Συρία εναντίον τρομοκρατών

Το συριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις “επιχειρήσεις” εναντίον “τρομοκρατικών ομάδων” στη Χομς μέχρις ότου αποκατασταθούν “η ασφάλεια και η τάξη”, μετέδωσε σήμερα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

“Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών ομάδων θα συνεχιστούν μέχρις ότου αποκατασταθούν η ασφάλεια και η τάξη σε όλες τις συνοικίες της πόλης Χομς και στην ομώνυμη επαρχία και μέχρις ότου ηττηθεί κάθε ένοπλος, ο οποίος τρομοκρατεί τους πολίτες και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους”, τόνισε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, “οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες διέπραξαν τις τελευταίες εβδομάδες άγρια εγκλήματα που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους”.

Το υπουργείο τόνισε εξάλλου ότι συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες το πρωί ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε “τρομοκρατικές ομάδες” σε συνοικίες της Χομς, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίσθηκαν έντεκα.

Συριακές δυνάμεις βομβαρδίζουν σήμερα πολλές περιοχές της πόλης Χομς, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει στη Δαμασκό ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.

Ο Λαβρόφ αναμένεται να ζητήσει από το σύρο πρόρδρο να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να δώσει ένα τέλος στην εξέγερση που άρχισε στα μέσα Μαρτίου.

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης στη Βηρυτό δήλωσαν ότι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της περιοχής Ζαμπαντάνι, στα περίχωρα της Δαμασκού και τόνισαν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις συνοικίες Μπάμπα Αμρ και αλ-Χαλιντίγε της Χομς.

Σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, πάνω από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους 19 παιδιά σκοτώθηκαν στην επαρχία Χομς χθες.

Τα κρατικά ΜΜΕ κατηγόρησαν για τους βομβαρδισμούς “τρομοκρατικές ομάδες”. Εξάλλου, το Ιράν αρνήθηκε σήμερα ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στη Συρία και απέρριψε τις κατηγορίες των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι “συνεργοί στις σφαγές” του πληθυσμού από το συριακό καθεστώς.

“Δεν έχουμε καμία απολύτως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

“Αντίθετα, η Τεχεράνη πιστεύει ότι η παρέμβαση άλλων χωρών απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Συρία”, τόνισε ο ιρανός εκπρόσωπος.

Ο Μεχμανπαράστ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βέτο που άσκησαν το Σάββατο η Ρωσία και η Κίνα στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

“Ο στόχος ορισμένων χωρών απέτυχε χάρη στην υπευθυνότητα της Ρωσίας και της Κίνας. Οι χώρες αυτές (δυτικές και αραβικές) προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για πολιτική και στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με σκοπό να καταστρέψουν το μέτωπο αντίστασης (απέναντι στο Ισραήλ) και να εγγυηθούν την ασφάλεια του σιωνιστικού καθεστώτος”, τόνισε.

“Ο καλύτερος τρόπος (να τερματιστεί η κρίση) είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Συρία και να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα διαλόγου”, υπογράμμισε ο ιρανός εκπρόσωπος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ