Die Welt: Πυρά ομαδόν κατά του Τουσκ για το προσφυγικό

Ισχυρή κριτική δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πολωνός Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ για τις προτάσεις του σχετικά με το προσφυγικό, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των απόψεων Τουσκ λέγοντας πως “είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για την πρόκληση της μετανάστευσης, είτε δεν θα υπάρξει λύση». Η πολιτική αναδιανομής που εγκρίθηκε το 2015 δεν ήταν αναποτελεσματική. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να κάνει το καθήκον του”. Ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ είπε κάτι παρόμοιο και τόνισε: “Ειμαι εντελώς συγκλονισμένος από τις απόψεις Τουσκ»

Η γερμανική κυβέρνηση επίσης απέρριψε την κριτική του Τουσκ σχετικά με τις υπάρχουσες ποσοστώσεις προσφύγων. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η άποψη του Τουσκ εναντίον του συστήματος ποσοστώσεων ήταν αναποτελεσματική. “Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα όπου όλοι θα μπορούν να βρουν ο ένας τον άλλο και πάλι. Η αλληλεγγύη είναι κεντρικό στοιχείο” της ΕΕ».

Αβραμόπουλος: «Αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο» το έγγραφο Τουσκ

Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το έγγραφο εργασίας που συνέταξε ο Τουσκ είναι «αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο». Ο ρόλος του ως Προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αρχές. Αλλά το χαρτί του Τουσκ υπονομεύει τη σημαντική αρχή αλληλεγγύης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλληλεγγύη”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Το βράδυ της Πέμπτης στη σύνοδο κορυφής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς, σε περίπτωση μιας προσφυγικης κρίσης θα μπορούν να ανακουφιστούν ιδιαίτερα τα κράτη που πλήττονται περισσότερο.

Πηγή: Die Welt

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ