Τα νεότερα για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο

Στους 81 ανέρχονται οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ακόμη έξι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη κατέληξε ένας 42χρονος στη Θεσσαλονίκη και μια 84χρονη στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Σωτήρη Τσιόδρα το απόγευμα της Δευτέρα, επιβεβαιώθηκαν 20 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει φτάσει 1.755. Την ίδια στιγμή, 90 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 65 έτη. Οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πάρει εξιτήριο συνολικά 269 άτομα. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 26.193 κλινικά δείγματα.

Γιατί νοσούν σοβαρά ακόμη και νέοι άνθρωποι;

Απάντηση στο γιατί ακόμη και νέοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά από τον κορονοϊό, επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Όπως υπενθύμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κανείς δεν έχει ανοσία στον ιό και στην πατρίδα μας, στο σύνολο των κρουσμάτων, το 45% αφορά ηλικίες 40-64 ετών, το 31% ηλικίες 18-39 ετών και μόλις 2,8% στα παιδιά (47 κρούσματα). Ακόμη πιο δύσκολο είναι να εξηγηθούν οι -σπάνιοι- θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες, όπως είπε, και γι’ αυτό εξάλλου οι επιστήμονες ψάχνουν την παθογένεια της νόσου.

Όπως υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της “πόρτας” δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. “Η πόρτα αυτή ουσιαστικά βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα αυτή λίγο πιο ανοικτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός αντίστοιχα να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων”, τόνισε. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μια ουσία που βοηθά τον πνεύμονά μας να συσπάται. Πρόκειται για τον “επιφανειοδραστικό παράγοντα” και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά, ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα, ανέφερε.

Επιπλέον, τόνισε ο κ. Τσιόδρας μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι “σε μερικούς, ευτυχώς λίγους νέους, υγιείς κατά τ’ άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύζει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα”. Τέλος, ανέφερε, ότι ενδεχομένως νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης κι έτσι εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους.

Εγκρίθηκε το πρώτο ρωσικό τεστ ταχείας διάγνωσης κορονοϊού – Αποτέλεσμα σε 40 λεπτά

Διάγνωση κορονοϊού μέσα σε μόλις 40 λεπτά και με ποσοστό επιτυχίας 94% υπόσχεται το πρώτο ρωσικό τεστ ταχείας διάγνωσης, που εγκρίθηκε από τον ρωσικό Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Το τεστ ταχείας διάγνωσης κατοχύρωσε η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία Generium, και το δημιούργησε ο όμιλος εταιρειών «Medico biologitseski soyuz», αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία. Όπως ανακοινώθηκε, το τεστ ταχείας διάγνωσης ήδη διοχετεύεται στις περιφέρειες της Ρωσίας και μέχρι στιγμής έχει σταλεί στις πρώτες 16 περιφέρειες της χώρας, ενώ προβλέπεται ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα το έχουν προμηθευθεί το 90% των περιφερειών. Στους σχεδιασμούς της εταιρείας είναι προσεχώς να παράγει έως 500.000 τεστ ταχείας διάγνωσης κάθε εβδομάδα.

ΠΟΥ: Οι μάσκες από μόνες τους δεν είναι “θαυματουργή λύση”

Οι μάσκες μόνες τους δεν είναι “θαυματουργή λύση” ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού και η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

“Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid19”, δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.

ΚΙΝΑ

Ουδείς νέος θάνατος αναφέρθηκε εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τρεις μήνες μετά τον πρώτο θάνατο που καταγραφόταν στη χώρα εξαιτίας της ασθένειας COVID-19. Ο ασιατικός γίγαντας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο την 11η Ιανουαρίου. Έκτοτε, 3.331 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο ιός, στην ηπειρωτική Κίνα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στην εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Φροντίδας και ζήτησε από τον Ντομινίκ Ράαμπ να εκτελεί χρέη του, καθώς τα συμπτώματα του κορονοϊού επιμένουν και είναι ιδιαίτερα έντονα.

Μέχρι στιγμής του έχουν χορηγηθεί τέσσερα λίτρα οξυγόνου, τη στιγμή που κατά μέσο όρο σε ασθενείς με COVID 19 χορηγούνται περίπου 15 λίτρα οξυγόνου. Σύμφωνα με όσα είπε γιατρός στους Times, είχε τις αισθήσεις του και δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στην Covid-19 στις 27 Μαρτίου και αρνήθηκε να σταματήσει την εργασία του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με τη Daily Mail η κατάστασης της υγείας του Βρετανού Πρωθυπουργού επιδεινώθηκε μέσα σε δύο ώρες, άρχισε να εμφανίζει αναπνευστικά προβλήματα και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς οι γιατροί φοβήθηκαν ότι μπορεί να χρειαστεί να διασωληνωθεί.

Τη δέκατη ημέρα της απομόνωσης του στην πρωθυπουργική κατοικία και κατά τη διάρκεια της 45λεπτης σύσκεψης με υπουργούς, μεταξύ των οποίων οι Μάικλ Γκόουβ, Ρίσι Σουνάκ και Ματ Χάνκοκ, πηγές περιέγραψαν τον Μπόρις Τζόνσον ως χλωμό και κουρασμένο, ενώ κάποιοι διαπίστωσαν προβλήματα στην αναπνοή του όσο μιλούσε. Όπως αναφέρεται στο βρετανικό δημοσίευμα άτομα από το κοντινό περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον ανέφεραν ότι ήταν αποφασισμένος να μιμηθεί τον πολιτικό του ήρωα, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, και δεν ήθελε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. “Μην υποτιμάτε την ‘μάτσο’ φύση του πολιτικού κατεστημένου του Westminster. Ο Μπόρις δεν θα ήθελε να φανεί αδύναμος”, ανέφερε μία πηγή.

Σε απομόνωση βρίσκεται και ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, καθώς ένα από τα μέλη της οικογενείας του εμφάνισε συμπτώματα της COVID-19, σύμφωνα με δημοσιογράφο του ITV.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς, κατέγραψαν επιπλέον 1.150 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας. Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο) και θρηνεί 10.783 θύματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, που ανανεώνεται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που μετράει, μακράν, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 αυξάνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες κατά 1.000 και πλέον νεκρούς κάθε εικοσιτετράωρο και πλησιάζει σταδιακά τους δύο χειρότερους απολογισμούς παγκοσμίως, αυτούς στην Ιταλία (16.523 νεκροί) και στην Ισπανία (13.005).

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 132.547. Οι νεκροί έφτασαν τους 16.523 Παράλληλα, 22.837 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Την Κυριακή το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 128.948 και είχαν χάσει την ζωή τους 15.887 άνθρωποι ενώ 21.815 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 636 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.599 νέα κρούσματα. 1.022 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.898 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.976 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 60.313 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 51.535 και οι νεκροί 9.202 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.556 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.108. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.588, με 662 νεκρούς. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να περιορίζεται αισθητά (717 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με την Κυριακή), αλλά έχασαν την ζωή τους 111 περισσότεροι άνθρωποι από ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Τόσο οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όσο και στα νοσοκομεία γενικότερα, παρουσιάζουν μείωση. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, πάντως, ότι οι Ιταλοί πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, διότι ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας δεν έχει ξεπεραστεί.

Έρευνα για πιθανή απόκρυψη περιστατικών σε γηροκομείο

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε την διεξαγωγή έρευνας στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας της Ιταλίας, το Pio Albergo Trivulzio του Μιλάνου καθώς, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει η υποψία ότι η διεύθυνση αυτού του οίκου ευγηρίας μπορεί να απέκρυψε πάνω από 100 θανάτους από την Covid-19.

Πρόκειται για πάνω από 70 θανάτους τον Μάρτιο και τουλάχιστο άλλους 30 τον Απρίλιο, οι οποίοι, επισήμως, οφείλονται σε πνευμονία. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, υπάρχει η υποψία ότι δεν δόθηκαν προστατευτικές μάσκες στο προσωπικό και δεν πληροφορήθηκαν για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας οι οικογένειες των ηλικιωμένων.

«Τα φέρετρα φέρονται να τοποθετήθηκαν και στην εσωτερική εκκλησία του οίκου ευγηρίας», γράφει ο Τύπος. Η διεύθυνση του Pio Albergo Trivulzio απορρίπτει κάθε κατηγορία και δηλώνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με το υπουργείο υγείας και και με την δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται, όμως, για μεμονωμένο περιστατικό. Σε πολλούς οίκους ευγηρίας, σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν εκατοντάδες θάνατοι ηλικιωμένων από τον νέο κορονοϊό. Επιβλήθηκε υποχρεωτική καραντίνα και το σύνολο των υπερηλίκων δεν μπορεί ακόμη να βγει από τα κτήρια και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Αυξήθηκε ξανά έπειτα από πέντε συνεχείς ημέρες μείωσης ο αριθμός των νέων θανάτων από κορονοϊό στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, καταγράφηκαν 743 θάνατοι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε στους 13.798.

Για την σύγκριση, το προηγούμενο 24ωρο, ο αριθμός των νέων θανάτων της επιδημίας ήταν 637. Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού κατά το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 5.478. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας στην Ισπανία ανέρχονται σε 140.510.

ΓΑΛΛΙΑ

Η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 8.911 ανθρώπους από τις αρχές Μαρτίου στη Γαλλία, εκ των οποίων 833 το τελευταία 24ωρο, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν. Εκ των νέων θανάτων, οι 605 ασθενείς κατέληξαν σε νοσοκομεία, οι υπόλοιποι σε οίκους ευγηρίας ή κέντρα φροντίδας, διευκρίνισε ο υπουργός. Σχετικά με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στα νοσοκομεία ανήλθε σε 74.390 από 70.478 την Κυριακή. Στα γηροκομεία, τα επιβεβαιωμένα ή τα πιθανά κρούσματα ανέρχονται σε 23.620 τη Δευτέρα από 22.361 την Κυριακή.Το σύνολο των κρουσμάτων (σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας) αυξήθηκε σε 98.010 από 92.839.

Ο αριθμός των ασθενών που εισήχθη σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ο μικρότερος από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων καραντίνας, τη 17η Μαρτίου, με 94 επιπλέον ασθενείς, όμως «βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημικής ανόδου», υπογράμμισε ο Βεράν. Ο Βεράν ανακοίνωσε, επίσης, την έναρξη μιας «τεράστιας επιχείρησης ανίχνευσης» του κορονοϊού στα γηροκομεία και άλλα κέντρα φροντίδας, που έχουν πληγεί σφόδρα καταγράφοντας τουλάχιστον 2.417 θανάτους από την αρχή της επιδημίας. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας κάλεσε τους Γάλλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα καραντίνας, των οποίων έκρινε πως «ο αντίκτυπος… είναι ορατός στις περιοχές όπου ο ιός είχε μεγάλη διασπορά».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία ενώ άλλοι 173 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια τις προηγούμενες 24 ώρες. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 1.607 στη χώρα, όπως καταγράφουν τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και αναρτά σε ειδικό ιστότοπο το Robert Koch-Institut, που ειδικεύεται στις μεταδοτικές ασθένειες.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 3.834 το προηγούμενο 24ωρο και ανέρχονται σήμερα σε 99.225. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων αυξήθηκε, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των προηγούμενων τεσσάρων συναπτών ημερών. Και οι δύο αριθμοί είναι αισθητά υψηλότεροι από εκείνους που κατέγραφε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ χθες Δευτέρα (92 θάνατοι, 3.677 κρούσματα μόλυνσης).

Είναι υπερβολικά νωρίς για να μιλήσουμε για μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην Γερμανία, δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch. «Πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να δούμε εάν τα στοιχεία διαμορφώνουν μία τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βίλερ.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Άλλοι 75 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φαχρετίν Κοτζά που ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 21.400 τεστ εκ των οποίων τα 3.148 ήταν θετικά. Από την αρχή της κρίσης του Covid-19 στην Τουρκία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 649, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 30.217. Στην εντατική βρίσκονται 1.415 εκ των οποίων οι 966 είναι διασωληνωμένοι. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι μέχρι τη Δευτέρα έγιναν 202.845 τεστ για τον Covid-19.

Όμως, τίποτα δεν έχει τελειώσει και «η πίεση είναι ισχυρότερη, τεράστια στα νοσοκομεία και γι αυτόν τον λόγο, επαναλαμβάνω ότι η καραντίνα πρέπει να συνεχιστεί (…). Είναι στιγμή να μείνουμε στα σπίτια μας και να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια απομόνωσης», επέμεινε.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Συνολικά 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης αυτής, ο Ριμπάου Εστέβες, συμβάν που είναι το χειρότερο του είδους στη χώρα της Ιβηρικής αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας εκεί.

Ο Εστέβες αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA ότι άλλοι 77 τρόφιμοι και 22 μέλη του προσωπικού του γηροκομείου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας ότι λήφθηκαν προληπτικά μέτρα, ιδίως η μεταφορά των φορέων του SARS-CoV-2 σε χώρο απομόνωσης.

Ο Εστέβες επέρριψε ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πόλη του δεν έχει λάβει αναλώσιμα, ούτε διαγνωστικά τεστ, από τις υγειονομικές αρχές. Ο δήμαρχος επέμεινε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν εξετάσεις σε άλλα γηροκομεία στην Αβάιρου.

«Το νοσοκομείο μας δεν έχει τίποτα», κατήγγειλε ο Εστέβες σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTP.

Η Πορτογαλία κατέγραφε ως χθες Δευτέρα 11.739 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και θρηνούσε 311 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19. Δεκάδες γηροκομεία στην Πορτογαλία έχουν καταγράψει κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού και θανάτους, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΜΕΞΙΚΟ

Οι αρχές του Μεξικού κατέγραψαν 31 νέους θανάτους ασθενών και τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ τόνισε πως θα χρειαστεί να γίνουν εσπευσμένα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Οι μεξικανικές αρχές κατέγραψαν 296 νέα κρούσματα μόλυνσης, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ασθενών στη χώρα σε 2.439. Ο αριθμός των νεκρών που θρηνεί το Μεξικό εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε στους 125, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Το δέκατο έκτο θύμα του κορονοϊού ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της Κροατίας. Πρόκειται για μεσήλικα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, Βίλι Μπέρος. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κροατία ανήλθε σε 1.222 και «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι υπό έλεγχο», σημείωσε ο κ. Μπέρος.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κήρυξε σήμερα κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα ενώ παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, για το οποίο είπε ότι είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο Άμπε ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πρωτεύουσα Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες –που αντιστοιχούν περίπου στο 44% του πληθυσμού της Ιαπωνίας— για μια περίοδο περίπου ενός μήνα, έως τις 6 Μαΐου. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να ζητήσουν από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και από επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους. «Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι κρίναμε ότι η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα θα είχε τεράστιο αντίκτυπο σε ζωές και στην οικονομία» δήλωσε νωρίτερα ο Άμπε στο κοινοβούλιο.

Το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 108,2 τρισεκ. γεν (993 δισεκ. δολαρίων) – ίσης με το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ—για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από την πανδημία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό ξεπερνά το 11% του αμερικανικού ΑΕΠ του πακέτου μέτρων που παρουσίασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το 5% του ΑΕΠ του γερμανικού πακέτου. Ο Άμπε είπε επίσης ότι οι άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 39,5 τρισ. γεν, ή 7% της οικονομίας, υπερδιπλάσιο του ποσού που δαπάνησε η Ιαπωνία ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Η Ιαπωνία δεν έχει βιώσει τόσο μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού όπως έχει καταγραφεί σε άλλα παγκόσμια hot spots, αλλά η πρόσφατη, σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο, την Οσάκα και άλλες περιοχές οδήγησε σε αυξανόμενα αιτήματα προς τον Άμπε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 1.200 την περασμένη εβδομάδα, με πάνω από 80 νέα περιστατικά να καταγράφονται σήμερα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος στη χώρα. Πανεθνικά, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.000 με 93 θανάτους έως χθες.

Ο Άμπε τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα επιβληθεί επίσημα καραντίνα όπως σε άλλες χώρες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει την εξουσία τους κυβερνήτες των περιφερειών να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους και στις επιχειρήσεις να κλείσουν. Καθώς δεν προβλέπονται πρόστιμα για τις περισσότερες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις σχετικές εκκλήσεις των αρχών, η τήρηση των μέτρων εξαρτάται κυρίως από την πίεση στον κοινωνικό περίγυρο και τον σεβασμό προς τις αρχές.

ΡΩΣΙΑ

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν στη Ρωσία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 το τελευταίο 24ωρο και ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 7.497, ανακοίνωσε το κέντρο της Ρωσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Covid-19. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.154, διευκρίνισε το κέντρο αυτό. Επίσης ο αριθμός των θανάτων λόγω του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 11 σε 58, σύμφωνα με το ίδιο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Θετικά στον κορονοϊό είναι δέκα νεογνά στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου της Τιμισοάρα, στη Ρουμανία. Οι μητέρες των δέκα νεογνών υπεβλήθησαν σε εξετάσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, όπως ανακοίνωσαν η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (SCG) και το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρουμανίας. Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Νέλου Τατάρου έδωσε εντολή στην Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας της Τιμισοάρα να αρχίσει επιδημιολογική έρευνα και να θέσει σε κατ’ οίκον απομόνωση τις υπόλοιπες μητέρες και τα νεογέννητα που έχουν πάρει εξιτήριο από τη μαιευτική κλινική. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, θα υποβληθούν σε επιπλέον εξετάσεις, διότι ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού.

Η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 182 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του COVID-19 στη Ρουμανία και ότι το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Σουτσεάβα, θα τεθεί σε καραντίνα.

Η Σουτσεάβα, πόλη των 100.000 κατοίκων, τέθηκε σε καραντίνα την περασμένη εβδομάδα, διότι σ’ αυτήν καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στη Ρουμανία. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών εντός της πόλης και αστυνομικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του στρατού, πραγματοποιούν ελέγχους για την αυστηρή εφαρμογή του μέτρου. Όσοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και σε νοσοκομεία εξαιρούνται από το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία για υπηκόους τρίτων χωρών και για τα άτομα που φθάνουν στη Βουλγαρία από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών και για τα άτομα που φθάνουν στη Βουλγαρία από τα ακόλουθα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Ισλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ελβετία. Υπάρχει ένας κατάλογος εξαιρέσεων από την απαγόρευση, που αφορά -μεταξύ άλλων- σε Βούλγαρους υπηκόους και τις οικογένειές τους, διπλωμάτες και γιατρούς.

Η διέλευση μέσω της Βουλγαρίας επιτρέπεται, υπό ορισμένους όρους, για υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν μακροπρόθεσμα στην Ε.Ε. και υπηκόους του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Τουρκίας που επιστρέφουν στη χώρα διαμονής τους.

Όλοι όσοι εισέρχονται στη Βουλγαρία υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών. Οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών που φθάνουν από χώρα με καταχωρημένες περιπτώσεις κορονοϊού μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, επιτρέπεται όμως να εγκαταλείψουν τη Βουλγαρία πριν από το τέλος της καραντίνας για να πραγματοποιήσουν ή να ολοκληρώσουν μια διεθνή μεταφορά εμπορευμάτων. Για τους αλλοδαπούς οδηγούς ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, ανάλογα με την εθνικότητα και τη χώρα καταγωγής τους.

ΙΝΔΙΑ

Η Ινδία θα επιτρέψει κάποιες εξαγωγές του φαρμάκου κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη, ανακοίνωσε σήμερα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν αιτήματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Νέο Δελχί να αποδεσμεύσει αποθέματα του φαρμάκου αυτού, το οποίο θεωρείται πιθανή θεραπεία για την Covid-19.

Η ινδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι σταματάει τις εξαγωγές υδροξυχλωροκίνης, όπως και παρακεταμόλης, λέγοντας ότι οφείλει να ανταποκριθεί στην εσωτερική ζήτηση στην Ινδία. Ωστόσο ο Τραμπ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι το Σαββατοκύριακο ζητώντας προμήθειες και αργότερα υπαινίχθηκε ότι η Ινδία μπορεί να αντιμετωπίσει αντίποινα για την απόφασή της αυτή.

“Αποφασίστηκε ότι η Ινδία θα δώσει άδεια για χορήγηση παρακεταμόλης και HCQ (υδροξυχλωροκίνης) σε κατάλληλες ποσότητες σε όλες τις γειτονικές μας χώρες που εξαρτώνται από τις δυνατότητές μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ανουράγκ Σριβαστάβα.

“Επίσης θα προμηθεύσουμε με αυτά τα βασικά φάρμακα ορισμένα έθνη που έχουν πληγεί ιδιαίτερα άσχημα από την πανδημία”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα το πρωί ότι ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε σε 114 έπειτα από 3 νέους θανάτους και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 4.421 μετά την καταγραφή 140 νέων κρουσμάτων από χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής 325 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού παρουσίασαν βελτίωση. Σήμερα είναι η 14η ημέρα καραντίνας που έχει επιβληθεί για συνολικά 21 ημέρες στη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Συνολικά 38 νέα κρούσματα κορονοϊού και ο θάνατος ενός 54χρονου που είχε προσβληθεί από την Covid-19 καταγράφηκαν σήμερα στην Ταϊλάνδη, δήλωσε εκπρόσωπος κυβερνητικής υπηρεσίας. Εκτός από 16 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κάποιοι που εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό, υπάρχουν 17 ασθενείς που συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα και 5 άνθρωποι που διεγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, αλλά διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η πηγή μετάδοσης της νόσου σε αυτούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Διαχείρισης της Κρίσης με την Covid-19 Ταουισίν Βισανουγιοτίν. Από τον Ιανουάριο που ξέσπασε η νόσος στη χώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που έχει καταγράψει η Ταϊλάνδη ανέρχεται σε 2.258 και των θανάτων σε 27. Συνολικά 824 άνθρωποι έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στα σπίτια τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ