Τα γαλλικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του Τσίπρα στο Παρίσι

Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη  του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι περιλαμβάνουν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνάντηση αντιπροσώπων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας και ενόψει της σημερινής συνάντησης των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στην οποία έχει προσκληθεί ο κ. Τσίπρας, από τον Γάλλο Πρόεδρο.

Με τίτλο: “Αλέξης Τσίπρας και Pierre Laurent υψώνουν τους τόνους” η “Le Figaro”, αναφέρει ότι την παραμονή της συνάντησης των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας έκαναν έκκληση για μια πιο γενναιόδωρη ευρωπαϊκή πολιτική φιλοξενίας των προσφύγων. Εστιάζει στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και στην επισήμανση του ότι η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες της στην ανθρώπινη δυστυχία, αλλά τις διατηρεί ανοιχτές στη λιτότητα.

Το “France Info”, με τίτλο “Ο Τσίπρας αποκηρύσσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ευρώπης” παραθέτει τη δήλωση του Πρωθυπουργού πως «όταν αφορά στην οικονομία, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία των χωρών δεν υφίσταται», ταυτόχρονα με την επισήμανση του ότι πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τη Ευρώπη και τις πολιτικές της, παρά να την πολεμήσουμε. Αναφέρεται επίσης στην κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο El Khomri για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών της Γαλλίας, την παραμονή της συνάντησης των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η “Europe1” αναφέρει : “Λίγο πριν από τη συνάντηση στο Elysée, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο El Khomri”. «Από τη μία πλευρά, μπροστά από τις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την κριτική του προς τη Γαλλία, ακόμη και ως προς την αναφορά του ονόματος του F. Hollande, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ο στενότερος σύμμαχός του στην Ευρώπη. Του έστρωσε το κόκκινο χαλί όταν ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφτηκε την Αθήνα, ενώ ο ίδιος αναμένεται ως παρατηρητής στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι. Αλλά σε μικρότερες συναντήσεις δεν διστάζει να στηρίξει όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τα εργασιακά, όσους αυτό το Σάββατο θα βρίσκονται στους δρόμους στο πλαίσιο μεγάλης συνδικαλιστικής κινητοποίησης.» 

Επισημαίνει ακόμα ότι  «Το άλλο ζήτημα που διαφοροποιείται ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τον Τσίπρα είναι η διαχείριση του προσφυγικού και η φιλοξενία των προσφύγων. “Η αλληλεγγύη βρίσκεται στα χαρτιά, όταν κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους τη στιγμή που άλλες οφείλουν να βρουν λύσεις στη θέση τους. Αν κάποιοι δεν θέλουν καθόλου τους πρόσφυγες, και αρνούνται να φανούν αλληλέγγυοι, τότε πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους”. Επισήμως, το τελευταίο δεν αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί ως παρατηρητής, βεβαίως υιοθετώντας και μια κριτική στάση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τα tweets του Τσίπρα από το Παρίσι 

Τι θα πει ο Τσίπρας στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.