Συνελήφθη ο Βέγα

Η αστυνομία του Περού ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε τον Βάλτερ Δίας Βέγα, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, που φερόταν ότι είναι ο διάδοχος του “Αρτέμιο”, του ηγέτη της ένοπλης παράταξης, ο οποίος συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο στρατηγός Ραούλ Σαλασάρ, επικεφαλής της αστυνομίας, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP ότι “ο Βάλτερ Δίας Βέγα, γνωστός και ως ‘σύντροφος Φρέντι’ ή ‘σύντροφος Πέρσι’ ήταν ένας από τους κυριότερους συνεργάτες του Αρτέμιο” στην περιοχή Άλτο Ουαγιάγκα, στο βορειοανατολικό τμήμα του Περού.

Ο Δίας Βέγα “ήταν ο διάδοχος του Αρτέμιο και υπεύθυνος και την οργάνωση και τον εξοπλισμό μιας ομάδας εξόντωσης πληροφοριοδοτών” των αρχών οι οποίοι συνέβαλαν στη σύλληψη του ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού, συνέχισε ο Σαλασάρ. Συνελήφθη σε αιφνιδιαστική έφοδο το Σάββατο στην διάρκεια της οποίας δεν έγινε μάχη, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Ο Δίας Βέγα θα προσαχθεί σε δίκη για τρομοκρατία, είπε ακόμα ο Σαλασάρ.

Ο “σύντροφος Αρτέμιο”, κατά κόσμον Φλορίνδο Ελεουτέριο Φλόρες, συνελήφθη την 12η Φεβρουαρίου έπειτα από σφοδρή μάχη με κυβερνητικά στρατεύματα στην διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε. Θα δικαστεί για τρομοκρατία και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο 47χρονος “Αρτέμιο” ήταν επικεφαλής μιας από τις δύο φράξιες του μαοϊκού κινήματος που έδρασε κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Ο “Αρτέμιο” μεταφέρθηκε την Δευτέρα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Καγιάο, όπου βρίσκεται εγκάθειρκτος και ο συνιδρυτής κι ιστορικός ηγέτης του Φωτεινού Μονοπατιού, Αμπιμάελ Γκουσμάν, ο οποίος είχε συλληφθεί το 1992.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ