Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία βάζουν «φρένο» στο μεταναστευτικό

Εμπόδια στη συμφωνία για το μεταναστευτικό φαίνεται πως βάζουν Ουγγαρία και Πολωνία οι οποίες επιχειρούν να θέσουν τους δικούς τους όρους, σε μια κίνηση που δεν αποτελεί έκπληξη.

Σύμφωνα με το Politico, η Πολωνία προσπαθεί να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα λαμβάνουν μόνο ομόφωνα αποφάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική. Αυτό εξ ορισμού θα ακύρωνε την πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία πέρασε μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας, όπως γράφει ο Jacopo Barigazzi.

Η πρόταση κατατέθηκε σε σημείωμα μίας παραγράφου. Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχο, η κίνηση της Πολωνίας ήταν αναμενόμενη, και κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, να καταθέτει την ιδέα του. Η ίδια πηγή λέει ότι ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.

Στο πλευρό της Πολωνίας βρέθηκε η Ουγγαρία, η οποία έχει και αυτή αντιταχθεί σθεναρά στη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Αξιωματούχος από την άλλη έκανε γνωστό ότι δεν έχει διευθετηθεί το θέμα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τους ηγέτες να θέσουν το μεταναστευτικό στη διάταξη της επόμενης Συνόδου, τον Οκτώβριο

Στην συνέχεια ήρθε το χτύπημα από το πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που μπλόκαρε την προσπάθεια οριστικοποίησης των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες.

Η Πολωνία υποστηρίζει τη θέση της Ουγγαρίας ανέφερε αξιωματούχος. Η κίνηση αυτή είναι μια έμμεση προσπάθεια να ακυρωθεί η πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία θα μετεγκαθιστούσε μετανάστες σε όλη την Γηραιά Ήπειρο. Η συγκεκριμένη συμφωνία πέρασε με την υποστήριξη της πλειοψηφίας.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στη δήλωση για τη μετανάστευση, εκτός εάν συμπεριληφθεί και η θέση της Πολωνίας περί «συναίνεσης». Η πολωνική πρόταση θα απαιτούσε επίσης ότι κάθε χώρα θα μπορούσε να αποφασίσει ποιους μετανάστες «δέχεται στο έδαφός της».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σύμφωνα με αξιωματούχο χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολωνική πρόταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ