Συνοδος Κορυφής: Με ειδική πλειοψηφία η απόφαση για υποχρεωτικές ποσοστώσεις αποδοχής μεταναστών

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με ειδική πλειοψηφία (Qualified Majority Vote – QMV) αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση των 28 της ΕΕ, τον Ιούνιο του 2018 σε ό,τι αφορά την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων αποδοχής μεταναστών στα Κράτη Μέλη, αν μέχρι τότε δεν έχει προκύψει ομοφωνία, αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια της καταληκτικής δημοσιογραφικής διάσκεψης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ.Τουσκ.

Συγκεκριμένα οι δύο Πρόεδροι εξήγησαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες, πως πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (δηλαδή κυβερνήσεις Κρατών Μελών) επιθυμούν τη συγκεκριμένη προσέγγιση και διευκρινίζοντας πως ούτε ο ένας, ούτε ό άλλος είναι “οπαδοί” της συγκεκριμένης μεθόδου, αν δεν υπάρξει άλλη λύση, θα γίνει αυτό αυτό που επιθυμούν τα Κράτη Μέλη.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ μάλιστα τόνισε πως το QMV είναι μέθοδος που προβλέπεται στη Συνθήκη και ως τέτοια μπορεί και να χρησιμοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπεραμύνθηκε των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικές (παρέθεσε στοιχεία πως το 93% των δικαιούχων έχουν μετεγκατασταθεί) και εξήγησε ότι “το πρόβλημα δεν είναι η υποχρεωτικότητα, αλλά η ίδια η μετεγκατάσταση” , προτρέποντας του 28 να αποκαταστήσουν την ενότητα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ υπεραμύνθηκε της επιστολής του, εξηγώντας ότι “δεν θα είναι ο Πρόεδρος που εκφράζει μόνο τις ισχυρότερες ομάδες κρατών”, αλλά “ο Πρόεδρος που θα κάνει μια δίκαιη και τίμια αποτύπωση της πραγματικότητας”. Σημείωσε πως επιμένει στην ανάλυσή του για το ποια είναι η κατάσταση και ποια τα “αισθήματα των Κ-Μ έναντι των υποχρεωτικών ποσοστώσεων” και εξήγησε ότι “δεν είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος έκφρασης της αλληλεγγύης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ “δικαιολόγησε” στον Πρόεδρο του Συμβουλίου τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι “οι Επίτροποι όταν είναι θυμωμένοι καμία φορά άλλο θέλουν να πουν, άλλο σκέφτονται και άλλο λένε”, με τον Τουσκ να συμφωνεί πως “δεν πρέπει να είναι και πολύ εύκολο να είσαι Επίτροπος στην Κομισιόν”. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου ότι “τον γνωρίζω από τότε που και οι δύο ήμασταν πρωθυπουργοί” και τόνισε ότι “σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντιευρωπαίος”.

Και οι δυο εξήγησαν ότι από τώρα και μέχρι τον Μάιο που θα γίνει η επόμενη εκτίμηση της κατάστασης, οι δύο τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την ενότητα στα Κράτη Μέλη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ εξήγησε ότι η λύση του προσφυγικού δεν είναι επί της ουσίας οι ποσοστώσεις, αλλά η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των αφίξεων. Σύμφωνα με τον Ζ.Κ.Γιουνκέρ η χθεσινή συζήτηση για το μεταναστευτικό έγινε “σε καλύτερο κλίμα από το αναμενόμενο”.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι 32.000 πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν είναι μικρός αριθμός αλλά αντικατοπτρίζουν το 93% του συνολικού αριθμού των ατόμων που πληρούσαν τα κριτήρια της Συμφωνίας. Και τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι οι ποσοστώσεις στις μετεγκαταστάσεις, αλλά η ουσία των μετεγκαταστάσεων. Εννοώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός και την τύχη των προσφύγων με

ανθρώπινους όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε ότι το σημερινό σύστημα του Δουβλίνου δεν λειτουργεί και πως χρειάζονται εσωτερικές λύσεις βασισμένες στην ενιαία και όχι στην επιλεκτική αλληλεγγύη, καθώς δεν είναι δυνατόν να εκφράζεται η αλληλεγγύη μόνο στη μια πλευρά της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει μια ενιαία πολιτική για το άσυλο και η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Τέλος, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία δεν αποδέχονται, προσώρας, τις προτάσεις για τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης διασποράς προσφύγων σε περίπτωση μεταναστευτικών πιέσεων. Πηγή:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ