• Τακτικές “Άγριας Δύσης” για τις μάσκες εν μέσω της πανδημίας - Ποιες χώρες πληρώνουν... όσα όσα

  12:24 πμ, Τρίτη 07 Απρ 2020 12:24 πμ, Τρίτη 07 Απρ 2020

  Ένας άτυπος “πόλεμος” μεταξύ κρατών για την προμήθεια προστατευτικών μασκών, βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Πολλές χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, διαμαρτύρονται για πλειοδοσία ή ακόμη και για μπλοκάρισμα φορτίων, τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν σε αγοραστές που είχαν ήδη υπογράψει σχετικές συμφωνίες. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Γαλλίας και της Γερμανίας, υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές πληρώνουν πολλά περισσότερα χρήματα από την τιμή της αγοράς για ιατρικού επιπέδου μάσκες και σε μερικές περιπτώσεις κερδίζουν συμβόλαια πλειοδοτώντας ακόμη και ενώ ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πιστέψει πως έχουν κλείσει τη συμφωνία.

  Παρόμοιο επεισόδιο καταγγέλλει και ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας. Ο Λουίς Ενρίκε Μαντέτα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Κίνα ακύρωσε παραγγελίες για εξοπλισμούς που είχε κάνει η Βραζιλία, όταν η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε περισσότερα από 20 φορτηγά αεροπλάνα στη χώρα για να αγοράσει τα ίδια προϊόντα. "Πολλές από τις αγορές μας, τις οποίες περιμέναμε να ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε να εφοδιάσουμε, απορρίφθηκαν", είχε δηλώσει ο υπουργός σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη. Την Πέμπτη, ο Μαντέτα δήλωσε πως η Βραζιλία κατάφερε τελικά να παραγγείλει εξοπλισμό ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και θα παραδοθεί σε 30 ημέρες.

  Αξιωματούχος στο CDU-CSU της Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε στο Reuters πως "τα χρήματα δεν έχουν σημασία γι' αυτούς. Πληρώνουν όσο-όσο επειδή είναι απελπισμένοι", ενώ γερμανική πηγή σημείωσε πως "Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε κίνηση και έχουν μαζί τους πολλά χρήματα".

  Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική κυβέρνηση συνιστά τώρα στους Αμερικανούς, αν θέλουν, να καλύπτουν το πρόσωπό τους με ύφασμα για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, όμως η οδηγία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δεν συνιστά να φοράει ο κόσμος μάσκες ιατρικού επιπέδου. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι υπογράφει εντολή να σταματήσει η εξαγωγή μασκών N95, που παρέχουν ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα και άλλου αμερικανικού ιατρικού εξοπλισμού.

  Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε πως η διακοπή της ροής εξοπλισμών μέσω των συνόρων θα ήταν ένα "λάθος" που θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ, επισημαίνοντας πως επαγγελματίες της υγείας του Καναδά πηγαίνουν καθημερινά για δουλειά στο Ντιτρόιτ.

  Μυστήριο με τις μάσκες που είχε παραγγείλει η Γερμανία

  Σε μια άλλη περίπτωση, μια παραγγελία για 200.000 μάσκες, που προορίζονταν για τη Γερμανία, διοχετεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ο "υπουργός" Εσωτερικών της πόλης του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ, ο οποίος έκανε λόγο για μια "πράξη σύγχρονης πειρατείας".

  Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Γκάιζελ ανέφερε πως το φορτίο "κατασχέθηκε" στην Μπανγκόκ και δήλωσε: "Ακόμη και σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι Άγριας Δύσης". Ωστόσο το Σάββατο το γραφείο του έκανε πίσω λέγοντας ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να αποσαφηνίσει πώς οι μάσκες, οι οποίες είχαν παραγγελθεί από γερμανική εταιρεία χονδρικής, και όχι από τον αμερικανό κατασκευαστή 3M, δεν κατέληξαν στη χώρα για την οποία προορίζονταν. Εκπρόσωπος της 3M δήλωσε στο Reuters πως δεν έχει στοιχεία ότι προϊόντα της κατασχέθηκαν. Ερωτηθείς γι' αυτές τις 200.000 μάσκες, ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως "δεν υπήρξαν πράξεις πειρατείας".

  Στο μεταξύ, πληροφορίες που επικαλείται η BILD αναφέρουν πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται σήμερα να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν έχει λάβει μέτρα προκειμένου να ανακατευθύνει φορτία με μάσκες της εταιρίας 3M προς τις ΗΠΑ και δεν είχε γνώση καμίας τέτοιας παραγγελίας». Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους στο εσωτερικό της χώρας, ενώ δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στις κατηγορίες που εκτόξευσαν την Παρασκευή ο Δήμαρχος και ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, οι οποίοι έκαναν λόγο για «απάνθρωπη πράξη» και για «σύγχρονη πειρατεία».

  Σε νέα ανακοίνωσή της, η Γερουσία του Βερολίνου διευκρινίζει ότι η παραγγελία δεν είχε γίνει τελικά στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία 3Μ στην Κίνα, αλλά σε κάποια γερμανική εταιρία λιανικής πώλησης και ότι τώρα ερευνάται σε ποιο σημείο εξαφανίστηκε το φορτίο, το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ.

  Πάνω από την τιμή της αγοράς

  Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στην 3M να σταματήσει όλες τις αποστολές στην Καναδά και τη Λατινική Αμερική αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η 3M έκανε λόγο για "σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις".

  Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως αμερικανικές εταιρίες και η κυβέρνηση πληρώνουν πάνω από την τιμή της αγοράς για πολλούς από τους εξοπλισμούς που αγοράζουν στο εξωτερικό. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν "μέχρι να έχουμε υπερβολικά πολλά" και μπορεί να εξακολουθήσουν να αναζητούν προστατευτικό εξοπλισμό στο εξωτερικό μέχρι τον Αύγουστο. "Πήραμε όσον περισσότερο εξοπλισμό μπορούσαμε", δήλωσε ο Αξιωματούχος.

  Μετρητά στο χέρι

  Μια δεύτερη γερμανική πηγή που απασχολούνταν από εταιρεία που τώρα βοηθάει την κυβέρνηση της Μέρκελ να παραγγείλει μάσκες, δήλωσε πως η κρίσιμη καμπή ήταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το συνέδεσε με την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην αγορά. Τα συμβόλαια δεν είναι πλέον εγγυημένο ότι θα εκπληρωθούν, δήλωσε η πηγή προσθέτοντας: "Η ζήτηση είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά".

  Στη Γαλλία, τρεις περιφερειάρχες σκιαγράφησαν μια παρόμοια εικόνα. Ο Ζαν Ροτνέ δήλωσε πως διεξάγει διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσει πως παραγγελίες για μάσκες θα φθάσουν στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, όπου πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία, πριν επεκταθεί δυτικά προς το Παρίσι. Ο ίδιος δήλωσε πως φορτία αλλάζουν χέρια την τελευταία στιγμή. "Στις πίστες αεροδρομίων, οι Αμερικανοί βγάζουν τα μετρητά τους και πληρώνουν τριπλάσια ή τετραπλάσια απ' αυτά που έχουμε προσφέρει", δήλωσε ο Ροτνέ στον ραδιοσταθμό RTL France. Η ομόλογος του Ροτνέ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η Βαλερί Πεκρές, δήλωσε πως ηττήθηκε σε μια παραγγελία από μια χώρα με βαθιές τσέπες, αν και δεν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Βρήκαμε προμήθειες πριν από λίγες ημέρες, όμως δεν καταφέραμε να τις αγοράσουμε επειδή άλλοι πλειοδότησαν", δήλωσε η Πεκρές την Παρασκευή στον ραδιοσταθμό Franceinfo. "Ήταν έτοιμοι να πληρώσουν τρεις φορές την τιμή της αγοράς".

  Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει τις πληροφορίες. Ωστόσο ένας αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες ότι μπορεί να αναληφθεί δράση. "Είναι οι δυνάμεις της αγοράς", λέει ο αξιωματούχος αυτός. "Αυτός που πληρώνει περισσότερα παίρνει το έπαθλο".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα