Είναι σε καλή διάθεση» είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι συνεχίζει να λαμβάνει τη θεραπεία με οξυγόνο και είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το Νο10 εάν χρειαστεί.

Αν και αργότερα σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή Cobra, υπό το συντονισμό του υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ για να διερευνήσει την πιθανότητα επανεξέτασης των μέτρων κοινωνικής απόστασης, ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι το καθολικό lockdown αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς παραμένει ο στόχος της μείωσης του ποσοστού μετάδοσης του κορονοϊού που φαίνεται να επιτυγχάνεται από την εφαρμογή των μέτρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η στρατηγική είναι η συνέχιση των υπαρχόντων μέτρων, στα οποία οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι σε μία κρίσιμη καμπή για την πανδημία.

«Εργαζόμαστε για μία στρατηγική εξόδου, αλλά οι πολίτες θέλουν να επικεντρωθούμε στο να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ενόσω θα ενισχύουμε το NHS για να σώζονται ζωές» είπε και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό, αλλά η κορύφωση δεν έχει έρθει και η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στο μήνυμα προς όλους να μείνουν στο σπίτι για να σωθούν ζωές».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι χθες διανεμήθηκαν 33 εκατομμύρια τεμάχια προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός τους τον τελευταίο μήνα έφτασε τα 600 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά το lockdown, η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε χθες τη συνέχιση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα η τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε επίσης τη συνέχιση των καθολικών μέτρων και μετά το Πάσχα, με την πιθανότητα να εξακολουθήσουν για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 139.422 Οι νεκροί έφτασαν τους 17.669. Παράλληλα, 26.491 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 135.586 και είχαν χάσει την ζωή τους 17.127 άνθρωποι ενώ 24.392 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 542 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.856 νέα κρούσματα. 2.099 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.693 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.485 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 63.084 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 53.414 και οι νεκροί 9.722. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 18.234 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.234. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.410, με 736 νεκρούς. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με χθες ( 817 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 62 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, είναι πιθανό να αποφασιστεί μια μερική επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις 17 Απριλίου και έξοδος των κατοίκων από τα σπίτια στις 3 Μαίου. Υπό τον όρο να συνεχιστεί μια συνολική, μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών.

ΓΑΛΛΙΑ

Η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή 10.869 ανθρώπων συνολικά στη Γαλλία, με 541 επιπλέον θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλμόν. Ο αριθμός των θανάτων στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 8% από την Τρίτη, δήλωσε ο αξιωματούχος υγείας.

Αυτός ο νέος απολογισμός δεν συμπεριλαμβάνει νέα στοιχεία από οίκους ευγηρίας και από άλλα ιατρικοκοινωνικά ιδρύματα στη χώρα, που δεν μπόρεσαν να καταγραφούν σήμερα εξαιτίας ενός «τεχνικού προβλήματος», διευκρίνισε ο Σαλμόν. Αυτά τα στοιχεία αντιστοιχούν σε πάνω από 30% των συνολικών θανάτων, είπε. Στο μεταξύ, τα μέτρα καραντίνας των Γάλλων θα παραταθούν πέραν της 15ης Απριλίου και ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα την προσεχή Δευτέρα λίγο μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να παρουσιάσει τις αποφάσεις του σχετικά με τη μάχη κατά της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου δεν διευκρίνισε πόσο θα παραταθούν τα μέτρα απομόνωσης, ένα θέμα στο οποίο ενδεχομένως θα αναφερθεί ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, στο τέταρτο τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη 12η Μαρτίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Γαλλία καταγράφει τον τέταρτο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από τον νέο κορονοϊό, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

ΣΕΡΒΙΑ

Η κυβέρνηση της Σερβίας ανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης νέα περιοριστικά μέτρα για το σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς από την Παρασκευή στις 17:00 το απόγευμα και έως τη Δευτέρα στις 05:00 το πρωί θα επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι οι νεκροί του κορονοϊού στη Σερβία έφτασαν, συνολικά, τους 65 αφού το τελευταίο 24ωρο απεβίωσαν άλλοι τέσσερις ασθενείς. Επιβεβαιώθηκαν 219 νέα κρούσματα και έτσι ο αριθμός των προσβληθέντων από τον Covid-19 ανέρχεται σε 2.666.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρωτότοκος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας,Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Ντανίλο, νοσηλεύεται σε κλινική του Βελιγραδίου αφού μολύνθηκε από κορονοϊό. Ο 22χρονος πρόσφερε εθελοντική εργασία στην τροφοδοσία ηλικιωμένων που δεν μπορούν να εξέλθουν την οικίας τους, εξαιτίας της απαγόρευσης που ισχύει. Ο ίδιος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε αναφερθεί πολλές φορές στην εθελοντική δράση του γιου του και της κόρης του δηλώνοντας μάλιστα ότι στην αρχή δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες διότι υπήρχε έλλειψη, όπως ανέφερε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Άμβλυνση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορονοϊού διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν τόσο το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» όσο και το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται επί δύο συνεχόμενες ημέρες, ενώ αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που έχουν θεραπευθεί και επιστρέψει στο σπίτι τους. Σύμφωνα με το Τζονς Χόπκινς, το οποίο καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σήμερα σε 72.865, ενώ χθες ήταν 64.647. Την περασμένη Τρίτη οι αποθεραπευθέντες ανέρχονταν σε 28.700, χθες έφθαναν τους 36.081 και σήμερα τους 46.300. Την ίδια ώρα αυξάνεται στους 2300 ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της Covid-19.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt» και το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» αναφέρεται σε «θετική τάση», χρησιμοποιώντας ωστόσο διαφορετικά αριθμητικά στοιχεία. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανερχόταν χθες, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, σε 55.067, από 64.318 την προηγούμενη μέρα. Πρόκειται, όπως τονίζεται, για την πρώτη κάμψη που διαπιστώνεται στην Γερμανία από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τη θετική τάση επιβεβαίωσε πάντως και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να σταθεροποιηθεί πριν μιλήσει κανείς για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Περισσότερη παραγωγή υγειονομικού υλικού και φαρμάκων στη Γερμανία και την Ευρώπη

Η μετατόπιση του κέντρου παραγωγής υγειονομικού υλικού από την Ασία στην Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισαν οι γερμανοί υπουργοί Υγείας Γενς Σπαν και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, η γερμανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί μακροπρόθεσμα ότι θα αγοράσει τα προϊόντα των εταιριών, προκειμένου «να ενισχύσουμε και να αυξήσουμε την παραγωγή στην Γερμανία και στην Ευρώπη». Σήμερα το 90% των προστατευτικών μασκών κατασκευάζεται στην Ασία. «Αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση για τέτοια είδη αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Έκανε μάλιστα λόγο για «πολλά δισεκατομμύρια» μάσκες οι οποίες θα χρειαστούν τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σπαν από την πλευρά του δήλωσε ότι σε μια πρώτη καταγραφή έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους περισσότερες από 100 γερμανικές εταιρίες, οι οποίες θα λάβουν εγγύηση παραγγελιών έως τουλάχιστον το τέλος του 2021. Μεταξύ των κινήτρων που θα δοθούν είναι 30% επενδυτικές επιχορηγήσεις σε εταιρίες υφασμάτων, εάν ασχοληθούν ήδη εντός του τρέχοντος έτους με την κατασκευή των υλικών για μάσκες. Στο υπουργείο Υγείας συστήθηκε ήδη ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας, πρόσθεσε ο κ. Σπαν. Ο κ. Αλτμάιερ ανακοίνωσε ακόμη αλλαγή πολιτικής και σε ό,τι αφορά την φαρμακοβιομηχανία, όπου η εξάρτηση από την Ασία είναι επίσης πολύ υψηλή. Όπως και στους τομείς των μπαταριών και των ημιαγωγών, θα επιδιωχθούν κοινοπραξίες προκειμένου να ενισχυθεί και η έρευνα των φαρμάκων στην Γερμανία και στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός.

CureVac:Πότε ξεκινά κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο

«Τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο» θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η γερμανική φαρμακευτική εταιρία CureVac.Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της εταιρίας, η οποία εργάζεται για το εμβόλιο από τον Ιανουάριο, «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και θέλουμε να ξεκινήσουμε την κλινική έρευνα τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο, με εκατό άτομα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο εβδομάδες αργότερα και, εφόσον είναι θετικά, θα ακολουθήσουν δοκιμές με μερικές χιλιάδες άτομα

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Την ίδια ώρα σε καραντίνα τέθηκαν 1.917 σε όλη τη Ρουμανία, τα οποία παραβίασαν την αυτοαπομόνωση στην οποία είχαν τεθεί, εξαιτίας του κορονοϊού. Διακόσια είκοσι εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19 σε όλη τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (SCG). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανήλθαν σε 5.502 σε όλη τη χώρα. Τα περισσότερα καταγράφονται στην πόλη Σουτσεάβα (1.487) και το Βουκουρέστι (659). Συνολικά 647 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της χώρας θεραπεύθηκαν και πήραν εξιτήρια.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η Ουγγαρία εντόπισε περισσότερα από 100 κρούσματα κορονοϊού σε οίκο ευγηρίας της Βουδαπέστης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η αρχίατρος Σεσίλια Μίλερ. Το γηροκομείο αυτό, το οποίο υπάγεται στο δημοτικό συμβούλιο της Βουδαπέστης, διαθέτει υποδομές για 544 ενοίκους, σύμφωνα με στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στον ιστότοπό του. “Συνεχίζονται οι εξετάσεις”, πρόσθεσε η Μίλερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης. “Θα επισκεφθώ η ίδια τις εγκαταστάσεις επειδή πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιβλέψω τις εντατικές προσπάθειες που γίνονται εκεί από όλους τους μετέχοντες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού σε αυτό το ίδρυμα”, σημείωσε. Η Μίλερ πρόσθεσε ότι ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί από Covid-19 και σε άλλο γηροκομείο της Βουδαπέστης, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων σε αυτό είναι μονοψήφιος.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Για να υποστηρίξει την οικονομία της που πλήττεται, η Πολωνία θα χαλαρώσει μετά το Πάσχα κάποιους από τους περιορισμούς που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα. Η Πολωνία έχει κλείσει τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τους κινηματογράφους, ενώ έχει λάβει κι άλλα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Οικονομολόγοι αναμένουν συρρίκνωση φέτος της οικονομίας της Πολωνίας κατά 3,5%, κάτι που θα πυροδοτήσει μια οξεία αύξηση στην ανεργία από το επίπεδο του 5,5% που είναι σήμερα. “Μετά το Πάσχα θα θέλουμε να ενεργοποιήσουμε λίγο την οικονομία”, σημείωσε ο Κράσκα χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία με εκπρόσωπο του υπουργείου για να διευκρινίσει περαιτέρω. Ως σήμερα 5.341 κρούσματα νέου κορονοϊού και 164 θάνατοι είχαν καταγραφεί στην Πολωνία, χώρα με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΜΕΞΙΚΟ

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στο Μεξικό ενδέχεται να είναι ακόμη και πάνω από 26.000, εκτίμησε χθες Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ.Ο υφυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε πως διαπιστώθηκαν 33 νέοι θάνατοι ασθενών και επιβεβαιώθηκαν 396 νέα κρούσματα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 3.181.

Πέραν όμως των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με διαγνωστικές εξετάσεις, υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα πολλοί φορείς του ιού που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή δεν έχει διαγνωστεί η μόλυνσή τους, είπε.Η πανδημία ενδέχεται να πάρει προσλάβει έκταση ακόμη και «οκτώ φορές μεγαλύτερη» από αυτή που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία, τόνισε ο Λόπες-Γκατέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μιλώντας περί ως ακόμη και 26.500 κρουσμάτων.Παράλληλα οι μεξικανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη πως 60 στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 σε δύο κέντρα υγείας, ένα λίγο έξω από τη Σιουδάδ δε Μέχικο και ένα στην Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ.

ΚΙΝΑ

Άλλοι δύο άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη στην ηπειρωτική Κίνα, όπου επιβεβαιώθηκαν 63 νέα κρούσματα μόλυνσης, τα 61 εκ των οποίων είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στην Κίνα αυξήθηκε έτσι σε 3.335, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας. Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 81.865. Δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ ταξιδιωτών ήταν ο υψηλότερος από την 25η Μαρτίου και ελαφρά αυξημένος από εκείνον της προηγουμένης (59). Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης εντός της κοινότητας έχει μειωθεί θεαματικά από τον Φεβρουάριο, όταν έφθασε στην κορύφωσή του ωθώντας το Πεκίνο να αποκλείσει ολόκληρες πόλεις και να επιβάλλει δρακόντεια μέτρα, οι αρχές επιμένουν πως απαιτείται ακόμη επαγρύπνηση για να αποφευχθεί αναζωπύρωση.

Ο SARS-CoV-2, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στην πόλη Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, είχε προσβάλλει ως χθες βράδυ πάνω από 1,4 εκατ. ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η COVID-19, η ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 86.000 εξ αυτών. Η πανδημία καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κυβερνήσεις σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των προσώπων για να φρενάρουν τη διασπορά. Η βασική ανησυχία των κινεζικών αρχών είναι πλέον ο εντοπισμός ταξιδιωτών που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό και των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, δηλαδή των φορέων του κορονοϊού που παρότι οι ίδιοι δεν παρουσιάζουν κανένα από συμπτώματά του, όπως πυρετό ή βήχα, τον μεταδίδουν.

Το σύνολο των κρουσμάτων που το κινεζικό υπουργείο Υγείας αποκαλεί «εισαγόμενα» έφθασε τα 1.103 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Πρόκειται κυρίως για κινέζους φοιτητές στο εξωτερικό που επαναπατρίστηκαν. Παράλληλα, τα νέα ασυμπτωματικά κρούσματα μειώθηκαν σε 56 από 137 μία ημέρα νωρίτερα, με τους ταξιδιώτες να αριθμούν περίπου τα μισά. Ο περιορισμός των κατοίκων της Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι, ήρθη χθες για τους υγιείς, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πλήρους αποκλεισμού της πόλης.

Αν και στην Ουχάν αναφέρθηκαν μόλις τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, την οποία διαπερνά ο ποταμός Γιανγκτσέ, εντοπίζονται καθημερινά ασυμπτωματικοί φορείς. Η Ουχάν εξάλλου θρηνεί το 75% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ