«Συμφωνία για έναν κόσμο πιο ασφαλή»

«Συμφωνία για έναν κόσμο πιο ασφαλή»

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κάνει «τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Το πρώτο στάδιο (της συμφωνίας) δεν λέει ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τα διάφορα σχόλια ερμηνείας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Κέρι έγιναν αμέσως μετά τις δηλώσεις του ιρανού ομολόγου του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο οποίος τόνισε ότι στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει «σαφής αναφορά σύμφωνα με την οποία ο εμπλουτισμός (ουρανίου) θα συνεχιστεί» στο Ιράν.

«Το Ιράν δέχτηκε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του 5%. Το Ιράν δέχτηκε να μειώσει και να μετατρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου που διαθέτει», διευκρίνισε ο Κέρι.

Ενώ το εβραϊκό κράτος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Κέρι θέλησε να καθησυχάσει τον ισραηλινό σύμμαχο. «Αυτή η πλήρης συμφωνία θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή, και το Ισραήλ πιο ασφαλές και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον τελικό στόχο που είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα», επισήμανε.

«Η ελπίδα μας είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά να οδηγήσει σε μια νέα σχέση του Ιράν με τη Δύση και τους γείτονές του. Είναι πεπεισμένος, όπως είναι και ο πρόεδρος Ομπάμα, ότι κάναμε τη σωστή επιλογή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ