Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ε.Ε.: Συμφωνία για κυρώσεις κατά του Λουκασένκο – Τι αποφασίστηκε για την υπόθεση Ναβάλνι

Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο σχετικά με την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που εφαρμόζει το καθεστώς του, υπήρξε στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. “Πολιτική συμφωνία επετεύχθη για την διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων με την προσθήκη του προέδρου Λουκασένκο”, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας είχε ζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά την προσέλευσή του στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Τίποτε δεν έχει βελτιωθεί στην Λευκορωσία. Η βία του καθεστώτος του Λουκασένκο και οι συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών συνεχίζονται. Πρότεινα νέο πακέτο κυρώσεων και ο Λουκασένκο να περιληφθεί στα πρόσωπα κατά των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις”.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 40 αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών και ο υφυπουργός του, οι οποίοι εμπλέκονται τόσο στην καταστολή, όσο και στην εκλογική νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Λουκασένκο δεν είχε συμπεριληφθεί αρχικά στις κυρώσεις, προκειμένου να πειστεί να αποδεχθεί μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση με στόχο την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η ΕΕ θέλει να “συντονίσει τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει σχέσεις με την κοινωνία των πολιτών, θύμα της καταστολής”, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Κυρώσεις σε Ρώσους για την υπόθεση Ναβάλνι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους που θεωρούν ύποπτους για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσαν διπλωμάτες, όπως μεταδίδει το Reuters. Το Βερολίνο και το Παρίσι υπέβαλαν την πρότασή τους σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Λένε ότι δεν έχουν αξιόπιστες εξηγήσεις από τη Μόσχα για αυτό που ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων(ΟΑΧΟ) δήλωσε, ότι βρέθηκε στο σώμα του Ναβάλνι ο απαγορευμένος νευροτοξικός παράγοντας Novichok.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που επικαλείται το πρακτορείο TASS από τις Βρυξέλλες ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις, δεν εγκρίθηκε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αλλά με την κατάρτιση του θα ασχοληθούν οι πρέσβεις της ΕΕ στις προσεχείς συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, δηλαδή από την Τετάρτη»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ